Odštampajte ovu stranicu
5 | 4 | 2019

ZGRADA RADIO BEOGRADA


Utorak, 14.05.2019.
16.00-18.00

Vodi: Snežana Ristić

→ Ispred glavnog ulaza, Hilandarska 2

Od 1947. Radio Beograd je u zgradi na uglu Svetogorske i Hilandarske ulice. Zgrada je poznata kao Zanatski dom, što je do Drugog svetskog rata i bila. Spomenik je kulture.

Sredinom 19. veka na tom mestu bila je kafana Kod dva bela goluba. Udruženje zanatlija osnovalo je 1911. godine Fond Zanatskog doma, a već sledeće, 1912, kupljen je plac za izgradnju zdanja u koje je trebalo da se smeste sve zanatske ustanove. Međutim, Prvi svetski rat i nepovoljni finansijski uslovi poremetili su sve planove. Kafana je srušena pošto je usvojen idejni projekat Zanatskog doma tada mladog arhitekte Bogdana Nestorovića (1901–1975) koji je na konkursu, 1931. godine, osvojio prvu nagradu. Izgradnja šestospratne modernističke zgrade završena je za svega dve godine – 1. maja 1933.

Zgrada ima dva krila, u Svetogorskoj i Hilandarskoj ulici, a Nestorović ih spaja dvospratnom kulom koja je sva u prozorima, te kolonadama u prizemlju i na poslednjem spratu i tako omekšava oštrinu naglašenih horizontala krila. U ovoj zgradi nekada je bio bioskop Avala, u koji se ulazilo iz Hilandarske ulice. Zgrada je bila višenamenska: funkcionisala je kao poslovni prostor, imala je zanatske lokale, restoran, hotel, samačke sobe. Hotel Grand je za ono vreme bio prvoklasan u svakom pogledu. Sobe su bile sa toplom i hladnom vodom, telefonom i kupatilima, imao je i centralno grejanje.

Zgradu Zanatskog doma posle Drugog svetskog rata, 1947. godine, dobio je na korišćenje Radio Beograd i tada je adaptirana za potrebe radio-stanice. Restoran u prizemlju pretvoren je u muzički i dramski studio, a nekadašnje hotelske sobe u redakcije. Kako se Radio Beograd širio i tehnologija usavršavala, tako su se dodavali studiji za emitovanje i montažu. U prostoru nekadašnjeg bioskopa Avala danas je veliki muzički studio u kojem se održavaju javna snimanja. U toj enterijerskoj vremenskoj kapsuli još se mogu razaznati prvobitni elementi enterijera, lampi i lustera iz tridesetih godina prošlog veka.


Snežana Ristić, diplomirala na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Bavi se arhitektonskom kritikom i publicistikom, te fotografijom. Objavljuje u domaćim i stranim časopisima. Autorka je radio-emisija o savremenoj arhitekturi i intervjua sa arhitektima i teoretičarima arhitekture. Koautorka je, sa Radonjom Leposavićem, radio-emisije „Grad” Radio Beograda 2, kao i dokumentarnih emisija nagrađivanih na evropskim festivalima. Dobitnica je nagrade Zlatni mikrofon za izuzetno delo u oblasti radija i radiofonskog stvaralaštva 2015. godine. Urednica je Redakcije za kulturu Radio Beograda 2.

1334