• 1
 • 2
b desno 09

Na konkursu Future Architecture platform i od prijavljenih bezmalo 400 dizajnera u nastajanju, BINA tim je odabrao 5 internacionalnih učesnika koji će doputovati u Beograd i  primeniti svoju praksu na radionici Bus Stop Facelift.

BINA PREPORUČUJE

Petak, 9. mart u 13,00 sati,  Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu

IZLOŽBA ARHITEKTURE - MILENIJA I DARKO MARUŠIĆ

Kustos: Vladimir Mitrović

Izložba je otvorena do 19. marta

Deljenje je više od raspolaganja zajedničkim resursima. To je činjenje opšteg dobrog, koje postižemo zajedničkim radom. Radeći zajedno mi menjamo lične i javne interese za zajedničke vrednosti. Radeći zajedno mi menjamo naš grad u deljeni prostor. Deljeni prostor nam nije dat, on je određen deljenjem. Prostori nam nisu dati, već ih mi prisvajamo. Umesto granica mi stvaramo graničnik na kome se susrećemo i dogovaramo o budućem delovanju. Ispred naših ličnih angažmana nalazi se i iskra zajedništva - naša velikodušnost.

10 - 31. мај 2018.

OD COMMUNIS DO KOMUNIKACIJA

Tema trinestog BINA 2018 (10-31.05.2018.) festivala je posvećena komunikacijama u arhitekturi,

komuniciranjem arhitekturom i širenjem ideja o relacijama i prostorima grada.

Budućnost arhitekture / Kreativna razmena 2018
15-16. februar,  Muzej za arhitekturu i dizajn (MAO), Ljubljana, Slovenija

Muzej moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku najavio je za drugu polovinu 2018. godine reprezentativnu izložbu jugoslovenske arhitekture iz perioda od 1948. do 1980. godine, koja obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona.

Newsletter No.25 / 2017.

PAŽNJA PAŽNJA

12 | 12 | 2017

U toku su dva konkursa na Future Architecture platformi za KREATIVNE IDEJE o budućnosti arhitekture i juče objavljeni konkurs za  NOVE ČLANOVE platforme.
Uključite se, učestvujte - BUDUĆNOST POČINJE SADA!

Nemački muzej arhitekture (Deutsches Architekturmuseum/DAM) iz Frankfurta u saradnji sa Vistenrot fondacijom (Wüstenrot Foundation) predstavlja prvi opšti pregled brutalističke arhitekture iz perioda 1950-1970.
Beograd je predstavljen objektom Urbanističkog zavoda, arhitekte Branislava Jovina. Više informacija o izložbi i pratećem katalogu možete pogledati na sledećim linkovima. 

 

http://dam-online.de/portal/en/Exhibitions/SOSBRUTALISMe28093SavetheConcreteMonsters/0/0/88446/mod1176-details1/1843.aspx

http://www.sosbrutalism.org 

Prvo Urbano čvorište u Beogradu, otvoreno je 25. novembra u organizaciji Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA) i inicijative Čuvari Parka. Urbano čvorište deo je projekta Gradovi Deljenja: Kreativni podsticaj (Shared Cities: Creative Momentum) evropske kulturne platforme koja za cilj ima unapredjenje kvaliteta života u urbanim sredinama putem participacije.  

Subota 25. novembar 2017. godine

12:00 - 14:00 časova

PLATO kod česme, Mileševska 42, Beograd

Urbano čvorište deo je projekta Gradovi Deljenja: Kreativni podsticaj (Shared Cities: Creative Momentum).

O projektu će govoriti Tatjana Vukosavljević (BINA) i Mila Bakić ( Čuvari parka), a Urbano čvorište otvoriće Branislav Popović, direktor Direkcije za gradjevinsko zemljište i izgradnju Grada Beograda.

Posebnu zahvalnost izražavamo kompaniji Tikurila.

