Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

PONESI SVOJ PROJEKAT

07/05/2024

Post Views:

Print

PONESI SVOJ PROJEKAT
ADDICTED DESIGN STUDIO, Kragujevac
kustos: Natalija Đukić
18–30.6.2024.
→ BINA KABINA, Mila Milunovića 1, FLU Beograd

Izložba problematizuje pitanje samoodređenja prema arhitektonskoj profesiji koje je bazirano na ličnom narativu i opredeljenju da se ta profesija praktikuje u manjoj gradskoj sredini u kojoj se živi – u Kragujevcu. Fokus se sa istraživanja, prikazivanja i vrednovanja discipline na osnovu ishoda rada pomera ka razmatranju razvojnih kreativnih aspekata, procesa arhitektonskog delovanja i stvaranja. Ukazuje se na neophodnost različitih formata u kojima je danas moguće misliti o arhitekturi, kroz kritičko preispitivanje dosadašnjih stavova i uticanje na formiranje novih koji mogu doprineti uspostavljanju promena prvenstveno na lokalnom nivou, kao osnovnom kontekstu delovanja. Svaki rad u arhitekturi poseduje sopstveni svet formi, sopstvenu putanju i skup problema koji ga interesuju i postavlja se pitanje kako pronaći koherentnu poziciju, s obzirom na trenutno stanje proizvodnje u arhitektonskoj produkciji i društveno-ekonomskim odnosima.

U samoj prirodi zadatka arhitekture da se u spoljašnjim uslovljenostima konteksta, shvaćenog u najširem mogućem smislu, i unutrašnjim uslovljenostima projektnog zadatka iznađe najbolje moguće rešenje, ima nečeg subverzivnog, u smislu da se otvara prostor za projektovanje novih modela društvenosti – otvara se prostor slobode. Istovremeno, u tom prostoru slobode uspostavlja se model tematizacije vlastitog rada i gesta, konstituisanja sopstvenog zadatka i stajne tačke, jer arhitektura pre svega egzistira na razini ideja, a tek onda materijalnog.

Svaki projekat za nas znači istraživanje prostora slobode i imao je uticaj na kreativno ponašanje – niz stanja i gestova od kojih je sastavljen rad, koje se u svakom pojedinačnom projektu ponavlja kao uzorak ili trag koji se sledi. Svaki projekat značio je reformiranje prakse u odnosu na kontekst, od klasičnog projektantskog studija manjeg formata, do studija sa pripadajućom radionicom i usmerenjem ka zaokruživanju procesa od projektovanja do izvođenja. Na izložbi se prikazuju projekti čiji je stvaralački kontekst Kragujevac, nastali u saradnji sa pojedincima i institucijama iz privatnog i javnog sektora, koji su tokom četvorogodišnjeg rada uticali na kontinuirano preispitivanje prakse u stalnom nastajanju.

Share this post

You May Also Like…

Vila Prendić

Vila Prendić

Vila Prendić – novi pogled, novo trajanjeKustoskinja: Aleksandra Šević30.05–15.06.2024.→ Likovna Galerija KCB, Knez...

STANOVANJE

STANOVANJE

5. MEĐUNARODNA IZLOŽBA SAVREMENOG STANOVANJA – „STANOVANJE – HOUSING 2023”Kustos: Aleksandar Keković1.6 - 15.6.2024.→...

Nagrada Piranezi 2023

Nagrada Piranezi 2023

Nagrada Piranezi 2023Kustos: Andrej Strehovec, komesar srpske selekcije20–29.06.2024.→Likovna Galerija, Knez Mihailova...

Pin It on Pinterest