Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

Цentar za novo stambeno zadrugarstvo

27/05/2024

Post Views:

Print

TRIBINA
Uspostavljanje novih stambenih ekosistema
Šta je pokrenulo momentum zadružnog stanovanja u Barseloni?

Цentаr za novo stambeno zadrugarstvo
Utorak 11.06.2024. od 18h
→ Kolektiv arhitekata, Drinčićeva 20

Impresivan razvoj novih stambenih zadružnih inicijativa  zajednica u Barseloni poslednjih godina je iznenadio mnoge od nas, i istovremeno nam pružio inspiraciju i osvetlio kako je moguće da stanovanje na prvo mesto stavi potrebe svojih stanovnika.

Dok su novi arhitektonski simboli, poput zgrade La Borda (dobitnika nagrade „Mis van der Roe” 2022), preplavili arhitektonske časopise i privukli međunarodnu pažnju, izuzetni nivo uključivanja zajednice u proces njihovog nastanka i inovacije koje su ih pratili ostali su manje vidljivi.

Na ovom događaju u Centru za novo stambeno zadrugarstvo u Beogradu, razgovaraćemo sa arhitektkinjom Lali Daví, jednom od pionira novog talasa stambenog zadrugarstva u Barseloni, kako bismo razumeli procese koji su taj talas pokrenuli. Razgovaraćemo i o inspirativnoj promeni u ulozi arhitekte: od projektovanja zgrada do preuzimanja uloge koinicijatora i facilitatora složenih kolektivnih procesa. U samo nekoliko godina, novi zadružni pokret rezultirao je brojnim novim zadružnim zgradama i otpornijim, zdravijim životnim zajednicama. Ovaj razgovor otkriva obično nevidljive elemente koji doprinose uspehu ovakvog pristupa, dok istovremeno anticipira promene koje mogu oblikovati našu lokalnu profesionalnu scenu u godinama koje dolaze.

You May Also Like…

LINA

LINA

EU PLATFORMA ZA UČENJE, INTERAKCIJU I UMREŽAVANJE U ARHITEKTURI / LINA LINA je mreža koja povezuje istaknute kulturne...

Beogradske urbane oaze

Beogradske urbane oaze

Beogradske urbane oaze: Transformacija zapostavljenih prostora umetničkom intervencijom Projekat Beogradske urbane...

Pin It on Pinterest