BINA tim

Kulturni centar Zrenjanina, petak 24.11. u 19,00 sati
Narodne omladine 1

FUTURE ARCHITECTURE

16 | 11 | 2017
FUTURE ARCHITECTURE  platforma objavljuje treći  konkurs za ideje o budućnosti arhitekture. Konkurs za učešće u programu 2018. godine je otvoren za sve kreativce: arhitekte, planere, dizajnere, umetnike i sve one koji razmišljaju o budućnosti okruženja u kome ćemo svi zajedno živeti.
DANI ARHITEKTURE ISTRE / ruševina /memorija / obnova
Pula / Višnjan / Labin / Pazin / Poreč 
16.11-20.12.2017.
BINA gostuje sa izložbom
ORIGINALNO O NIKOLI DOBROVIĆU: POJMOVNIK CRTEŽA SAVREMENE ARHITEKTURE

"To je bila čudotvorna tribina u okviru BINE :). Ričard Dikon je doputovao da bi smo promovisali knjigu Most na Kalemegdanu, kojom smo, tada smo bili u to ubeđeni, čitav skoro decenijski projekat zaokružili, zatvorili i realno premestali iz polja mogućeg u polje potpune utopije, kao još jednu od onih lepih ideje koja se nikada neće primaći realizaciji.

 

KAKO VIDIMO PLATO?

13 | 10 | 2017

Čuvari parka, Urbano čvorište 1, Kako vidimo Plato?"

U ponedeljak 16.oktobra s početkom od 16 časova tim Čuvara parka baviće se svojom standardnom aktivnošću – čišćenjem. Međutim, tom prilikom će na Platou Čuvari parka okupljenim komšijama i korisnicima prostora predstaviti dosadašnje rezultate istraživanja i planirane intervencije u prostoru proistekle iz radionica (sto, koloracija popločanja i bočnog zida).

 
Izložba Male Utopije, Konkurs za objekat Muzej grada Beograda, uvodno predavanje Jelena Ivanović Vojvodić

Male utopije

3 | 10 | 2017
BINA 2017 izložbe "Male utopije" (MAXXI Muzej, Rim) i Radovi sa konkursa za Rekonstrukciju Muzeja grada Beograda (DAB/BINA) gostovaće na Danima arhitekture Niša

Ovogodišnji Dani Orisa održat će se 14. – 15. oktobra 2017. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

29.09–01.10.2017.

Svilara, Kosovska 33, Novi Sad

Organizatori: DANS –  Društvo arhitekata Novog Sada и Festival kulture prostora

Subota, 30.09 u 19:00

BINA predstavlja:

Projekat Gradsko čvorište/Urban Hub

Muzej za arhitekturu i dizajn (MAO), 28.9.2017.

BINA  predstavlja 

Mogućnosti regeneracije grada na periferiji Beograda

Čuvari parka, Urbano čvorište 1, „Nevidljive mape Platoa“ 

Zajedno sa komšinicama i komšijama svih uzrasta provodimo poslednje dane leta na Platou. U sredu, 13, septembra od 17 časova u ovom omiljenom zajedničkom prostoru svi zajedno iscrtavaćemo naše, lične, mape Platoa.

Тематска шетња
КНЕЗ МИХАИЛОВА 30 ГОДИНА ТРАЈАЊА

Субота, 9. септембар 2017. у 12:00

Окупљамо се у 12:00 код Ликовне галерије Културног центра Београда
Pастајемо се у 13:00 код Библиотеке Града Београда

Promocija knjige
Pešačke zone u starim gradskim jezgrima
Autor : Aleksandar Stanojlović

Čuvari parka, Urbano čvorište 1, „Razmrdavanje pred školu“ 

Drage komšije i drugari,

u sredu 30. avgusta od 18h okupljamo se na razmrdavanju pred novu školsku godinu na Platou.

Obojimo Plato

24 | 7 | 2017
Čuvari parka, Urbano čvorište 1, „OBOJIMO PLATO“ radionica za decu

Drage komšije i drugari,

u sredu 26. jula od 18h okupljamo se da ocrtamo i obojimo Plato. 

ulica Mileševska, ispred broja 42.

