Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

STANOVANJE

07/05/2024

Post Views:

Print

5. MEĐUNARODNA IZLOŽBA SAVREMENOG STANOVANJA – „STANOVANJE – HOUSING 2023”
Kustos: Aleksandar Keković
1.6 – 15.6.2024.
RTS klub, ulaz iz Svetogorske, zgrada Radio Beograda

Međunarodna izložba savremenog stanovanja HOUSING 23 u organizaciji Katedre Zgrade za stanovanje Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nišu i Klastera urbanog planiranja je peta smotra aktuelnih arhitektonskih ostvarenja koja su svojevrstan manifest savremenih projektantskih praksi i promišljanja na temu stanovanja. Na izložbi su predstavljeni radovi autora iz različitih delova sveta, uključujući afirmisane arhitekte i one koji su na početku svoje karijere, iz većih ili manjih sredina, sa većom ili manjom vidljivošću na globalnom nivou. Raznovrsnost i internacionalnost izložbenog programa omogućava upoređivanje internacionalne arhitektonske prakse i istraživanje pravaca i kretanja u struci, odslikavajući realnost trenutka i nagoveštavajući dalje trendove u stanovanju.

Izložba obuhvata ukupno 90 radova i programski je podeljena na dve celine: opšti i tematski deo. U okviru opšteg dela izložbe prikazano je 50 radova koji predstavljaju reprezentativne primere stambene arhitekture nastale širom sveta u periodu između dve izložbe, tj. u protekle dve godine. Specijalna tema ovogodišnje izložbe je model stanovanja niske spratnosti – velike gustine koji je prikazan kroz 40 realizacija, projekata i istraživanja nastalih u proteklih deset godina. Selektovani radovi su praćeni recenzijama članova Međunarodnog naučno-umetničkog odbora koji predstavljaju svojevrsnu naučno-stručnu i kritičku refleksiju aktuelnosti i trendova u stambenoj arhitekturi, uzimajući pritom u obzir različitost socio-političkog, ekonomskog i kulturološkog konteksta.

Share this post

You May Also Like…

Vila Prendić

Vila Prendić

Vila Prendić – novi pogled, novo trajanjeKustoskinja: Aleksandra Šević30.05–15.06.2024.→ Likovna Galerija KCB, Knez...

PONESI SVOJ PROJEKAT

PONESI SVOJ PROJEKAT

PONESI SVOJ PROJEKATADDICTED DESIGN STUDIO, Kragujevackustos: Natalija Đukić18–30.6.2024.→ BINA KABINA, Mila...

Nagrada Piranezi 2023

Nagrada Piranezi 2023

Nagrada Piranezi 2023Kustos: Andrej Strehovec, komesar srpske selekcije20–29.06.2024.→Likovna Galerija, Knez Mihailova...

Pin It on Pinterest