Odštampajte ovu stranicu
18 | 9 | 2020

FUNKCIONALNOST, PRILAGODLJIVOST, MODULARNOST, TIPIZIRANOST, MONTAŽNOST - ARHITEKTURA ALEKSANDRA STJEPANOVIĆA

 

Galerija Dessa, Ljubljana, Slovenija

Ponedeljak, 21. septembar u 20.00 sati

Autori izložbe: Jelica Jovanović (koncepcija i tekst), Relja Ivanić (fotografija) i Marko Kažić (dokumentarni film). Postavka: Marina Dokmanović

Produkcija i realizacija: Beogradska internacionalna nedelja arhitekture/BINA 2019

 

Na tragu opredeljenja da se svake godine značajan deo programa posveti jednom od naših najrenomiranijih arhitekata, posle Nikole Dobrovića i Ivana Antića, u fokusu BINA 2019 je bilo delo profesora Aleksandra Stjepanovića, arhitekte koji je svoje najznačajnije objekte realizovao tokom osme i devete decenije 20. veka. Vremenski period neposredno posle drugog svetskog rata, u Jugoslaviji, kao i u čitavoj Evropi, bio je obeležen izrazitim manjkom stambenih kapaciteta i velikim prilivom ljudi u gradove.

U društvu koje je od arhitekata očekivalo i zahtevalo da arhitektura bude visokog kvaliteta - a skromna i racionalna, industrijski proizvedena - a autorska i originalna, Aleksandar Stjepanović u svim kontekstima i u svim autorskim timovima uspeva da isporuči vrhunska rešenja, koja i danas, decenijama kasnije, služe kao reperi domaćeg stvaralaštva. Modularnost je uporište njegove arhitekture - a ne prepreka, prefabrikacija je polje eksperimenta - a ne neprilika, normirana arhitektura je autorski izazov - a ne stega. Arhitektura i urbanizam su neodvojive kategorije prostornosti koje on kroz veštu upotrebu betona, opeke i bakarnog lima oblikuje tako da se enterijer preliva u javni prostor, a okruženje prožima unutrašnjost objekata. Objekti građeni limitiranim društvenim, odnosno javnim sredstvima i od betona, gotovo proskribovanog materijala, zahvaljujući izdašnim i promišljenim prostorima i upečatljivim likovnim detaljima postaju vizuelni simboli grada.

Projekat se realizuje uz podršku MInistarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

93