Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

RAZUMETI KAKO GRAD RASTE

copyright continentale klg

07/05/2024

Post Views:

Print

Četvrtak, 13. 06. 2024.
19.00 OTVARANJE IZLOŽBE
(13–16. 06. 2024)
EU PROJEKAT LINA
→ BINA KABINA, FLU, Mila Milunovića 1

Rezidencijalni program

decembar 2023 – maj 2024 

Ubrzani rast grada uslovljen velikim prilivom stanovništva kao posledicom političkih i društvenih promena u poslednjih trideset godina doveo je do velikih promena u urbanom tkivu Beograda. Građani glavnog grada često govore o ugroženom identitetu grada, problemima u funkcionisanju, neadekvatnoj infrastrukturi, zagađenosti. Nasuprot tome stoje neupitni kvaliteti, 7000 godina neprekinute urbane istorije, položaj na ušću dve velike plovne reke, preklapanje brojnih kulturnih uticaja, ali i nebrojena rušenja i ponovna građenja kao posledica života na limesu, burne istorije i ratnih razaranja koja se ponavljaju u proseku svakih 40-50 godina. Urbani identitet Beograda formiraju građevine, objekti i međuprostori nastali u svim istorijskim periodima. Negovanje duha mesta podrazumeva prepoznavanje i označavanje značajnih memorijskih i materijalnih slojeva grada.

Ono sto danas čini Beograd prepoznatljivim na urbanoj mapi Evrope je upravo materijalno svedočenje dugog kontinuiteta postojanja kroz fragmente očuvanih tragova a sa kulminacijom međuratnog i posleratnog perioda modernizma.

Pozvali smo u Beograd predstavnike mladih kreativaca da tokom boravka iz svoje perspektive, kroz različite medije daju uvid u potencijale razvoja Beograda. Ove godine u fokusu je Novi Beograd, reciznije naselje Bežanije i bežanijski blokovi 61, 62 i 63. Ova granična teritorija u permanentnoj transformaciji, na susretu seoske sredine i strukture mega blokova, veliki je izazov za urbaniste i arhitekte. Šest timova koji su učestvovali na LINA otvorenom pozivu za 2023. predstavljaju svoja viđenja lokalne situacije, predloga očuvanja identiteta mesta i transformacija u skladu sa zahtevima savremenog života i potrebama stanovnika.

You May Also Like…

Vila Prendić

Vila Prendić

Vila Prendić – novi pogled, novo trajanjeKustoskinja: Aleksandra Šević30.05–15.06.2024.→ Likovna Galerija KCB, Knez...

STANOVANJE

STANOVANJE

5. MEĐUNARODNA IZLOŽBA SAVREMENOG STANOVANJA – „STANOVANJE – HOUSING 2023”Kustos: Aleksandar Keković1.6 - 15.6.2024.→...

PONESI SVOJ PROJEKAT

PONESI SVOJ PROJEKAT

PONESI SVOJ PROJEKATADDICTED DESIGN STUDIO, Kragujevackustos: Natalija Đukić18–30.6.2024.→ BINA KABINA, Mila...

Pin It on Pinterest