Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

Arhitektura Mihaila Mitrovića

08/04/2023

Post Views:

Print

BINA ŠETNJA
Vodi: Dragana Mecanov

Nedelja, 14.05.2023, 10.00-14.00  

→ Stambena zgrada u Gospodar Jovanovoj 25

Ovogodišnja BINA šetnja posvećena arhitekturi Mihajla Mitrovića (1922–2018), pomenuće mnoge aspekte autorove bogate ličnosti, a učesnicima će biti prikazano nekoliko reprezentativnih primera njegove arhitekture. Od najranijih ostvarenja poput stambenih zgrada u ul. Gospodar Jovanovoj, zatim Dositejevoj, Braće Jugovića, prepoznaje se težnja ka likovnom izrazu na fasadi, ali i mnogi drugi elementi u samoj prostornoj organizaciji zgrada. Jedno od njegovih najznačajnijih dela, ujedno je i jedno od najčistijih primera brutalističke arhitekture, poslovno-stambena zgrada Geneks, zaštićena kao kulturno dobro. Angažovanje umetnika u oplemenjivanju moderne stambene arhitekture u drugoj polovini 20. veka istovremeno je predstavljalo preispitivanje principa modernizma – kroz ponovno uvođenje skulpture, te zanemarivanje pristupa koji a priori odbacuje umetničke detalje na stambenim zgradama posleratnog perioda.

Vremenski posmatrano, u poslednju fazu njegovog rada spada sakralni objekat, Crkva sv. Vasilija Ostroškog. Ona, u izvesnom smislu, unapređuje stilske karakteristike srpske sakralne arhitekture kraja 20. veka. 

Neizostavno je pomenuti i njegov velik doprinos u oblasti pisane reči. Autor je monografija o arhitekturi „Novija arhitektura Beograda”, „Sve je arhitektura” i „Na kraju veka”. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima i Oktobarske nagrade grada Beograda, Salona arhitekture, Velike nagrade za arhitekturu SAS, Sedmojulske nagrade za životno delo.

(Ova šetnja nema organizovan prevoz. Date su vremenske tačke okupljanja)

→  10.00 Stambena zgrada u Gospodar Jovanovoj 25

→  11.15  Ispred zgrade Geneks

     Narodnih heroja 41-43, Blok 33

→  12.00  Alumil – Izložbeni salon

      Milutina Milankovića 11b, Blok 41

→  13.15 Ispred crkve Sv. Vasilija Ostroškog

     Partizanske avijacije 25, Novi Beograd

Mesta - Raspoloživih: 0 Rezervisanih: 50 Potvrdjenih: 0

Popunite formu ispod da rezervišete mesto

Sva mesta su popunjena!

Rezervacije više nisu moguće za ovaj datum.


Share this post

You May Also Like…

Pin It on Pinterest