Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

Beogradske urbane oaze 2

27/05/2024

Post Views:

Print

Lokacija 2, odnosno jedan od tri otvorena javna prostora koji se transformišu u okviru programa EUNIC Srbija Urbane oaze, nalazi se na teritoriji opštine Čukarica, u naselju Julino brdo, u blizini raskrsnice ulica Katarine Bogdanović i Poručnika Spasića i Mašere. Studenti Odseka za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu, Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, osmislili su idejno rešenje transformacije otvorenog javnog prostora u neposrednoj blizini Centra za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, s kojim Šumarski fakultet ima dugogodišnju saradnju. Takođe, tokom programa Urbane oaze, biće vidno kako EU donosi promene u lokalnim susedstvima, kroz  kulturu i saradnju.

Ovaj prostor, koji čine javne zelene površine, prolazi i betonske platforme, stanovnicima naselja  i zaposlenima i korisnicima Centra služi kao mesto za druženje i boravak na otvorenom. Ipak, sadašnje stanje, odnosno neopremljenost, neuređenost, neodrživost i zapuštenost prostora, ne pozivaju na duže zadržavanje i ne omogućavaju da se prostor adekvatno koristi. Izvođenjem studentskog projekta, koji je proizvod timskog rada, nastaće prijateljski zajednički prostor, koji bi trebalo da u svakom smislu, društvenom, ekološkom, estetskom, bude prava urbana oaza.

Studenti Pejzažne arhitekture projektovali su ovaj prostor uz mentorsko vođenje svojih profesora i doprinos gostujućih stručnjaka iz evropskih zemalja u vidu predavanja i radionica. Projekat se zasniva na metafori broda: „Kao što članovi posade sarađuju kako bi brod plovio, korisnici prostora moraju da rade zajedno da bi sačuvali pejzaž”. Studenti su razvili svoje ideje na osnovu susreta i intervjua sa lokalnom zajednicom, među kojima su starije i mlađe komšije, roditelji sa decom, i korisnici i zaposleni Centra. Novi prostor poziva na zajedničke aktivnosti koje će okupiti različite kategorije korisnika. Uvođenjem odgovarajuće vegetacije, popločane i betonske površine će biti oplemenjene, mesta za sedenje će dobiti novu prirodnu zasenu kao zaštitu od jakog sunca, a žardinjere sa samostalnim zalivanjem oživeće betonske terase objekta. Ispred samog Centra će se formirati koristan vrt, u kojem će se u žardinjerama gajiti biljke kao deo hortikultune terapije za korisnike.

Cilj projekta je da se postojeći otvoreni prostor ovog dela naselja transformiše u urbanu oazu za različite društvene aktivnosti i okupljanja zajednice, kao što su zajedničko održavanje zelenila, oslikavanje murala ili druga tematska okupljanja u saradnji sa mesnom zajednicom, Centrom za dnevni boravak ili izdavačkom kućom koja se nalazi u neposrednoj blizini Oaze. Formiranje Urbane oaze 2 trebalo bi da bude mali, ali značajan korak i u očuvanju zajednice, ali i očuvanju modernističkog arhitektonskog i urbanističkog nasleđa koje naselje Julino brdo, nastalo 1967–1971. godine, autora arhitekata Milana Lojanice, Predraga Cagića i Borivoja Jovanovića, svakako predstavlja.

You May Also Like…

UO1

UO1

Jedna od lokacija nalazi se u Centru za integraciju mladih, organizaciji posvećenoj tome da društvo učini...

UO3

UO3

Predložena lokacija za treću urbanu oazu koja je deo istoimenog programa, u saradnji EUNIC mreže Srbija i Šumarskog...

Pin It on Pinterest