Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

Oči kože: arhitektura i čula – Juhani Palasmaa

27/05/2024

Post Views:

Print

PROMOCIJA KNJIGE
Petak, 21. 06. 2024. od 18h
Oči kože: arhitektura i čula – Juhani Palasmaa

Učesnici: Milena Kordić, Slavica Stamatović Vučković, Milovan Novaković, Milica Janković
→ Likovna galerija KCB, Knez Mihailova 6

Prevod seminalne knjige Oči kože: arhitektura i čula finskog arhitekte i teoretičara Juhanija Palasme (Juhani Pallasmaa) publikovan je 2023. godine u izdanju Ateljea A22. U ovoj knjizi, koja je prvi put publikovana 1996. i potom doživjela brojna reizdanja, problematizuje se dominacija čula vida u arhitektonskom oblikovanju i istražuju višečulne dimenzije arhitektonskog iskustva. S vremenom, postavši ključno štivo u domenu fenomenološkog poimanja arhitekture, knjiga Oči kože pruža čitaocima dubok uvid u suštinu umjetnosti graditeljstva.

Palasma vodi čitaoca na putovanje kroz prostor, vrijeme i materiju, naglašavajući, kroz različite prizme umjetnosti, filozofije i svakodnevnog života, značaj emotivnog i senzornog iskustva u arhitekturi. Autor nas podsjeća da arhitektura nije samo vizuelni doživljaj već kompleksno tkivo živog iskustva koje podrazumijeva naš duboki emotivni odnos sa cjelokupnim okruženjem.

Juhani Palasma je jedan od najuticajnih i najčitanijih živih pisaca o arhitekturi. Autor je brojnih knjiga i stručnih članaka iz teorije arhitekture. Bio je član brojnih žirija širom svijeta, uključujući žiri za Prickerovu nagradu (2008–2014). Primio je brojne nacionalne i internacionalne nagrade. Nosi počasni doktorat šest univerziteta. Počasni je član Finskog udruženja arhitekata (SAFA), Američkog instituta arhitekata (AIA) i Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (RIBA). Za više informacija o knjizi i izdavačkoj kuću, posjetite sajt www.atelie22.me ili Instagram stranicu @publishinghouse_a22.

You May Also Like…

LINA

LINA

EU PLATFORMA ZA UČENJE, INTERAKCIJU I UMREŽAVANJE U ARHITEKTURI / LINA LINA je mreža koja povezuje istaknute kulturne...

Beogradske urbane oaze

Beogradske urbane oaze

Beogradske urbane oaze: Transformacija zapostavljenih prostora umetničkom intervencijom Projekat Beogradske urbane...

Pin It on Pinterest