Odštampajte ovu stranicu
20 | 4 | 2017

ZAPADNA KAPIJA BEOGRADA

 

Nedelja, 30.04.2017.

16.00-18.00                        

BINA ŠETNJA: ZAPADNA KAPIJA BEOGRADA

Vodi: Goran Anđelković, Do.co.mo.mo Srbija

→ plato ispred Zapadne kapije Beograda, iz pravca Ulice Narodnih heroja (kod malog amfiteatra sa fontanom)

 

U specifičnim uslovima i okolnostima eksperimentalne faze gradnje stanova za tržište nastaje ova dvojna kula, poznata pod imenom Zapadna kapija Beograda, prema nacrtima arhitekte Mihajla Mitrovića (1922), kao krajnje neuobičajen spoj stambene i poslovne namene u tipologiji beogradske stambene arhitekture druge polovine XX veka.

U takvim okolnostima projektovanja i gradnje, paralelno praćenim određenim oblikom participacije između arhitekte, investitora i korisnika, potpuno neobičnim za posleratnu stambenu izgradnju, postavljeni su znatno viši zahtevi u odnosu na tada važeće standarde u Beogradu, kao što su veće površine i strukture stanova, visok kvalitet upotrebljenih materijala i opreme, itd. Tome treba dodati i dosta značajan tehnički i tehnološki faktor, naročito u održavanju ovako visoke zgrade sa brzim liftovima, specijalnim tehničkim uređajima i opremom i sistemom rotacionog restorana u rotondi. To je bila specifična novina, sa poslednjim svetskim tehničkim dostignućima tog vremena kod nas, koja ujedno predstavlja pionirski primer pametne zgrade na prostoru bivše Jugoslavije.

Goran V. Anđelković je osnovne i diplomske akademske studije završio na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (2011). Posle rada u birou U.M.A Architekten (2011-12), akademsko usavršavanje nastavlja na doktorskim studijama na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani (2012), kao stipendista Fonda za mlade talente Republike Srbije – Dositeja i Inovativne sheme sufinansiranja doktorskih studija EU u Republici Sloveniji. Bavi se teoretskim i naučno-istraživačkim radom iz oblasti stanovanja i moderne arhitekture druge polovine XX veka, kao i samostalnom projektantskom praksom. Trenutno živi i radi na relaciji Beograd-Ljubljana.