Odštampajte ovu stranicu
11 | 4 | 2017

SAVSKE OBALE I ONO ŠTO IH SPAJA

 

Nedelja, 07.05.2017.

10.00-12.00                        

BINA ŠETNJA: SAVSKE OBALE I ONO ŠTO IH SPAJA

Vode: Milena Zindović i Dobrivoje Erić, Do.co.mo.mo Srbija

→ kod splava Gabbiano, hotel Jugoslavija

 

„Leva obala Save bila je austrijska. Od obale pa do Zemuna samo pesak i baruštine. Na obali su bile straže, jedna na samome ušću Save u Dunav, druga na pola puta do železničkog mosta, treća kod samog mosta. Između tih stražara polako su išla stazom pored vode, ukorak, dva mađarska stražara sa puškama i velikim zelenim perjem na kalpacima kao čitavim petlovskim repovima. Između njihovih prolaza bilo je po oko pola sata slobode. To smo mi koristili, preplivali i išli u bare da beremo lokvanj. No jednom su stražari pokvarili red, iznenadili nas i uhvatili Huga koji je bio najdalje otišao i onako goluždravog oterali ga peške čak u Zemun. Tamo su ga držali sve do noći, a onda doveli natrag na obalu i pustili ga da prepliva.“

(Aleksandar Deroko, A ondak je letijo jeroplan nad Beogradom, 1984)

Citat slavnog arhitekte i erudite Aleksandra Deroka izuzetan je uvod u priču o jednoj od najinteresantnijih i najintrigantnijih zona srpske prestonice. Debele naslage istorije, kulture i politike Beograda doživljavaju nova čitanja i iskušenja grada na vodi koji nastavlja ideološke diskurse prethodnih slojeva. Modernistički Beograd, umnogome zasnovan na topologiji i vrednostima prostora koji svojim tokom oblikuje najveća reka Balkana, etalon je raznovrsnih i najčešće raznorodnih praksi naših arhitekata, urbanista i političara.

Milena Zindović je arhitekta i glavna urednica veb portala „Žene u arhitekturi“ www.zua.rs. Nakon Beogradskog univerziteta, studije arhitekture nastavlja na Kornel univerzitetu u Njujorku. Radno iskustvo sticala je u Beogradu i Ljubljani, a trenutno je angažovana na poziciji direktora JUP „Plan“ iz Šapca. Urednica je nagrađivane knjige „Žene u arhitekturi | Savremena arhitektura u Srbiji posle 1900“. Milena je osnivačica i članica upravnog odbora Ženskog arhitektonskog društva.

Dobrivoje Lale Erić je istoričar umetnosti i predsednik nacionalne sekcije Do.co.mo.mo Srbija. Realizovao je dve autorske izložbe na Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture (BINA) 2010. i 2011. godine i vodio desetak različitih šetnji u okviru Bine. Rukovodi Sektorom za međunarodnu saradnju Centra za promociju nauke. Nacionalni je koordinator EU projekata European Digital Art & Science Network - Art & Science (Kreativna Evropa) i CREATIONS (Horizont 2020).

 

Prijava za ŠETNJU / OPEN HOUSE