Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

Beogradske urbane oaze

28/05/2024

Post Views:

Print

Beogradske urbane oaze: Transformacija zapostavljenih prostora umetničkom intervencijom

Projekat Beogradske urbane oaze osvežiće tri zapostavljena urbana prostora u Beogradu, koristeći snagu umetnosti i angažovanja zajednice. Tokom ove inicijative, biće redizajniran izgled odabranih lokacija, sa fokusom na nove zelene površine i urbane  elemente. 

Za novi, participativni dizajn navedenih lokacija, biće zaduženi studenti Šumarskog i Arhitektonskog fakulteta, u saradnji sa svojim profesorima, domaćim i međunarodnim ekspertima i lokalnom zajednicom.  Beogradske urbane oaze baviće se i aktiviranjem lokalne zajednice kroz radionice urbanog dizajna za građane, javne događaje i umetničke intervencije, u koje će aktivno biti uključeni i štićenici oba Centra. Na ovaj način biće kreirane ključne urbane tačke koje podstiču svest o životnoj sredini, održivosti i inkluzivnosti. Projekat će se odvijati tokom 2024. godine.

Tri urbana prostora u fokusu su okruženja Centra za integraciju mladih na Zvezdari, Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju na Julinom brdu, kao i lokacija blizu arboretuma Šumarskog fakulteta na Banovom brdu.

Pin It on Pinterest