Čuvari parka, Urbano čvorište 1, „ŽIVOT U PROSTORU“ radionica za decu, vodi: Osmatračnica 12. jul 2017. u 18.00! Plato (ispred Mileševska ulica br.42)

Na reSITE konferenciji IN/VISIBLE CITY BINA je ucestvovala sa radionicom DUAL.

Zadatak radionice je bio da se javni prostor koji se ne koristi ili neki njegov fragment pretvori u mesto za društvenu interakciju.

IZLOŽBA - ORIGINALNO O NIKOLI DOBROVIĆU: POJMOVNIK CRTEŽA SAVREMENE ARHITEKTURE

Studijska izložba posvećena nasleđu arhitektonskog rada Nikole Dobrovića (1897-1967), nastala je u eksperimentalnom, kolaborativnom procesu istraživanja i projektovanja u radionicama „Arhitektonski crtež“ i „Izlaganje arhitektonskog crteža“, koje su sa studentima i mladim arhitektama iz Srbije, Hrvatske i Švajcarske vodili Nemanja Zimonjić u saradnji sa Josipom Jerkovićem, odnosno Milica Lopičić uz konsultantsko učešće Ljiljane Blagojević i BINA tima: Ružice Sarić, Danice Jovović Prodanović i Jelene Ivanović Vojvodić.

http://bina.rs/originalno-o-nikoli-dobrovicu-pojmovnik-crteza-savremene-arhitekture

http://www.flickr.com/photos/62533857@N07/albums/72157680526702353

KRUG NIKOLE DOBROVIĆA: UČITELJI I SLEDBENICI

Autor: Tanja D. Konli, Boston

Uprkos trenutnim kontroverzama kada je reč o mestu Srbije na mapi Srednje Evrope, istorija njenih akademskih, obrazovnih i kulturnih institucija modernog doba zasniva se upravo na zaostavštini Srednje Evrope.

MODERNA U ILI MODERNA O MEDITERANU?

ARHITEKTURA NIKOLE DOBROVIĆA U

DUBROVAČKOM PODRUČJU

Autor: Ljiljana Blagojević, Beograd

Moj prilog seminaru razmatra metodologiju projektovanja i arhitektonsku filozofiju Nikole Dobrovića, onako kako su se one menjale sa njegovim prelaskom iz jednog od središta modernog pokreta – srednjoevropske metropole Praga – u periferni, znatno manji grad na jugu Jadrana – Dubrovnik.

Otvaranje BINA 2017

28 | 4 | 2017

Beograd, 27.4.2017.

Govor povodom otvaranja  12. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture - Arhitekta Mustafa Musić

    

Pripala mi je posebna čast da otvorim 12-tu po redu Beogradsku internacionalnu nedelju arhitekture, po mom mišljenju jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija u gradu.

Već dvanaesti put po redu ova manifestacija istrajava, krasi i obogaćuje kulturni život Beograda, u dobroj meri blagodareći entuzijazmu i posvećenosti njenih organizatora i podržavaoca. Značaj ove manifestacije vidim između ostalog i u tome što to nije samo izložba arhitektonskih dela u užem stručnom i profesionalnom smislu, već ona možda i više podstiče dijalog i razmišljanja o arhitekturi i gradu, ne samo u krilu struke, već i u krugu šire publike i građana, sve do onih najmlađih. Svest o gradu i svemu onome što ga čini, neobično je važna za život grada i njegov razvoj, kao i  harmonične društvene odnose koji u njemu treba da vladaju. BINA promoviše dijalog u tom smislu, zalažući se za kvalitetnu i društveno odgovornu arhitekturu.

Izložba Univerzalni objekti Tatjane Vujinović Kušej realizuje se u okviru drugog izdanja Art & Science programa, u organizaciji Centra za promociju nauke, kao deo velikog EU projekta Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke. Suorganizatori izložbe su Galerija nauke i tehnike SANU i Zavod Ultramono iz Ljubljane.

