Odštampajte ovu stranicu
11 | 4 | 2017

BINA OPEN HOUSE – RADIO BEOGRAD

 

Sreda, 03.05.2017.

16.00-18.00                        

BINA OPEN HOUSE: RADIO BEOGRAD

Vodi: Snežana Ristić

→ Ispred glavnog ulaza, Hilandarska 2

 

Radio Beograd je od 1947. godine u zgradi na uglu Svetogorske i Hilandarske ulice. Zgrada poznata kao Zanatski dom, što je do Drugog svetskog rata i bila, spomenik je kulture.

Projekat Zanatskog doma delo je tada mladog arhitekte Bogdana Nestorovića (1901–1975), koji je 1931. godine osvojio prvu nagradu na konkursu. Izgradnja ove šestospratne modernističke zgrade završena je relativno brzo, već 1. maja 1933. godine.

Zgrada ima dva krila, u Svetogorskoj i Hilandarskoj ulici, a Nestorović ih spaja dvospratnom kulom koja je sva u prozorima i kolonadama u prizemlju i na poslednjem spratu, čime omekšava oštrinu naglašenih horizontala krila. Ugaona kula podseća na svetionik ili pramac broda, što je bilo uobičajeno za arhitekturu modernističkog pravca.
U ovoj zgradi bio je nekada bioskop „Avala“ u koji se ulazilo iz Hilandarske ulice. Pored tog ulaza još se može prepoznati prozor biletarnice. Zgrada je bila višenamenska: uz poslovni prostor, imala je restoran, hotel i samačke sobe.

Snežana Ristić

Diplomirala na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Bavi se arhitektonskom kritikom, publicistikom i fotografijom. Objavljuje u domaćim i stranim časopisima (Politika, Kvart, DaNs, Oris…). Koautorka je, sa R. Leposavićem, radio-emisije „Grad“ (RB 2), nagrađivana na festivalima (Prix Italia, Prix Europa, Prix Marulić, UK Radio Drama Festival). Dobitnica je nagrade „Zlatni mikrofon“ za izuzetno delo u oblasti radija i radiofonskog stvaralaštva (2015). Urednica je redakcije za kulturu Radio Beograda 2.