Odštampajte ovu stranicu
6 | 4 | 2017

ALEJAMA NOVOG GROBLJA

Nedelja, 14.05.2017.

10.00-13.00                        

BINA ŠETNJA: ALEJAMA NOVOG GROBLJA

Vodi: Violeta Obrenović

→ Glavni ulaz u Novo groblje, Ruzveltova 5

 

Razvoj društvenog i kulturnog života i dinamičan porast broja stanovnika Beograda naveli su mitropolita Mihaila da oktobra 1871. godine uputi Ministarstvu unutrašnjih dela predlog da se Tašmajdansko groblje izmesti iz centra grada. Ministarstvo je nadležnost za premeštanje groblja prenelo na Beogradsku opštinu. Nakon mnogobrojnih komisija, sednica i odluka, Beogradska opština je otkupila zemljište iznad Bulbuderskog potoka, u podnožju Zvezdare. Novo groblje se prvi put našlo na planu Beograda iz 1884. godine, na mestu gde se i danas nalazi, a definitivno je uređeno i otvoreno 1886. godine. U Beogradu je jedno od najstarijih grobalja i prvi je planski uređen gradski prostor za sahranjivanje.

Danas, posle više od jednog veka postojanja, Novo groblje predstavlja istorijsko-spomenički memorijal od posebnog značaja za nacionalnu istoriju i kulturu. S obzirom na mnogobrojne spomenike, arhitektonske celine, skulpture i veliki broj grobova znamenitih ličnosti, 1983. godine je proglašeno kulturno-istorijskim dobrom od velikog značaja za Republiku Srbiju. Od 2004. godine Novo groblje je član Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope (ASCE).

Šetnja će početi od ulaza u Novo groblje i obuhvatiće obilazak glavnih aleja, pojedinih skulptoralnih dela i grobova znamenitih ličnosti. Posebna pažnja biće posvećena prostornim celinama Arkadi, Aleji velikana, Aleji zaslužnih građana, Aleji streljanih rodoljuba, kao i arhitekturi i istorijatu Crkve svetog Nikole, Kapeli vojvode Radomira Putnika, Srpskoj kosturnici branilaca Beograda 1914-1918. godine, Ruskoj kosturnici i Iverskoj kapeli.

Violeta Obrenović je diplomirala 2003. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Odeljenju za istoriju umetnosti. Magistrirala je 2008, a doktorirala 2013. godine na istom fakultetu, na Katedri za istoriju arhitekture novijeg doba. Od 2004. zaposlena je kao istoričar umetnosti na Novom groblju u Beogradu. Bavi se proučavanjem srpske crkvene i memorijalne arhitekture.

 

Prijava za ŠETNJU / OPEN HOUSE