Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

2016.

11. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

BUDUĆNOST JE SADA

5. – 28. maj 2016.

Granice su se izbrisale, multidisciplinarnost se podrazumeva, klima se promenila, vreme se suzilo, a broj stanovnika u gradovima raste velikom progresijom, podstaknutom neočekivanim migracijama. Budućnost je počela i zato o njoj govorimo sada… Na tragu osnovnog opredeljenja da podstičemo razmišljanje o kvalitetu izgrađene sredine, kriterijumima i sistemu vrednosti koji doprinose unapređenju arhitektonske produkcije, verujemo da je izbor tema ovogodišnje Bine aktuelan i važan za sve, ne samo za arhitekte, poznavaoce i ljubitelje arhitekture.

IZLOŽBE

ENERGETSKE TAČKE BEOGRADA
→ Likovna galerija i galerija Podroom, Knez Mihailova 6

Izložba Energetske tačke Beograda deo je panevropskog projekta Future Architecture Platform u okviru programa Kreativna Evropa, i posvećena je Beogradu koji se intenzivno razvija. Ova izložba bila je pokušaj da se na mikroplanu ukaže na pojedine prostorne i energetske tačke grada, koje po mišljenju izabranih autora i autorskih timova imaju potencijal da u okruženju budućnosti koja je već počela budu naznaka mogućih rešenja prepoznatih urbanih problema, aktuelnih i u drugim sredinama. Selektovani autori i autorski timovi predlozima, razmišljanjima i rešenjima dali su svoju viziju moguće produkcije prostora grada naše bliske budućnosti.
Kustosi: Jelena Ivanović Vojvodić, Danica Jovović Prodanović, Ružica Sarić
Autori: Anja Humljan (Slovenia); Miloš Kosec (Slovenia); Petokraka; S.O.B.A.; Dušan Stojanović & Pavle Stamenović; TIM8 (Ana Dušmanović, Jelena Stanković, Maja Kopta, Jelena Kojić, Mihajlo Sladoje, Nikola Arsić, Stefan Milićević, Tijana Savić)

STANOVANJE 2015
Međunarodna izložba savremenog stanovanja

→ Galerija RTS-a, Takovska 10

Na međunarodnoj izložbi „Stanovanje 2015“ bila s predstavljena najznačajnija, aktuelna ostvarenja u oblasti stanovanja u zemlji i inostranstvu, u periodu 2010–2015. godine. Izložbu je organizovala Katedra Zgrade za stanovanje Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nišu. Međunarodni naučno-umetnički odbor, koji je činilo 14 uglednih profesora i arhitekata iz 11 zemalja, izabrao je 45 radova (iz 22 države, sa pet kontinenata) u tri kategorije (Realizovani arhitektonski objekti, Arhitektonski projekti i Eksperimenti i istraživanja u oblasti stanovanja). Primarni cilj manifestacije bio je da se na jednom mestu prikažu najnovija dostignuća arhitektonskog projektovanja u oblasti stanovanja iz Srbije i sveta, kao i da se uporede naša i strana iskustva u toj oblasti.
Kustosi: Darko Marušić, Aleksandar Keković

DVA ARHITEKTA
→ Galerija Podroom, Trg Republike 5/-1

Na izložbi je predstavljeno prvih dvadeset godina razvoja studija Dva arhitekta, kroz prikaz četrnaest najvažnijih realizacija u polju stambene arhitekture, a izložbu je pratila i monografija izdata u saradnji sa Oris kućom arhitekture.
Autori: Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić (Hrvatska)

PROSTORNI ORIGAMI
→ Galerija Fakulteta likovnih umetnosti, Knez Mihailova 53

Objekti koji su bili prikazani na izložbi su radovi studenta Arhitektonskog fakulteta u Gracu koji su rađeni u okviru predmeta „Projektovanje specijanih tema” u 6. semestru osnovnih studija. Prostorne origami strukture na izložbi su generisane uz pomoć algoritmičkog editora Grasshopper koji je integrisan uz CAD program Rhinoceros. Studenti su za svaki projekat generisali individualni algoritam kojim su parametrički definisali svoje prostorne forme.
Organizator: TU Grac (Austrija)
Mentori: Milena Stavrić, Albert Viltše

NEOBIČNA MESTA
→ galerija Artget, Trg Republike 5

Na izložbi fotografija Željka Mandića dominirali su urbani pejzaži bez ljudi koji su imali apokaliptični prizvuk. Raspadnute i napuštene zgrade koje su tihi svedoci društva u tranziciji prigrljuje priroda, i menja strukturu betona i cigle. Fotografije govore i o nemaru jednog društva, apatiji i bezumlju vremena u kom se prošlost ne čuva i ne poštuje.

