Odštampajte ovu stranicu
21 | 4 | 2017

ORIGINALNO O NIKOLI DOBROVIĆU: POJMOVNIK CRTEŽA SAVREMENE ARHITEKTURE

 

Četvrtak, 27.04.2017.

19.00                                   

BINA OTVARANJE

IZLOŽBA: ORIGINALNO O NIKOLI DOBROVIĆU: POJMOVNIK CRTEŽA SAVREMENE ARHITEKTURE

Koncept: Ljiljana Blagojević

KCB, Likovna galerija

 

Ein Architekt ist ein Maurer, der Latein gelernt hat.

(Arhitekta je zidar koji je naučio latinski. – Adolf Los)


Studijska izložba posvećena nasleđu arhitektonskog rada Nikole Dobrovića (1897-1967), nastala je u eksperimentalnom, kolaborativnom procesu istraživanja i projektovanja u radionicama „Arhitektonski crtež“ i „Izlaganje arhitektonskog crteža“, koje su sa studentima i mladim arhitektama iz Srbije, Hrvatske i Švajcarske vodili Nemanja Zimonjić u saradnji sa Josipom Jerkovićem, odnosno Milica Lopičić uz konsultantsko učešće Ljiljane Blagojević i BINA tima: Ružice Sarić, Danice Jovović Prodanović i Jelene Ivanović Vojvodić. Počev od predstavljanja ideja i polaznih koncepata učesnika na pripremnom sastanku u decembru 2016, nakon uvodnih predavanja „O arhitektonskom crtežu“ Nemanje Zimonjića i „O arhitekturi Nikole Dobrovića“ Ljiljane Blagojević,
na prvoj radionici učesnici su kroz projekt i crtež istraživali dve Dobrovićeve kuće na ostrvu Lopud u Hrvatskoj: vilu „Vesna“ (projekt 1937; izgrađena 1939) i nerealizovani projekt njegove kuće za odmor iz 1965. godine. Na radionici koja je usledila, učesnici su se bavili ispitivanjem izložbenog prostora, koncepta, postavke i tehničkim aspektima izložbe. Konačni crteži prikazani na izložbi dalje su razvijani uz redovne konsultacije sa rukovodiocima radionica.

Učesnici radionica i autori radova na izložbi su:

Aleksandra Bašić, Valentin Billhardt,Milena Buhvalder
(Buchwalder), Kaj Birer (Kai Bührer), Turi Colque, Lucio Krinjola (Lucio Crignola), Tihomir Dičić, Andrea Đorđević, Caspar Grützner, stefan Ilić, Jelena Ivanović, Irena Ivović, Sara Jeveričić, Nikola Kašić, Jelena Kojić, Jovana Kovačević, Piet Kretschmer, Marina Krčalić, Jana Kulić, Danica Lečić, Mladen Milinović, Johanna Nagel, Mila Nedić, Christopher Neuwirth, Luka Nikolić, Milica Nikolić, Marija Marić, Mirjam Marti (Myriam Marti), Aleksandra Mitković, Max Obermark, Milan Ostojić, Maja Peruničić, Aleks Šmid (Alex schmid), Morten Schrötgens, Uroš Stojadinović, Julijan Vekerlin (Julian Wäckerlin) i Lisanne Wingels.

Dr Ljiljana Blagojević, arhitekta, bavi se naučnim istraživanjem i konsaltingom. Gostujući je predavač Univerziteta Donja Gorica – Politehnika u Crnoj Gori. Prethodno akademski angažovana kao vanredna profesorka na Univerzitetu u Beogradu i kao gostujući predavač na Univerzitetu Jejl i Univerzitetu u Novom Sadu. Autorka je međunarodnih naučnih monografija Modernism in Serbia: Elusive Margins of BelgradeArchitecture, 1919–1941 i Dobrović in Dubrovnik: A Venture in Modern Architecture (sa Volfgangom Talerom i Krunoslavom Ivanišinom), tri monografije nacionalnog značaja i oko stotinu naučnih članaka, poglavlja, konferencijskih radova, leksikografskih jedinica, kritika i tekstova u katalozima izložbi. Dobitnica je Gran prija Salona arhitekture u Beogradu (Grand Prix, 2016) i Nagrade „Ranko Radović“ (2015) za kritičko-teorijsku monografiju Itinereri: Moderna i Mediteran. Tragovima arhitekata Nikole Dobrovića i Milana Zlokovića.