Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

Studentski konkurs za idejno arhitektonsko-urbanističko rešenje rekonstruкcije zgrada GENERALŠTABA (DSNO) u Beogradu

27/04/2022

Post Views:

Print

Petak, 27.5. 2022., 18.00
Knez Mihailova, ispred Galerije SANU

Konkurs je raspisan sa idejom da podstakne na razmišljanje o budućnosti kompleksa u samom centru Beograda. Pobeda na konkursu iz 1953. godine, za zgradu Državnog sekretarijata za poslove narodne odbrane – DSZPNO, skraćeno DSNO, a danas poznate pod nazivom Generalštab, donela je Nikoli Dobroviću i izvođenje ovog projekta, jedinog realizovanog zdanja u Beogradu. Ovaj kompleks se smatra njegovim najznačajnijim projektantskim delom, ali i jednim od najboljih objekata izvedenih u XX veku na ovim prostorima. Povod za raspisivanje konkursa se oslanja na sadašnje stanje zgrada Generalštaba (izvorno zgrade DSNO) nakon što su ih snage NATO-a bombardovale 1999, u dva navrata,i nakon rušenja segmenata objekta iz bezbednosnih razloga, a sve imajući u vidu  inicijativu za rekonstrukciju kompleksa, nakon njegovog proglašenja za zaštićeno kulturno dobro 2005. godine.

Predmet konkursa je izrada anketnog programsko-prostornog rešenja rekonstrukcije objekata Generalštaba. Obuhvat konkursa je koncipiran sa fokusom na zgradu A čija je rekonstrukcija glavna tema konkursa dok se programskim obuhvatom podrazumeva i sagledavanje kroz prikaz celog kompleksa (objekat A i objekat B) Generalštaba kao prostorno-arhitektonske celine. Cilj konkursa je afirmacija vrednosti arhitekture objekta Generalštaba i skretanje pažnje šire javnosti na značaj očuvanja ovog kulturnog dobra, dok sama inicijativa proizlazi iz želje raspisivača da se angažovanjem studenata prikupe što kreativniji i inovativniji pristupi u promišljanju ovog zahtevnog, specifičnog, i za našu arhitektonsku kulturu jedinstvenog arhitektonsko-urbanističkog problema.

Izložba nagrađenih i ostalih studentskih radova studenata koji su stigli na konkurs biće prikazana u Knez Mihailovoj ulici ispred Galerije SANU, u okviru aktivnosti kojima se ove godine obeležava 125. godina od rođenja arhitekte Nikole Dobrovića, profesora Arhitektonskog fakulteta  Univerziteta u Beogradu, redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti i jedne od najznačajnijih figura srpske i jugoslovenske arhitekture, u organizaciji Arhitektonskog fakulteta i Srpske akademije nauka i umetnosti i u saradnji sa Beogradskom internacionalnom nedeljom arhitekture.

You May Also Like…

Originalno o Nikoli Dobroviću

Originalno o Nikoli Dobroviću

Studentska izložba Subota,  14.5. 2022., 18.00 Legacy House of  Nikola Koka Janković, Slobode bb, Kragujevac...

Arhitektonski konkursi 2021-2022

Arhitektonski konkursi 2021-2022

Kustoskinja: Anđela Karabašević SudžumČetvrtak, 26.5.2022., 19.00Likovna galerija Kulturnog centra Beograda, Knez...

Pin It on Pinterest