Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

ARHITEKTURA U ŠPANIJI U 21. VEKU: PROCVAT ARHITEKTURE KROZ VIZURU RIKARDA SANTONHE

01/05/2023

Post Views:

Print

Ponedeljak 15.5.2023.  19.00

 15.5–30.6.2023.

→Institut Servantes, Čika Ljubina 19

Rikardo Santonha svojim kadrovima i „poemama svetlosti” generiše viziju prostora u kojima se može živeti. On hvata slike širom (španske) nacionalne geografije, fokusirajući se ne samo na velike amblematične zgrade, već i na praktičniju arhitekturu u svakodnevnom životu građana, kao što su zdravstveni centri, crkve, javni i privatni stambeni projekti, sportski centri, fabrike, industrijske zgrade i sl.

Kroz ove fotografije, Rikardo Santonha objašnjava evoluciju rastuće Španije koja je tokom ovog veka naučila da se prilagođava novom vremenu, stvarajući suštinsku infrastrukturu neophodnu za komunikaciju i funkcionisanje svake zemlje. Tokom ovog vremena, paralelno se razvijala i arhitektura, stvarale su se amblematične građevine, javna i privatna arhitektonska dela, rađala javna scenografija visokog estetskog kvaliteta.

Sve ove fotografije deo su različitih izložbi, kao što su „Umetnost građenja u Španiji” ili „Inženjering i arhitektura”, pod pokroviteljstvom Španske agencije za međunarodnu saradnju – AECID i Ministarstva za međunarodne poslove, Evropsku uniju i Kooperaciju. Obe izložbe, u različitim formatima, obišle su svet i prikazane su na manifestacijama u gradovima kao što su: Kijev, Muskat, Tokio, Moskva, Rim, Talin, Riga, Alžir, Brazilija, Kuritiba, Resife, Managva i Grenada.

Ovaj projekat podržava Politehnički univerzitet u Madridu. Cilj je da se kroz fotografiju razume razvoj i stvarni potencijal Španije tokom ovih godina. Gledalac je pozvan da otkrije divnu zemlju i bude svedok ove neverovatne evolucije, ostvarene samo trudom institucija, privatnih kompanija i, naravno, građana. “Arhitektura i fotografija su kao muze, koje se igraju da bi komunicirale s ljudima; one nas štite, teraju nas da sanjamo, one transformišu naš svet, ispisuju naša sećanja. Kada se udruže, stvaraju jedinstven osećaj koji se širi poput baruta, bacajući svetlo na kolektivno razmišljanje. Kad dođe noć, spavaju i sanjaju. U zoru se bude i nastavljaju da sanjaju.”

Share this post

You May Also Like…

BRATISLAV TOŠKOVIĆ

BRATISLAV TOŠKOVIĆ

Četvrtak, 11.5.2023.,  19.00 11.05–27.05.2023. → Likovna Galerija KCB, Knez Mihailova 6 Daljina koja spaja U meni...

PONESI SVOJ PROJEKAT

PONESI SVOJ PROJEKAT

Space Love Studio / Iva Bekić i Marija Blagojević Četvrtak, 25.5.2023., 18.00 25.5–8.6.2023. → BINA KABINA, Mila...

Nagrada PIRANESI  2022

Nagrada PIRANESI  2022

Četvrtak, 1.6.2023., 18.00 1.6–17.6.2023. → Likovna Galerija, Knez Mihailova 6 Kustos: Andrej Strehovec, komesar...

Pin It on Pinterest