Preko javnog poziva krajem 2016. godine BINA je odabrala stručni tim Čuvari parka koji će razviti svoj projekat saradnje sa zajednicom, kako bi arhitektonskim, urbanističkim, umetničkim I dizajnerskim intervencijama unapredili otvoreni gradski prostor u bloku kod Mileševske 42 - plato.
Projekat počinje u maju 2017. godine, tokom Beogradske internacionalne nedelje arhitekture I trajaće narednih šest meseci. Na početku, održaće se radionice u saradnji sa partenrima Mindspace iz Budimpeste i Kunstrepublik iz Berlina. Po realizaciji projekta stručni tim radiće na obradi i pripremi dokumentacije o projektu koja će biti publikovana I izložena tokom manifestacije BINA 2018, a potom i na drugim manifestacijama SCCM.

Tema konferencije će biti odgovori na sledeća pitanja: Koji su aspekti deljenja prisutni u mom radu?
Da li je moj rad uticao na bilo kakve promene u mom gradu? Da li postoji neki sličan obrazac između mog rada i rada drugih partnera? Koji je uticaj SCCM projekta?

Studio je gostujući program projekta SCCM na predmetu Urbani dizajn, Fakulteta umetnosti i dizajna, sa osnovnim ciljem razvoja ideja u zapuštenim lokacijama u Beogradu u radu studenata, profesora i asistenta preko uspostavljanja platforme razmene, deljenja znanja i ideja svih zainteresovanih građana.

Izložba predstavlja dela deset italijanskih timova arhitekata. Ne uzimajući u obzir bilo kakve generacijske kriterijume, izbor se fokusira na najinovativnije prakse i na one koje najbolje otelovljuju identitet italijanske arhitekture danas. Nasuprot pristupu orijentisanom ka utopiji iz 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, dela koja mi predstavljamo često su projekti malog obima koji su povezani sa potrebama pojedinca, sa željom da se recikliraju postojeći građevinski objekti, kao i s ciljem da se redefnišu same paradigme arhitekture danas unutar jednog evropskog konteksta.

Izložba je proistekla iz jednog evroregionalnog takmičenja koje je organizovalo Udruženje arhitekata Rumunije, ogranak iz Okruga Timiš, u okviru Bijenala arhitekture BETA u Temišvaru 2016. godine.

Bijenale arhitekture BETA 2016 / radovi sa konkursa podržava i promoviše različite oblike i vidove ispoljavanja arhitekture.

Future Architecture Platform je prva pan-evropska platforma koja okuplja muzeje, festivale i producente kulturnih događaja sa namerom da približi ideje o budućnosti gradova i arhitekture širokoj public. Naši ciljevi:  Razmišljanje o budućnosti. Ističemo dolazeću generaciju talenata u raznim disciplinama i istražujemo i delimo njihove ideje o budućnosti gradova i arhitekture; Razmena. 18 organizatora iz 15 država kreiraju pan-evropski program, organizuju gostovanja mladih stvaralaca i predstavljaju njihove ideje na izložbama, konferencijama, predavanjima i radionicama, u knjigama i na internetu.

Metodologija umetničkog rada Branislava Nikolića, oličena u sakupljanju odbačenih elemenata arhitekture, enterijera stanova, nameštaja i drvne građe i njihova ponovna upotreba u umetničkom procesu i izgradnji umetničkih proizvoda, umrežena je sa svim značenjskim nivoima termina „sekundarna arhitektura“. Ova sintagma označava ekonomiju sakupljanja i recikliranja materijala specifčnu za izgradnju „kartonskih kuća“ u romskim naseljima.

Slikarska radionica Arhitektura ulice ima za cilj da uputi mlade u terminologiju same arhitekture i njeno „višeznačje“. Njihov zadatak će biti da uvide kako je savremena arhitektura implementirana u postojeće urbano okruženje i kako zajedno stvaraju i pišu istoriju ulice i grada.

