Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

Konferencija LINA 2022

13/10/2022

Post Views:

Print

21 — 22. oktobar 2022
Arhitektonski fakultet Univerziteta u Ljubljani
Zoisova 12, Ljubljana
Slovenija

Arhitektura ima moć da kontroliše prostor. Može omogućiti njegovu eksploataciju kao resursa, urezati ga u upotrebljive površine i eksploatisati dobra stvorena od sirovina izvađenih sa površine zemlje. Međutim, ovi proizvodi imaju određeni rok trajanja. Kada se više ne smatraju korisnim, velika većina se odbacuje i zamenjuje novim na novim količinama napravljenim od sveže izvađenih i prerađenih sirovina. Novogradnja zauzima i eksploatiše sve veće površine ranije nekorišćenog prostora.

LINA konferencija 2022. okupiće 27 članova i 25 predstavljenih talenata u nastajanju – LINA stipendista – zajedno sa glavnim govornicima. Dvodnevna konferencija će predstaviti mogućnosti za povezivanje i praćenje najnovijih dešavanja i trendova u arhitekturi uz predstavljanje mogućih vizija i revolucija za budućnost planete.

Ko su gosti?
Focus Talks će se baviti hitnim savremenim pitanjima u arhitekturi i životnoj sredini u celini sa govornicima dr. Janez Potočnik, Sara Ičioka, dr. Milica Topalović i dr. Florian Heartveck.

Okrugli sto će predstaviti uspešne održive prakse u arhitekturi, urbanizmu i šire sa Sarom Ičiokom, dr. Florijan Hartvek i dr. Lučka Kajfež Bogataj.

Esej Stanje arhitekture dr. Milica Topalović će predstaviti analizu prijavljenih na LINA Poziv za projekte i ekstrapolirati nalaze relevantne za oblast arhitekture.

25 LINA stipendista, izabranih na Pozivu za projekte, će drugog dana konferencije predstaviti, diskutovati i argumentovati svoje projekte kako sa članovima platforme tako i sa publikom. Odabrani projekti iz cele Evropske unije i partnerskih zemalja variraju od konkretnih arhitektonskih rešenja do promena u praksi mobilnosti ili akcija podizanja svesti. Organizacije članice platforme izabraće one sa kojima bi želele da dalje sarađuju i učestvuju u njihovim aktivnostima koje se sprovode u okviru LINA Arhitektonskog programa.
https://lina.community/conference/

You May Also Like…

RAZUMETI KAKO GRAD RASTE

RAZUMETI KAKO GRAD RASTE

Rezidencijalni program /Druga godina LINA fellows koji su 2023/24 radili kroz program BINA/LINA-RAZUMETI KAKO GRAD...

LINA OPEN CALL 2025

LINA OPEN CALL 2025

Na konkurs je pristiglo 337 radova iz zemalja koje učestvuju u programima Kreativne Evrope. Dok čekamo rezultate...

Pin It on Pinterest