Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

Arhitektonski novosadski korzo

20/05/2024

Post Views:

Print

Arhitektonski novosadski korzo
-Železnička stanica Beograd
-Železnička stanica Novi Sad
-Savremena arhitektura u Novom Sadu – Kuzmanov and Partners
Vode: Branislava Lazović i Lazar Kuzmanov
Nedelja, 23.06.2024, od 08.00 do 20.00

→  Železnička stanica Prokop

ARHITEKTONSKI NOVOSADSKI KORZO

Lazar Kuzmanov

Korzo je bio karakteristična ruta Novosađana, prepoznatljiv kroz istoriju grada. I danas Novosađani vole  šetnje u kojima se susreću i sastaju, i ta su druženja karakteristična za grad Novi Sad.

Baš zbog toga će biti zanimljiv arhitektonski korzo koji će voditi arhitekta Lazar Kuzmanov. Šetaćemo ulicama grada i obići, prikazati objekte koje je projektovao Arhitektonski studio KUZMANOV AND PARTNERS u poslednjoj deset godina i razgovarati o njima.

Na Bulevaru oslobođenja je stambeni objekat ispred kog će biti skup i početak priče o arhitekturi stambeno-poslovne zgrade za koju kažu da je prepoznatljiva, atraktivana i zavodljiva. Korzo krećemo do stambenog objekta na uglu Železničke i Sremske ulice, gde ćemo analizirati sučeljavanje uličnih frontova koji grade prepoznatljivu ugaonu kuću. Nastavljamo Ulicom Vase Stajića, najlepšom i najzelenijom gradskom ulicom i ispred stambene zgrade pričamo o matematičkoj rasparanosti fasadnog omotača zgrade koja je nagrađivana više puta. U nastavku šetnje posmatramo rekonstruisani Radnički univerzitet, sada Palatu VEGA IT koja je u neposrednoj blizini i sa krovne terase na 13. spratu, na vrhu zgrade, završavamo arhitektonsku priču posmatrajući grad iz divnih vizura i uživajući u lepoti Novog Sada.

Uz zanimljiv Arhitektonski novosadski korzo, otvorićemo mnoge teme koje su interesantne i nama arhitektamai svim građanima koji krenu u ovu uzbudljivu i dinamičnu šetnju novosadskim ulicama.

Putovanje vozom od Beograda do Novog Sada

Branislava Lazović

Rekonstruisana i modernizovana dvokolosečna magistralna pruga za brzinu do 200 km/h povezuje stanice Beograd Centar (Prokop), Staru Pazovu, Novi Sad, Suboticu i granicu sa Mađarskom. Pruga je projektovana kroz tri deonice, ukupne dužine 182 km. Do marta 2023. godine  završene su prve dve deonice.

Polazna stanica magistralne pruge je Beograd Centar, Prokop. Ideja o gradnji stanice na Prokopu stara je više decenija. Projekat je završen 1974, prema rešenju arhitekte Živorada Lisičića i prof. Srboljuba Rogana. Prvi radovi počeli su 1977, prekidani su u više navrata, što zbog državnih prioriteta, što zbog nedostatka novca, ratova i sankcija. Stanica i stanična zgrada Beograd Centar građena je od 1996. do 2016. Radovi se ponovo aktivirani 2018. godine. U avgustu 2022. počeli su radovi na izgradnji nove stanične zgrade na koti 105, a u jesen 2023. zvanično je puštena u rad. Kroz stanicu dnevno prolazi do 300 vozova, ima deset koloseka i šest perona. Planirano je da se uradi pristup sa auto-puta i stanična zgrada ispod kote 105.

Objekat železničke stanice Novi Sad izgrađen je 1964. godine, po projektu arhitekte Imre Farkaša, kao jedan od najvećih arhitektonskih i graditeljskih poduhvata kojim je obeleženo posleratno razdoblje u zemlji. Po formi, koju karakterišu čisti kubusi bez ornamentike i jednostavna funkcionalna rešenja, pripada modernoj arhitekturi. Prepoznatljiv je po testerastoj krovnoj konstrukciji glavnog hola i 17 vrsta mermera ugrađenog u enterijeru i eksterijeru. Postao je prepoznatljiv simbol grada i evidentiran je kao dobro koje uživa prethodnu zaštitu, a 2017. je stavljen na popis svetske kulturne baštine (Do.co.mo.mo).

Intervencije izvedene rekonstrukcijom omogućile su uvođenje novih sadržaja, uz minimalne izmene fizičkog prostora stanične zgrade.

Rezervacije će biti moguće od 13.06.2024.

Mesta -

Raspoloživih: 0 Rezervisanih: 50 Potvrdjenih: 0

Popunite formu ispod da rezervišete mesto

Sva mesta su popunjena!


You May Also Like…

Pin It on Pinterest