Poznato je da su deca vezana za svoju okolinu i da fzička sredina u kojoj rastu na njih utiče koliko i socijalno i kulturno okruženje. savremena arhitektura prepoznaje važnost učestvovanja dece u donošenju odluka koje se tiču njihovog života i njihov glas se uvažava kad je reč o formi i oblikovanju fzičkog okruženja. Cilj radionice je upoznavanje dece sa različitim formama arhitekture i razumevanje dečje percepcije prostora predškolske ustanove.

Radionica daje deci aktivnu ulogu u promišljanju i dizajniranju njima namenjenog prostora. Ispitujemo modalitete participativnog urbanog dizajna, kombinujući metode prikupljanja informacija od dece i direktnog rada sa njima na razvoju vizija prostora dvorišta i igrališta u gradu. Tražimo odgovore na pitanja: kako treba da izgleda dvorište po meri deteta u XXI veku i šta deca imaju da kažu o tome.

KCB – ArtEdu

25 | 4 | 2017

KCB radionica Artedu obuhvata ciklus kreativnih radionica čija je osnovna ideja približavanje programa Kulturnog centra Beograda mladima (posebno srednjoškolcima). Program radionice sastoji se od predstavljanja aktuelne izložbe, diskusije sa umetnicima i kustosima, i praktične primene umetničkog pristupa karakterističnog za datu izložbu (crtanje, slikanje, fotografja, video...).

DIHOTOMIJA

25 | 4 | 2017

Program radionice je posvećen istaživanju oblika interdisciplinarne saradnje studenata umetnosti i dizajna. Kroz realizaciju zajedničkog projekta, grupe studenata stvaraju objekat (od koncepta do realizacije prototipa) koji je istovremeno umetnički objekat, prostorna skulptura, upotrebni predmet ili dekorativni element.

Izložba prikazuje tri nacionalna arhitektonska konkursa sprovedena radi dobijanja rešenja za novu zgradu
Muzeja grada Beograda. Muzej je osnovan 1903. godine i do danas je ostalo otvoreno pitanje zgrade za njegov trajni smeštaj. Odgovor je tražen mnogo puta i na različite načine, među kojima su bila i tri arhitektonska konkursa na kojima je učestvovalo 88 autorskih timova.

Muzej grada Beograda postoji bez sopstvene zgrade punih 115 godina. Zbog toga je muzejsko blago uglavnom skriveno od očiju posetilaca. Na ovoj izložbi, preko digitalnih medija, biće prikazani najreprezentativniji, najlepši i najvredniji predmeti koji se čuvaju u Muzeju, a koji će jednog dana biti izloženi u njegovoj stalnoj postavci. Kroz pet celina ukratko će biti ispričana priča o istoriji Beograda od praistorije do savremenog doba.

Izložbe Godišnje nagrade za arhitekturu i Arhitektonski i urbanistički konkursi stalni su programski segment Beogradske internacionalne nedelje arhitekture. Prva prikazuje godišnje nagrade za arhitekturu koje dodeljuje više institucija za realizovane objekte. Druga nam pruža uvid u nagrađene konkursne projekte u organizaciji i/ili
saradnji sa strukovnim udruženjima Društvo arhitekata Beograda i Udruženje arhitekata Srbije.

Razgovor ima za cilj da otvori pitanja koja se odnose na unapređenje konkursne arhitektonske prakse u Srbiji. Poređenjem različitih iskustava i tendencija u arhitektonskoj praksi regiona, razmotriće se različiti modeli razvoja ove važne institucije.

Ovogodišnja tribina, posvećena i dalje gorućem pitanju obnove Dobrovićevog Generalštaba, okupiće arhitekte – stručnjake iz dva naizgled sukobljena tabora: predstavnike zaštite arhitektonsko-urbanističkog nasleđa i renomirane projektante koji su se okušali u projektovanju savremenih objekata u okviru strogih
uslova i granica proglašenih spomenika kulture.

