Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

ACO

12/05/2024

Post Views:

Print

ACO pogled u budućnost – Ekološka inovativna rešenja za prikupljanje i korišćenje otpadne vode kao resursa

Klimatske promene su ne samo budući scenario već uveliko naša realnost. Najviše su pogođeni gradovi, u kojima ljudi osećaju velike negativne uticaje globalnog zagrevanje. Da bi se ublažile posledice klimatskih promena, urbano planiranje mora da uzme u obzir prirodno snižavanje temperature u gradskim sredinama i hlađenje gradskog prostora. Najjednostavnije i najefikasnije sredstvo  u borbi protiv klimatskih promena je gradsko drveće.

Prvobitno razvijen u Skandinaviji, princip Grada sunđera, omogućava zdrav razvoj velikih krošanja drveća u urbanim sredinama i istovremeno stvaranje podzemnog prostora za zadržavanje kišnice. Uz pomoć Grada sunđera, korenov sistem drveća može se bez oštećenja širiti ispod popločanih površina kao što su trotoari, parkinzi i putevi. Princip Grad sunđera je građevinska metoda, a ne građevinski proizvod.

Kao stručnjak za upravljanje površinskim vodama i partner radne grupe Schwammstadt, koja razvija koncept Grada sunđera, ACO kompanija je osmislila modularni sistem kao deo projekta Grada sunđera i kao tehničko rešenje koje je podjednako efikasno i lako za implementaciju. Prikupljena kišnica sa krovnih površina se može uvesti direktno u podzemno sunđerasto telo grada, ali se zagađena kišnica sa ulica i parking mesta mora prečistiti i prečišćena uvesti u Grad sunđer. Deo ACO modularnog sistema tako je i poseban ACO slivnik za dizajn rešetkom, koji u sebi ima implementiran sistem za prečišćavanje prikupljene atmosferske vode sa ulica.

Share this post

You May Also Like…

Sava Centar

Sava Centar

Sava centarDelta Real Estate Sava centar je najveći regionalni kongresni, kulturni i poslovni centar i jedan od...

EURODOM

EURODOM

GESSI BREND GESSI je vodeća kompanija u oblasti kupatilskih i kuhinjskih slavina i dodataka. Inspirisan jednostavnom...

KANUF

KANUF

Nošenje teških i konzolnih tereta u Knauf sistemima suve gradnje  Nošenje teških i konzolnih tereta u sistemima...

Pin It on Pinterest