Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

MAPEI

12/05/2024

Post Views:

Print

Sanacija betonskog fasadnog omotača Sava centra

Obnova, rekonstrukcija i vraćanje nekadašnjeg sjaja objektima pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture je od velikog značaja za očuvanje identiteta prostornih celina u kojima se nalaze i arhitektonskog pravca kome pripadaju, jer nedvosmisleno utiču na izgled i morfologiju gradske arhitekture pređašnjih vremena.

Sava centar je jedan od najimpresivnijih i najkompleksnijih građevinskih poduhvata u Beogradu. Izgrađen je 1976–1977. godine prema dizajnu arhitekte Stojana Maksimovića i njegovih saradnika, sa karakterističnim obeležjima moderne arhitekture osamdesetih godina prošlog veka.

Kompanija Mapei učestvovala je u sanaciji betonskog omotača koji uključuje duboke kaskadne terase, prepoznatljive horizontalne brisoleje u bašti i ostale betonske fasadne površine. Fokus je bio na osiguravanju vremenske stabilnosti konstrukcije na fasadnom omotaču, najpre primenom odgovarajuće antikorozivne zaštite vidljivih delova armature, a potom vraćanjem elemenata u prvobitnu geometriju, upotrebom različitih kombinacija visokovrednih reparaturnih i završnih tankoslojnih reparaturnih maltera.

Pored stabilnosti, estetski aspekt je bio ključni zahtev konzervatorskog nadzora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Objekat je trebalo vratiti u stanje i boju karakterističnu za početak osamdesetih godina 20. veka, kada je i otvoren za potrebe prvog samita KEBS-a (današnjeg OEBS-a). Predavanje se fokusira na sanaciju betonskog fasadnog omotača Sava centra, s naglaskom na vraćanje u prvobitnu formu i estetiku, uz poštovanje dugotrajnosti primenjenog tehničkog rešenja.

Share this post

You May Also Like…

Sava Center

Sava Center

Sava centerDelta Real Estate Sava Center is the largest regional congress, cultural and business center. It is one of...

EURODOM

EURODOM

GESSI BREND GESSI is a leader in the field of bathroom and kitchen faucets and accessories. Inspired by the simple...

ACO

ACO

ACO View into the Future – Innovative Ecological Solutions for Collecting and Using Wastewater as a Resource Climate...

Pin It on Pinterest