Autoritativan i harizmatičan, arhitekta Nikola Dobrović (Pečuj, 1897. – Beograd, 1967) ostavio je neizbrisiv trag u likovnoj kulturi centralne i jugoistočne Evrope između dva svetska rata, kao i u prvim decenijama socijalističke Jugoslavije. Modernistička načela dosledno je propagirao kroz objekte, konkursne projekte, urbanizam, dnevno-kritičke komentare, programske manifeste, univerzitetsku nastavu, teorijske i istoriografske traktate.

Ein Architekt ist ein Maurer, der Latein gelernt hat.

(Arhitekta je zidar koji je naučio latinski. – Adolf Los)


Studijska izložba posvećena nasleđu arhitektonskog rada Nikole Dobrovića (1897-1967), nastala je u eksperimentalnom, kolaborativnom procesu istraživanja i projektovanja u radionicama „Arhitektonski crtež“ i „Izlaganje arhitektonskog crteža“, koje su sa studentima i mladim arhitektama iz Srbije, Hrvatske i Švajcarske vodili Nemanja Zimonjić u saradnji sa Josipom Jerkovićem, odnosno Milica Lopičić uz konsultantsko učešće Ljiljane Blagojević i BINA tima: Ružice Sarić, Danice Jovović Prodanović i Jelene Ivanović Vojvodić.

Tokom viševekovne osmanske vladavine nad oblastima današnje Srbije, Beograd je bio važan centar Otomanske imperije. Od zauzeća grada 1521. do predaje ključeva 1867. godine, sa manjim prekidima austrougarske vladavine, Beograd je oblikovan i razvijao se prema modelu osmanskih vlasti. Današnje najstarije jezgro grada sačuvalo je obrise kulture kojoj je nekada pripadalo.

U specifičnim uslovima i okolnostima eksperimentalne faze gradnje stanova za tržište nastaje ova dvojna kula, poznata pod imenom Zapadna kapija Beograda, prema nacrtima arhitekte Mihajla Mitrovića (1922), kao krajnje neuobičajen spoj stambene i poslovne namene u tipologiji beogradske stambene arhitekture druge polovine XX veka.

Radio Beograd je od 1947. godine u zgradi na uglu Svetogorske i Hilandarske ulice. Zgrada poznata kao Zanatski dom, što je do Drugog svetskog rata i bila, spomenik je kulture.

Projekat Zanatskog doma delo je tada mladog arhitekte Bogdana Nestorovića (1901–1975), koji je 1931. godine osvojio prvu nagradu na konkursu. Izgradnja ove šestospratne modernističke zgrade završena je relativno brzo, već 1. maja 1933. godine.

„Leva obala Save bila je austrijska. Od obale pa do Zemuna samo pesak i baruštine. Na obali su bile straže, jedna na samome ušću Save u Dunav, druga na pola puta do železničkog mosta, treća kod samog mosta. Između tih stražara polako su išla stazom pored vode, ukorak, dva mađarska stražara sa puškama i velikim zelenim perjem na kalpacima kao čitavim petlovskim repovima. Između njihovih prolaza bilo je po oko pola sata slobode. To smo mi koristili, preplivali i išli u bare da beremo lokvanj. No jednom su stražari pokvarili red, iznenadili nas i uhvatili Huga koji je bio najdalje otišao i onako goluždravog oterali ga peške čak u Zemun. Tamo su ga držali sve do noći, a onda doveli natrag na obalu i pustili ga da prepliva.“


(Aleksandar Deroko, A ondak je letijo jeroplan nad Beogradom, 1984)

Na savskoj padini, nadomak Knez Mihailove ulice i kalemegdanskog parka, u vrednoj ambijentalnoj celini istorijskog jezgra Beograda postojano stoji šezdesetogodišnja Pariska dama. Iza platana od opeke, francuskih prozora i vertikalne bele trake sa nestandardnim prozorskim ramovima ona čuva tajne svojih stanara, naših čuvenih slikara druge polovine XX veka.

