Odštampajte ovu stranicu
6 | 4 | 2017

ARHITEKTURA I SEĆANJE: JEVREJSKO NASLEĐE U BEOGRADU

Nedelja, 21.05.2017.

10.00-12.00                        

BINA ŠETNJA: ARHITEKTURA I SEĆANJE: JEVREJSKO NASLEĐE U BEOGRADU

Vodi: Milica Rožman

ugao Dušanove i Jevrejske ulice

Prisustvo Jevreja u Beogradu beleži se još od XVI veka. Tokom više vekova Jevreji su na ovim prostorima učestvovali u kreiranju vizuelne kulture samog grada. Šetnja „Arhitektura i sećanje: Jevrejsko nasleđe u Beogradu“ predstaviće publici osnovnu topografiju jevrejskog nasleđa. Krećući se ulicama Jevrejskom, Solunskom i Visokog Stevana, učesnici šetnje biće upoznati sa prostorom na kojem su Jevreji nekada živeli, kao i sa specifičnostima njihovog života na Dorćolu. Iako na ovom prostoru danas nije sačuvano jevrejsko arhitektonsko nasleđe, biće razmotreno urbanističko jezgro grada, a potom i društveno-političke promene kroz koje je jevrejska zajednica prolazila.

Pažnja će zatim biti posvećena kapitalnim delima arhitekte Samuila Sumbula, najpre zgradi društva Oneg Šabat i Gemulat Hasidim u Jevrejskoj ulici, a potom i Savezu jevrejskih opština Jugoslavije u Ulici kralja Petra. Šetnja se nastavlja do Robnog magazina, najznačajnijeg dela arhitekte Viktora Azrijela. Tokom daljeg obilaska učesnici šetnje će biti upoznati sa delima arhitekata Josifa Najmana i Leona Talvija, kao i sa brojnim privatnim zdanjima koja su podignuta za pripadnike jevrejske zajednice u Beogradu. Obilaskom navedenih građevina sagledaće se kako je jevrejska zajednica kreirala sopstveni identitet, a potom i vizuelnu kulturu samog grada.

Milica Rožman je diplomirala 2015. godine na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde je odbranila i master rad 2016. godine. Zbog pokazanog naučnog kvaliteta njen master rad dobio je nagradu Zadužbine Andrejević. Posvećena je proučavanju srpske i jevrejske vizuelne kulture XIX i XX veka. Od 2016. godine ona je doktorand na Odeljenju za istoriju umetnosti, kod profesora Nenada Makuljevića.

 

Prijava za ŠETNJU / OPEN HOUSE