Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

Muzej savremene umetnosti u Beogradu / proširenje

20/04/2022

Post Views:

Print

BINA ŠETNJA  – Konkursi
Vode: Branko Stanojević & Dejan Todorović
Nedelja, 29.5.2022., 13.00-15.00
→ Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Ušće 10

Muzej savremene umetnosti u Beogradu zvanično je otvoren 20. oktobra 1965.godine, a zgrada je projekat arhitektonskog dua Ivanke Raspopović i Ivana Antića, koji su za to nagrađeni Oktobarskom nagradom za arhitekturu i urbanizam. Objekat je 1987. godine proglašen za spomenik kulture i predstavlja jedan od najvažnijih primera jugoslovenske posleratne arhitekture. Nakon tri decenije rada, a već od sredine devedesetih, usled turbulentnog političkog i ekonomskog stanja u državi, dolazi do stručne i kulturne devastacije i kadrovskih promena u instituciji. Zgrada Muzeja pretrpela je velika oštećenja usled bombardovanja zgrade bivšeg CK 1999. godine, koja je u neposrednoj blizini. Neblagovremena sanacija uslovila je dalje propadanje objekta i već zastarelih instalacija, te je, zbog loših uslova, zatvoren za javnost 2007. godine. Od tog trenutka usledila je desetogodišnja rekonstrukcija i sanacija zgrade, koja je posle više odlaganja usled nedostatka sredstava, konačno završena 2017. godine.

Projekat adaptacije i rekonstrukcije zgrade Muzeja savremene umetnosti delo je arhitekte Dejana Todorovića, kome je dodeljena Velika nagrada – Grand Prix 40. Salona arhitekture 2018. godine. Naredne, 2019. nagrađen je međunarodnom nagradom BIG SEE, a iste godine je čitav projekat bio među 40. projekata iz 17 zemalja nominovanih za uži izbor za prestižnu nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu “Mis van der Roe”. Projektom je ostvarena neophodna rekonstrukcija i osavremenjavanje objekta, uz maksimalno očuvanje arhitektonskog nasleđa.

Konačno, Muzej savremene umetnosti u Beogradu je u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije 2021. godine raspisao arhitektonski konkurs za idejno rešenje Paviljona MSUB, sa proširenjem magacinskih kapaciteta muzeja. Konkurs je raspisan usled nedostatka kapaciteta za adekvatnu organizaciju komercijalnih sadržaja i prostora za druge planirane aktivnosti, te je cilj konkursa bio projektovanje dodatnog objekta neposredno uz zgradu Muzeja, koji bi  korespondirao sa okruženjem i bio prilagođen vrednostima samog ambijenta. Prvu nagradu na konkursu dobio je projekat arhitekte Branka Stanojevića, čiji je osnovni cilj pri projektovanju Paviljona, takođe, bila zaštita graditeljskog nasleđa.

Tokom šetnje biće reči o realizovanom projektu rekonstrukcije Dejana Todorovića i tek usvojenom projektu proširenja Muzeja savremene umetnosti Branka Stanojevića, uz osvrte na važnost očuvanja arhitektonskog nasleđa.

Mesta - Raspoloživih: 7 Rezervisanih: 28 Potvrdjenih: 19

Popunite formu ispod da rezervišete mesto

Rezervacije više nisu moguće za ovaj datum.


You May Also Like…

Narodna biblioteka Srbije

Narodna biblioteka Srbije

BINA ŠETNJA  – KonkursiVode: Đorđe Alfirević i Zoran RadojičićSubota, 28.5.2022., 10.00-12.00→ Plato ispred ulaza...

Novi vek ložionice

Novi vek ložionice

BINA ŠETNJA  – Konkursi Vode: Anđela Karabašević Sudžum & Nikola SudžumNedelja, 29.5.2022., 10.00-12.00→ Na ulazu...

Večernja šetnja po Gardošu

Večernja šetnja po Gardošu

BINA ŠETNJA Vodi: Aleksandar StanojlovićNedelja, 29.5.2022.,18.00-20.00 → Nikolajevska crkva u Zemunu, Njegoševa 43...

Pin It on Pinterest