Palata Saveznog izvršnog veća jedno je od najreprezentativnijih ostvarenja posleratne arhitekture Beograda i Jugoslavije. Svečano je otvorena 1961. godine povodom održavanja Prve konferencije nesvrstanih zemalja u Beogradu i tokom pedesetogodišnje istorije bila je mesto održavanja važnih političkih događaja.

Ove godine navršava se deset godina od kada je zgrada Muzeja savremene umetnosti (MSU) zatvorena za javnost zbog radova na rekonstrukciji, adaptaciji i dogradnji. Muzej savremene umetnosti jedan je od najreprezentativnijih muzejskih objekata u Srbiji koji je građen namenski (1960-1965).

Razvoj društvenog i kulturnog života i dinamičan porast broja stanovnika Beograda naveli su mitropolita Mihaila da oktobra 1871. godine uputi Ministarstvu unutrašnjih dela predlog da se Tašmajdansko groblje izmesti iz centra grada. Ministarstvo je nadležnost za premeštanje groblja prenelo na Beogradsku opštinu. Nakon mnogobrojnih komisija, sednica i odluka, Beogradska opština je otkupila zemljište iznad Bulbuderskog potoka, u podnožju Zvezdare.

Prisustvo Jevreja u Beogradu beleži se još od XVI veka. Tokom više vekova Jevreji su na ovim prostorima učestvovali u kreiranju vizuelne kulture samog grada. Šetnja „Arhitektura i sećanje: Jevrejsko nasleđe u Beogradu“ predstaviće publici osnovnu topografiju jevrejskog nasleđa. Krećući se ulicama Jevrejskom, Solunskom i Visokog Stevana, učesnici šetnje biće upoznati sa prostorom na kojem su Jevreji nekada živeli, kao i sa specifičnostima njihovog života na Dorćolu.

Šetnja će obuhvatiti objekte stradale prilikom NATO bombardovanja 1999. godine: Republičko i (sada već srušeno) Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova arhitekata Ivana Antića i Ludviga Tomorija, Dobrovićev Generalštab i zgradu RTS-a u Aberdarevoj ulici.

Šetnjom kroz istorijski centar Beograda, od Ulice kraljice Natalije i Zelenog venca do donjeg Dorćola, proći ćemo pored znamenitih objekata iz prve polovine XX veka, do 1960. godine, čiji su autori bile žene. Žene arhitekte aktivne su u Srbiji od početka veka i svojim delima obeležile su našu izgrađenu sredinu.

Poreklo češko-srpskih kulturnih veza potiče još od sredine devetnaestog veka sa doseljavanjem Čeha u Kneževinu Srbiju. po završetku Prvog svetskog rata, panslovenstvo je konačno ostvarilo svoje ciljeve kada su formirane nezavisne slovenske države. Izgradnja Čehoslovačkog poslanstva u Beogradu 1927. godine, prema projektu arhitekte Alojza Mezere, slikovito predstavlja upravo oličenje tog duha. položaj koji ambasada zauzima u urbanom miljeu Beograda, u neposrednoj blizini najznačajnijih državnih institucija, svedoči o snažnoj diplomatskoj vezi između Čehoslovačke i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca tokom međuratnog perioda.

Program 2017

17 | 3 | 2017
1 nedelja
.
Četvrtak, 27.04.2017.
19.00

BINA OTVARANJE
IZLOŽBA

ORIGINALNO O NIKOLI DOBROVIĆU: POJMOVNIK CRTEŽA SAVREMENE ARHITEKTURE
Autori radova: Aleksandra Bašić, Valentin Billhardt, Kai Bührer, Turi Colque, Lucio Crignola, Tihomir Dičić, Andrea Đorđević, Caspar Grützner, Stefan Ilić, Jelena Ivanović, Nikola Kašić, Jelena Kojić, Jovana Kovačević, Piet Kretschmer, Marina Krčalić, Jana Kulić, Danica Lečić, Mladen Milinović, Johanna Nagel, Mila Nedić, Christopher Neuwirth, Luka Nikolić, Milica Nikolić, Marija Marić, Myriam Marti, Aleksandra Mitković, Max Obermark, Milan Ostojić, Maja Peruničić, Alex Schmid, Morten Schrötgens, Uroš Stojadinović, Lisanne Wingels Koncept: Ljiljana Blagojević
Rukovodioci radionica: Nemanja Zimonjić i Milica Lopičić
→ KCB, Likovna galerija

