Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

TRIBINA Revitalizacija modernističkih naselja - slučaj CERAK

03/05/2023

Post Views:

Print

Četvrtak, 15.6.2023. u18.00

→Likovna Galerija KCB, Knez Mihailova 6

Učestvuju: Nataša Đurić (ŽAD), Jasmina Đokić (Nove planske prakse), Milenija Marušić, Olivera Gaborov Lazić, Nađa Vujović i Tamara Nikolić  (NVO Kulturni Cerak)

Moderator: Snežana Ristić

Naselje Cerak vinogradi projektovali su 1977. Milenija i Darko Marušić, sa koautorom Nedeljkom Borovnicom.

Stambena naselja nastala u drugoj polovini 20. Veka, kvalitetom svojih urbanističkih rešenja i arhitekture zaslužila su da se uvrste na liste zaštićene baštine, kao i u prestižne muzejske postavke. Uprkos tome,   način na koji bi se ona zaista rekonstruisala I ko bi o tome trebalo da brine ne nazire se. O problemima, mogućim rešenjima I građanskim inicijativama na tribini će govoriti stručnjaci I stanari.   

Naselje Cerak vinogradi (Cerak I i Cerak II) postalo je 2019. prvo modernističko stambeno naselje stavljeno pod ingerenciju Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, a onda je, možda u poslednjem trenutku – početkom 2021. godine – odlukom Vlade Republike Srbije, Centralna zona Novog Beograda dobila status kulturnog dobra: prostorno-kulturno-istorijske celine. Danas ovo naselje, kao i ostala arhitektonski vredna stambena naselja iz tog perioda, vapi za rekonstrukcijom. Treba obnoviti parter koji je vrlo pažljivo i funkcionalno projektovan, srediti fasade, urediti prilaze, parkinge, zelenilo, obnoviti infrastrukturu… A građani koji su u međuvremenu postali vlasnici stanova to ne mogu da finansiraju. Da li sada na scenu treba da stupi država, ili grad, ili svi zajedno sa stanovnicima naselja? I kako to treba uraditi? Obnoviti ih arheološki, ili prilagoditi današnjem vremenu? Ko treba da bude u projektantskom timu? Svakako treba konsultovati još žive autore. Međutim, hoće li se to zaista dogoditi, ili ćemo vrednu arhitektonsku baštinu dvadesetog veka prepustiti zubu vremena?

foto S.Ristić

Share this post

You May Also Like…

Bratislav Tošković

Bratislav Tošković

Petak, 12.5.2023. u18.00 → Likovna Galerija KCB, Knez Mihailova 6 Učestvuju: Bratislav Tošković, Olla Architecture...

Rikardo Santonha

Rikardo Santonha

Utorak, 16.5.2023. 18.00 → Institut Servantes, Čika LJubina 19 Učestvuju: Rikardo Santonha (Španija), Snežana Ristić...

DOBAR URBANI ŽIVOT 3

DOBAR URBANI ŽIVOT 3

Petak, 02.06.2023.  Fakultet inženjerskih nauka / Filološko-umetnički fakultet → Sestre Janjić 6, Kragujevac...

Pin It on Pinterest