BINA + NOĆ MUZEJA
→ Dečiji kulturni centar Beograda, Takovska 8 i Fakultet likovnih umetnosti, vajarski odsek, Vojvode Putnika 58

Tokom Noći muzeja otvorene su dve izložbe koje su rezultat dečijih, odnosno studentskih radionica. U Dečijem kulturnom centru otvorena je izložba dečijih radova nastalih tokom radionice Graditeljke Beograda: Škola budućnosti, čije su autorke i koordinatorke bile Milena Zindović i Katarina Aleksić. Na Fakultetu likovnih umetnosti otvorena je izložba Nijanse prostora, gde su bili izloženi radovi nastali na studentskoj radionici autorke i koordinatorke Milene Koridić.

ŠETNJE

Tematske šetnje kroz arhitekturu grada namenjene najširoj publici organizuju se svake godine u saradnji sa različitim organizacijama, pojedincima i institucijama. Ovogodišnja BINA u svoj program uvrstila je jedanaest šetnji: Čubura i Neimar: od perifernog do elitnog kraja, Savske obale i ono što ih spaja – DOCOMOMO vožnja brodom, Jedan krug kroz arhitekturu Bloka 21 povodom pedesetogodišnjice izgradnje, Palata saveznog izvršnog veća na Novom Beogradu – Palata “Srbija”, Od Kosančićevog venca do Terazija – Spomenici culture mladih arhitekata, Staro sajmište, Sava centar i Hotel Interkontinental (Crown Plaza), Pariska dama naspram Kalemegrada: zgrada za slikare u Pariskoj 14, Žene u arhitekturi između 1900. i 1960., Savska padina – očuvanje istorijske siluete grada, Alejama Novog groblja.

SEMINAR / PREDAVANJA / RADIONICE / EU PROJEKTI

ARHITEKTI/PROJEKTANTI/PRAKTIČARI

Arhitekti/projektanti/praktičari je serija predavanja za profesionalce posvećene usavršavanju i unapređenju znanja u povezivanju arhitekture i najnovijih tehničko-tehnoloških i inovativnih proizvoda i materijala. Predavanja imaju cilj da nadograde profesionalna arhitektonska, projektantska i praktična iskustva, kao i da pronadju održiva rešenja koja su okrenuta budućnosti arhitekture. Ovogodišnji seminar održan je u hotelu Crowne Plaza.
Učesnici / predavači: Dejan Milanović i Grozdana Šišović (re:a.c.t), D.A. Dizajn

PLATFORMA BUDUĆNOST ARHITEKTURE

Predstavljanje platforme
Future Architecture Platform je prva pan-evropska platforma u okviru programa Kreativna Evropa, koja je okupila muzeje, festivale i producente kulturnih događaja sa namerom da promoviše rad arhitekata, kustosa i istraživača, predstavnika generacije koja tek stupa na scenu i približi ideje o budućnosti gradova i arhitekture širokoj publici. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture najveći deo svog programa posvećuje temama vezanim za stanje i razvoj prostora grada Beograda, a deo je platforme zajedno sa: MAO | Muzej za arhitekturu i dizajn (Ljubljana); ORIS Kuća arhitekture (Zagreb); Švajcarskim muzejom arhitekture (Bazel); Kućom arhitekture (Grac); Trijenalem arhitekture iz Lisabona, MAXXI- nacionalnim muzejom za umetnost XXI veka (Rim), Nedeljom arhitekture (Tirana), Arhitektonskim festivalom (Kopenhagen), Nedeljom arhitekture (Priština) i CANakcijom (Kijev).

IZMEĐU DVE BINE

Godišnje nagrade za arhitekturu u periodu maj 2015 – april 2016.
Arhitektonski i urbanistički konkursi u periodu maj 2015 – april 2016.
Organizatori: Društvo arhitekata Beograda (DAB) i Udruženje arhitekata Srbije (UAS)

Tokom trajanja jedeanaestog BINA festival organizovan je veliki broj radionica za decu, mlade i studente, okruglih stolova, predavanja, panel diskusija i seminara na temu stambene arhitekture nekada i sada kroz domaće i međunarodne primere i iskustva, razvijanje zajedničkog urbanog prostora u postsocijalističkom gradu, izazovima arhitektonske profesije i aktuelnom položaju arhitekata, te o statusu i budućnosti koja čeka mlade profesionalce.

Pin It on Pinterest