Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

Novi vek ložionice

Lozionica

20/04/2022

Post Views:

Print

BINA ŠETNJA  – Konkursi

Vode: Anđela Karabašević Sudžum & Nikola Sudžum
Nedelja, 29.5.2022., 10.00-12.00
→ Na ulazu na gradilište iz ulice Nikolaja Kravcova

Šetnja „Novi vek Ložionice“ upoznaće publiku sa jedinstvenom pričom prostorne celine nekadašnje okretnice parnih lokomotiva Beogradske železnice u proteklih sto godina od izgradnje Ložionice  do njenog sadašnjeg napuštenog i devastiranog stanja i tekućih planova za oživljavanje celog prostora implementacijom prvonagrađenog konkursnog rešenja studija AKVS arhitektura. Šetnja se planira na samoj lokaciji,uz vođenje i razgovor sa autorima prvonagrađenog rešenja, predstavnicima žirija i drugim učesnicima na konkursu.

Prostorna celina Ložionice, okretnice i vodotornja, predstavlja izuzetno važan prostorni ambijent grada i kulturno-istorijsko nasleđe specifične „industrijske arheologije“ koje svedoči o razvoju železnice u Beogradu i Srbiji. Ovo mesto je svedok tehnološkog, naučnog i ekonomskog napretka društva, i to u nekoliko prekretnih tačaka tokom istorije – izgradnjom Ložionice i razvojem železnice pre više od jednog veka, izgradnjom auto-puta Beograd–Zagreb, mosta Gazela i Mostarske petlje pre pola veka, kao i izgradnjom kompleksa „Beograd na vodi“ i velikom prostorno-programskom transformacijom Savskog priobalja koje je trenutno u toku.

Godine 2021. Vlada Republike Srbije, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, raspisala je javni arhitektonsko-urbanistički konkurs za idejno rešenje Kreativno-inovativnog multifunkcionalnog centra „Ložionica“. Predmet konkursa je bila rekonstrukcija i prenamena napuštenih industrijskih objekata za potrebe savremenih kreativnih industrija sa uređenjem otvorenog prostora oko okretnice, i izgradnja nove zgrade poslovnog aneksa za potrebe Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Prvu nagradu na javnom konkursu osvojio je beogradski arhitektonski studio AKVS arhitektura, sa rešenjem koje teži da uspostavi sinergiju između pažljivo očuvanog industrijskog nasleđa, s jedne strane, i tehnološki progresivnog poslovnog aneksa, sa druge. Okretnica je predložena kao ponovna žiža, ovog puta pešačkih tokova u javnom prostoru, sa radijalnim i lučnim putanjama koje usmeravaju posetioce ka okolnim strukturama i programima. Poslovni aneks se uvodi kao novi trag progresa društva u savremenom trenutku, poput železnice pre 100 godina i auto-puta Beograd–Zagreb pre 50 godina, na istom mestu. Kiseonična opna aneksa sa foto-bioreaktorima okačenim u laganoj strukturi stvara i promoviše zdravije uslove rada u jednom od vazdušno najzagađenijih okruženja u Beogradu. Prvonagrađeno rešenje je trenutno u procesu izrade tehničke dokumentacije za potrebe ishodovanja lokacijskih uslova i građevinske dozvole, a početak izgradnje planiran je za 2023. godinu.

Mesta - Raspoloživih: 8 Rezervisanih: 27 Potvrdjenih: 17

Popunite formu ispod da rezervišete mesto

Rezervacije više nisu moguće za ovaj datum.


Share this post

You May Also Like…

Narodna biblioteka Srbije

Narodna biblioteka Srbije

BINA ŠETNJA  – KonkursiVode: Đorđe Alfirević i Zoran RadojičićSubota, 28.5.2022., 10.00-12.00→ Plato ispred ulaza...

Muzej savremene umetnosti

Muzej savremene umetnosti

BINA ŠETNJA  – KonkursiVode: Branko Stanojević & Dejan TodorovićNedelja, 29.5.2022., 13.00-15.00→ Muzej savremene...

Večernja šetnja po Gardošu

Večernja šetnja po Gardošu

BINA ŠETNJA Vodi: Aleksandar StanojlovićNedelja, 29.5.2022.,18.00-20.00 → Nikolajevska crkva u Zemunu, Njegoševa 43...

Pin It on Pinterest