Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

Vreme arhitekture u Valjevu

08/04/2023

Post Views:

Print

BINA IZLET (autobusom)

Vode: Jasna Aleksić i Jovan Jovanović (Društvo arhitekata Valjeva), Zoran Abadić, Jelena Bogosavljević i Goran Anđelković

Nedelja, 04.06.2023, 07.00-20.00

→ Bus stajalište na Studentskom trgu

Izlet u Valjevo obuhvata upoznavanje urbaniteta grada i njegovog istorijskog nasleđa, s pregledom niza objekata koji obeležavaju poslednje decenije njegovog razvoja. 

Tokom devedesetih godina prošlog veka u Valjevu se desio svojevrstan fenomen –velik broj studenata arhitekture organizovao se i inicirao prvu u nizu arhitektonskih manifestacija u gradu, na kojoj je krajem 1995. godine osnovano Društvo arhitekata Valjeva. Kroz rad društva nastala je neka vrsta arhitektonske scene, zajedničkog delovanja i inicijativa u gradu, organizovanje niza arhitektonskih konkursa, izložbi, tribina i objavljivanje tri izdanja publikacije „Vreme arhitekture – arhitektura i urbanizam u Valjevu” 2005, 2010. i 2021. godine. U takvom miljeu, arhitekti u Valjevu počeli su drugačije da gledaju na svoju profesiju i praksu. Rad na projektima postao je nešto više od pukog posla i izrade projektne dokumentacije; sada je to i mesto učešća na gradskoj arhitektonskoj sceni, pa se na svaki projekat gleda kao na buduću realizaciju, koja će se izlagati i publikovati i tražiti potvrdu i među kolegama i u široj javnosti. Može se reći da su pozitivni primeri valjevske arhitektonske scene, pretežno u domenu stanovanja, ponajviše posledica pojedinačnog delovanja arhitekata u jednom malom gradu, a ne nekog sistemskog programa u širem okviru.

Tokom izleta planiran je prijem u Društvu arhitekata Valjeva i obilazak sledećih objekata i gradskih celina u Valjevu: Gradski trg (autori: Milan Lojanica, Predrag Cagić i Borivoje Jovanović); Stara gradska čaršija Tešnjar i Muselimov konak; Dom kulture Valjevo; Valjevska gimnazija; Objekti socijalnog stanovanja (autori: Zoran Abadić, Dušan Milovanović i Jelena Bogosavljević); Aneks Valjevske banke (autori: Predrag i Nada Đukić); Zgrada Privrednog suda (autor: Vladeta Simović) i plato sa Spomenikom Proti Mateji Nenadoviću (rad Milomira Jeftića); Objekat nekadašnje Hipotekarne banke (arhitekta Vasilije fon Baumgarten); Niz novih stambeno-poslovnih objekata gradskog centra (Studio AGM, Anđelka Mandić Milutinović, Mihailo Popović, Jasmina Popović, Ljubica Dražić…); Prirodna celina reke Gradac


Prijavljivanje će biti moguće od 20.5.2023.

Mesta - Raspoloživih: 0 Rezervisanih: 59 Potvrdjenih: 42

Popunite formu ispod da rezervišete mesto

Sva mesta su popunjena!

Prijava putem online formulara važi samo za jednu osobu. Ukoliko prijavljujete više osoba, molimo vas da popunite svaku prijavu posebno sa traženim podacima osobe koju prijavljujete.

Rezervacije više nisu moguće za ovaj datum.


Share this post

You May Also Like…

Arhitektura Mihajla Mitrovića

Arhitektura Mihajla Mitrovića

BINA ŠETNJA Vodi: Dragana Mecanov Nedelja, 14.05.2023, 10.00-14.00   → Stambena zgrada u Gospodar Jovanovoj...

Pin It on Pinterest