Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

Arhitektura. Skulptura. Sećanje. Umetnost spomenika Jugoslavije 1945–1991.

13/04/2023

Post Views:

Print

Četvrtak, 8.6.2023., 18.00

8.6.-17.6.2023.

→ Knez Mihailova, ispred Kulturnog centra Beograda

Kustosi: Boštjan Bugarič, Kristina Dešman, Maja Ivanič, Špela Kuhar, Eva Mavsar, Špela Nardoni Kovač, Damjana Zaviršek Hudnik

Kustos srpske selekcije 2023: Jelica Jovanović

Suogranizacija: BINA

Posle skoro 30 godina od raspada Jugoslavije, s dovoljnom vremenskom distancom možemo se osvrnuti na delimično zajedničku arhitektonsku istoriju. Udruženje hrvatskih arhitekata je pre skoro deceniju, u saradnji s Umetničkom galerijom Maribor, započelo proces oživljavanja nasleđa jugoslovenske arhitekture kroz regionalno zamišljen projekat pod nazivom Nedovršene modernizacije – Između utopije i pragmatizma – Arhitektura i urbanizam u bivšoj Jugoslaviji i državama naslednicama, a još više aktuelizovano globalnom izložbom Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980, u njujorškom Muzeju moderne umetnosti –MoMA.

Sredinom marta 2019. Galerija DESSA, časopis ab-Architect’s Bulletin i platforma Architectuul počeli su da pripremaju izložbu i publikaciju pod nazivom Arhitektura. Skulptura. Sećanje. Spomenička umetnost Jugoslavije 1945–1991. Kustosi su na osnovu velike arhitektonske i umetničke vrednosti objekata, te izuzetnih idejnih kvaliteta prostornih rešenja, odabrali 33 spomenika i memorijalna kompleksa iz svih republika i autonomnih pokrajina bivše Jugoslavije. Ovo nije bio lak zadatak jer se na pomenutoj teritoriji nalazi mnogo izuzetnih memorijalnih ostvarenja. Gostovanja izložbe u drugim državama bivše Jugoslavije podrazumevaju dodavanje prvobitnoj selekciji tri do pet spomenika od strane države u kojoj izložba gostuje, a pripreme se vrše u saradnji s raznim stručnjacima: autorima, fotografima, te institucijama s prostora bivše Jugoslavije i šire. Ovakva kolaboracija postavila je temelje za buduću saradnju. Izložbom želimo da predstavimo izuzetnu arhitekturu jugoslovenskih spomenika, čiju estetsku i strukturnu inovativnost upotpunjuje njihov idiosinkratični umetnički izraz.

Izložbom i njenim gostovanjem u svim bivšim jugoslovenskim republikama i inostranstvu želimo da što više ljudi upoznamo s izuzetnim kvalitetima arhitekture jugoslovenskih spomenika. Estetski i strukturalno inovativni, uz jedinstven umetnički izraz autora koji su ih projektovali, ovi spomenici svojom progresivnošću i stvaralačkim jezikom, koji ne gubi na svojoj savremenosti, šire univerzalne bezvremene poruke, nadilazeći tako površne epitete svojstvene ovim krajevima poput drugosti, različitosti, egzotičnosti i pitoresknosti. Želimo da podstaknemo dostojanstvenu evaluaciju i poštovanje vrednosti spomenika bivše Jugoslavije i skrenemo pažnju na njihov kulturni i kontemplativni značaj. Nadamo se da će to doprineti njihovom očuvanju i održavanju, jer u svetskim razmerama predstavljaju jedinstveno kulturno nasleđe.

Share this post

You May Also Like…

BRATISLAV TOŠKOVIĆ

BRATISLAV TOŠKOVIĆ

Četvrtak, 11.5.2023.,  19.00 11.05–27.05.2023. → Likovna Galerija KCB, Knez Mihailova 6 Daljina koja spaja U meni...

PONESI SVOJ PROJEKAT

PONESI SVOJ PROJEKAT

Space Love Studio / Iva Bekić i Marija Blagojević Četvrtak, 25.5.2023., 18.00 25.5–8.6.2023. → BINA KABINA, Mila...

Pin It on Pinterest