Odštampajte ovu stranicu
21 | 4 | 2017

STOPAMA OSMANSKO-SRPSKOG BEOGRADA

 

Nedelja, 30.04.2017.

10.00-12.00                           

BINA ŠETNJA: STOPAMA OSMANSKO – SRPSKOG BEOGRADA

Vodi: Katarina Stradner

→ kod Sahat kule, Kelmegdan

 

Tokom viševekovne osmanske vladavine nad oblastima današnje Srbije, Beograd je bio važan centar Otomanske imperije. Od zauzeća grada 1521. do predaje ključeva 1867. godine, sa manjim prekidima austrougarske vladavine, Beograd je oblikovan i razvijao se prema modelu osmanskih vlasti. Današnje najstarije jezgro grada sačuvalo je obrise kulture kojoj je nekada pripadalo.

U Beogradu se susretalo stanovništvo različite nacionalne i verske pripadnosti koje je delilo zajednički život. Upoznavanje sa istorijskim, arhitektonskim i urbanističkim razvojem ovog prostora može da otkrije organizaciju života tadašnjeg stanovništva, što je cilj ove šetnje. Beograd je kroz istoriju prošao kroz burne i razorne sukobe, pa nasleđe osmansko-srpskog Beograda nije obimno. Uglavnom se može govoriti o spomenicima iz XIX veka, uz nekoliko izuzetaka iz ranijih perioda.

Objekti koji će se obići tokom ove šetnje treba da ukažu na različite segmente društvene organizacije toga doba. Obilaskom tvrđave, Gospodar Jevremove i Višnjićeve ulice, potom šetnjom prema Kosančićevom vencu, saznaćemo odakle su upravljale osmanska i srpska vlast, gde se molilo muslimansko stanovništvo, kakvu su ulogu imali derviši u beogradskoj kulturi, kako je živelo srpsko građanstvo, gde se obavljala trgovinska razmena i odlazilo u kafanu...

 

 

Katarina Stradner je istoričarka umetnosti i studentkinja master studija Istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Njen fokus interesovanja je umetnost, vizuelna kultura i arhitektura XIX veka. Saradnica je onlajn magazina za dizajn Designed.rs. Iskustvo u radu sa publikom sticala je kao saradnica Muzeja grada Beograda u izložbenim prostorima Zbirke ikona „Sekulić“, Muzeja Paje Jovanovića i Konaka kneginje Ljubice. 

 

Prijava za ŠETNJU / OPEN HOUSE