Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

MAPEI

12/05/2024

Post Views:

Print

Sanacija betonskog fasadnog omotača Sava centra

Obnova, rekonstrukcija i vraćanje nekadašnjeg sjaja objektima pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture je od velikog značaja za očuvanje identiteta prostornih celina u kojima se nalaze i arhitektonskog pravca kome pripadaju, jer nedvosmisleno utiču na izgled i morfologiju gradske arhitekture pređašnjih vremena.

Sava centar je jedan od najimpresivnijih i najkompleksnijih građevinskih poduhvata u Beogradu. Izgrađen je 1976–1977. godine prema dizajnu arhitekte Stojana Maksimovića i njegovih saradnika, sa karakterističnim obeležjima moderne arhitekture osamdesetih godina prošlog veka.

Kompanija Mapei učestvovala je u sanaciji betonskog omotača koji uključuje duboke kaskadne terase, prepoznatljive horizontalne brisoleje u bašti i ostale betonske fasadne površine. Fokus je bio na osiguravanju vremenske stabilnosti konstrukcije na fasadnom omotaču, najpre primenom odgovarajuće antikorozivne zaštite vidljivih delova armature, a potom vraćanjem elemenata u prvobitnu geometriju, upotrebom različitih kombinacija visokovrednih reparaturnih i završnih tankoslojnih reparaturnih maltera.

Pored stabilnosti, estetski aspekt je bio ključni zahtev konzervatorskog nadzora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Objekat je trebalo vratiti u stanje i boju karakterističnu za početak osamdesetih godina 20. veka, kada je i otvoren za potrebe prvog samita KEBS-a (današnjeg OEBS-a). Predavanje se fokusira na sanaciju betonskog fasadnog omotača Sava centra, s naglaskom na vraćanje u prvobitnu formu i estetiku, uz poštovanje dugotrajnosti primenjenog tehničkog rešenja.

Share this post

You May Also Like…

Sava Centar

Sava Centar

Sava centarDelta Real Estate Sava centar je najveći regionalni kongresni, kulturni i poslovni centar i jedan od...

EURODOM

EURODOM

GESSI BREND GESSI je vodeća kompanija u oblasti kupatilskih i kuhinjskih slavina i dodataka. Inspirisan jednostavnom...

ACO

ACO

ACO pogled u budućnost – Ekološka inovativna rešenja za prikupljanje i korišćenje otpadne vode kao resursa Klimatske...

Pin It on Pinterest