Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

Hotel „Jugoslavija“: Identitet i transformacija

20/05/2024

Post Views:

Print

Vode: Goran Vojvodić i Nebojša Antešević
Nedelja, 16.06.2024, od 10.00 do 12.00

→ Hotel “Jugoslavija”, Bulevar Nikole Tesle 3

Hotel „Jugoslavija” (otvoren 1969), zajedno sa neposrednim okruženjem obaloutvrde izvedene prema projektu arhitekte Branislava Jovina, predstavlja urbanističko i arhitektonsko nasleđe od izuzetne umetničke i kulturne vrednosti. Lociran na Dunavskom keju, razdelnici između gradskih opština Novog Beograda i Zemuna, hotel je simbol nekadašnje države čije ime i nosi, te ikonični objekat modernističkog nasleđa i reper novobeogradskog urbanog pejzaža. Sa objektima Muzeja savremene umetnosti, kulom „Ušće“ (nekadašnji objekat Centralnog komiteta KPJ), Palatom „Srbija“ (SIV), parkom i šetalištem na keju, čini značajnu prostornu, istorijsku i urbanu celinu Novog Beograda. Hotel je proistekao iz prvonagrađenog konkursnog rešenja iz 1947. godine, kao i većina istaknutih objekata u gradu, arhitekata Mladena Kauzlarića, Lavoslava Horvata i Kazimira Ostrogovića (Projektni zavod iz Hrvatske). Projekti enterijera su realizovani prema zamislima beogradskih arhitekata Ivana Antića, Mirka Jovanovića, Vladete Maksimovića i Milorada Pantovića. Kada je izgrađen, hotel „Jugoslavija“ je bio najveći i najmoderniji hotel u SFRJ. 

Zbog svojih kulturno-istorijskih i arhitektonskih odlika hotel „Jugoslavija“ zavređuje odgovarajuću zaštitu i odgovarajuću obnovu. 

Nakon prve privatizacije vlasnik hotela je postala grupacija „Hipo Alpe Adria Hoteli“, prema čijem su zahtevu projektna preduzeća „Birovia“ i „Mašinoprojekt“ izradila projekat rekonstrukcije i dogradnje u vidu komercijalno-poslovnog centra.  Autor projekta (2008–2010) bio je arhitekta Goran Vojvodić. Objekat hotela je bio pod prethodnom zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, koja je 2011. godine ukinuta pod upitnim i neutemeljenim okolnostima. Aktuelna dešavanja, proizašla nakon prodaje hotela i najave realizacije neprimereno velikog stambenog kompleksa (240.000 m2), ukazuju na dalju devastaciju hotela, dovodeći u pitanje opstanak objekta u arhitektonskom i funkcionalnom smislu.

Rezervacije će biti od 06.06.2024.

Mesta -

Raspoloživih: 0 Rezervisanih: 60 Potvrdjenih: 0

Popunite formu ispod da rezervišete mesto

Sva mesta su popunjena!


You May Also Like…

Pin It on Pinterest