 

SCCM je misija čiji je cilj unapređenje uslova života u evropskima gradovima. Povezujući različite aspekte kulture deljenja i urbani dizajn SCCM razvija novi oblik življenja u našim gradovima. Zajednički.
SCCM je četvorogodišnji kulturni program koji su zajedno pokrenuli partneri iz 7 gradova centralne i jugoistočne Evrope – iz Berlina, Praga, Bratislave, Katovica, Varšave, Budimpešte i Beograda.

Na FAP/Matcmaking konferenciji u Ljubljani, direktorka Fondacije Mies van der Rohe, Ana Ramos predstavila je pet finalista za ovogodišnju evropsku nagradu za arhitekturu. Ko su finalisti pogledajte ovde.

Gradovi deljenja: kreativni momenat (SCCM): Urbano čvorište 2 – Radionica uvećanja kapaciteta je održana u Beogradu 25. I 26. Februara 2017.godine. Radionicu je vodio Ivan Kucina programski direktor projakte Gradovi deljenja: kreativni momenat (SCCM) Beograd.

BINA žiri je izabrao projekat PLATO, Mileševska 42, Beograd, komšijska inicijativa Čuvari Parka.

Čuvari parka je komšijska inicijativa okupljena oko dvorišta između solitera u Mileševskoj ulici na centralnoj gradskoj opštini Vračar. Svojim akcijama koje Čuvari parka su uspeli da privuku komšiluk, građane i opštinske vlasti da zajedno rade u cilju poboljšanja kvaliteta prostora koji ih okružuje i koji koriste.

BINA je pozvala članove 4 tima koji su ušli u uži izbor na otvorenom pozivu projekta Gradovi deljenja kreativni momenat (SCCM)  da učestvuju u radionici URBANO ČVORIŠTE 1 (URBAN HUB 1) na kojoj su predstavili svoj konkursni projekat i učestvovali u debati sa članovima žirija i sa autorima druga tri projekta koji su ušli u uži izbor.

Organizatori
 • Simple Item 2
 • Simple Item 1
 • 1
 • 2
Pokrovitelji
 • Simple Item 1
 • Simple Item 2
 • Simple Item 3
 • Simple Item 4
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
Pokrovitelji
 • Simple Item 2
 • 1
Partneri
 • Simple Item 8
 • Simple Item 1
 • 1
 • 2
Partneri
 • Simple Item 10
 • Simple Item 11
 • Simple Item 12
 • Simple Item 13
 • Simple Item 14
 • Simple Item 15
 • Simple Item 9
 • Simple Item 8
 • Simple Item 7
 • Simple Item 6
 • Simple Item 5
 • Simple Item 4
 • Simple Item 3
 • Simple Item 2
 • Simple Item 1
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
Sponzori
 • Simple Item 9
 • Simple Item 8
 • Simple Item 2
 • Simple Item 1
 • Simple Item 3
 • Simple Item 4
 • Simple Item 5
 • Simple Item 6
 • Simple Item 7
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
Tehnički sponzor
 • Simple Item 3
 • 1
Medijski partneri
 • Simple Item 12
 • Simple Item 11
 • Simple Item 10
 • Simple Item 9
 • Simple Item 8
 • Simple Item 7
 • Simple Item 6
 • Simple Item 5
 • Simple Item 4
 • Simple Item 3
 • Simple Item 2
 • Simple Item 1
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
SVI BINA PROGRAMI SU BESPLATNI!
 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
BINA - Beogradska internacionalna nedelja arhitekture © 2006-2016 Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda