Odštampajte ovu stranicu
9 | 4 | 2019

PRILAGODLJIVO OŽIVLJAVANJE JAVNIH PROSTORA / Predavač: Studio ADEPT

 

Ponedeljak, 20.05.2019.

19.00-20.00

Predavač: Studio ADEPT

Moderator: Žaklina Gligorijević

→ KCB, Artget Galerija, Trg republike 5/I


"Prilagodljivost (rezilijencija) je sposobnost nekog biosistema ili fizičkog tela da se obnovi ili da poprimi novi oblik posle izloženosti jakom spoljašnjem uticaju. Što je prilagodljivost veća, povratak u prvobitni ili optimalni oblik je izvesniji i lakši."


Prilagodljivost u uređenju gradova, zgrada i prostora najznačajniji je zadatak našeg vremena. Zbog toga su nam potrebne snažne i fleksibilne strategije koje se mogu prilagođavati stalnim promenama i budućim okolnostima.

Prilagodljivo projektovanje ne predstavlja odgovor na katastrofu, već čvrsto verovanje da, pristupajući svetskim izazovima otvoreno i razigrano, možemo omogućiti snažna i trajna rešenja.

Prilagodljivo projektovanje ne predstavlja rešenje za sve svetske izazove već, pre svega, komplet strategija za rešavanje sadašnjih problema i budućih kriza, kao i pristup strukturalnim pitanjima u pozadini tih izazova, problema i kriza.


ADEPT je zajednica stručnjaka za urbanizam sa sedištem u Kopenhagenu. Osmišljavamo prilagodljive gradove, zgrade i prostore koji pružaju snažne odgovore na izazove sadašnjosti i budućnosti. Koristeći reč prilagodljivost da opišemo naš profesionalni cilj obavezujemo se da ćemo imati celovit i optimistički pristup kojim se trenutne potrebe preobražavaju u buduća rešenja za oživljavanje prostora, zajednice i ljude.

Martin Krog, jedan od osnivača ADEPT-a, usredsređen na odnos između zgrade i njenog urbanističkog stanja, Martin Krog - jedan od tri osnivača biroa ADEPT - stvara prilagodljive arhitektonske projekte koji su usklađeni sa svetom neprestanih promena i buduće stvarnosti. On čvrsto veruje da, pristupajući svetskim izazovima otvoreno i razigrano, možemo omogućiti snažna i trajna rešenja.    

* Predavanje se realizuje u saradnji sa Ambasadom Danske u Beogradu.