Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

Palata Jadransko-Podunavske Banke

20/04/2022

Post Views:

Print

BINA OPEN HOUSE

Petak, 24.6.2022.,15.30-17.00
Vodi: Hajna Tucić, Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda
→ Kralja Milana 11

Zgrada filijale banke u novom sedištu u Beogradu sagrađena je pre više od sto godina. Dominira jednom od glavnih beogradskih raskrsnica, ulica Kneza Miloša Obrenovića i Kralja Milana Obrenovića. Impozantna ugaona trospratnica ističe se kao jedan od najraskošnijih objekata Beograda i reprezentativno ostvarenje beogradske arhitekture između dva svetska rata, u kome je prvobitno bio najveći novčani zavod u kraljevini SHS/Jugoslaviji i u kome je.kontinuirano održavana prvobitna namena banke.

Planovi za zgradu su stigli iz nemačkog grada Frankfurta na Majni, iz atelja Filipa Holcmana, a potpisao ga je arhitekta Avgust Rajnfels, koji je prilikom izgradnje sarađivao sa arhitektom Ivanom Belićem. Zdanje iz 1924. godine je primer srednjoevropskog akademizma sa elementima neorenesanse i neobaroka, dok je u enterijeru predstavljen i stil ar dekoa (Art déco), na samom početku prodora ovog evropskog modernog stila

Jedna je od zgrada sa najbogatijim i najraznovrsnijim skulpturalnim programom uklesanim u fasadnu oblogu od prirodnog kvalitetnog kamena. Predstavljen je svet antičkih morskih božanstava, ali su uz glavna božanstva grčke mitologije pomorskih i kopnenih trgovačkih puteva, Posejdona, Apolona, Hermesa i Afroditu, i njihovi pratioci, druga „niža“ božanstva, u vidu nagih i polunagih ženskih i muških figura ili njihovih alegorija i simbola koji dopunjuju značenja i ukazuju na razne privredne delatnosti. Neke predstave su retke pa i jedinstvene u arhitektonskoj plastici Srbije.

Na dekoru Jadransko-podunavske banke učestvovali su istaknuti skulptori Lojze Dolinar, Toma Rosandić i Petar Palavičini. Enterijer Jadransko-podunavske banke spada među najluksuznije opremljene prostore u Srbiji sa reljefima, vitražima, ornamentisanim površinama zidova i tavanica u štuku, uz upotrebu plemenitog drveta, raznobojnog kamena i zanatski izvedenih kovina u mesingu i gvožđu.

Centralna prostorija u prizemlju sa fontanom Afrodite pokrivena je staklenom tavanicom sa veličanstvenim vitražom. Sala za sednice uprave banke na prvom spratu je najreprezentativnija prostorija sa drvenom oplatom, ansamblom reljefa u štuku i drvetu, uz egzotične i inventivne modernizovane motive oblikovane u stilu ar dekoa, kao i sa oslikanom tavanicom, svrstava se u vrh umetnosti između dva svetska rata u Srbiji.

Mesta - Raspoloživih: 0 Rezervisanih: 45 Potvrdjenih: 24

Sva mesta su popunjena!

Možete popuniti formular samo za listu čekanja.

Rezervacije više nisu moguće za ovaj datum.


Share this post

You May Also Like…

Narodna biblioteka Srbije

Narodna biblioteka Srbije

BINA ŠETNJA  – KonkursiVode: Đorđe Alfirević i Zoran RadojičićSubota, 28.5.2022., 10.00-12.00→ Plato ispred ulaza...

Novi vek ložionice

Novi vek ložionice

BINA ŠETNJA  – Konkursi Vode: Anđela Karabašević Sudžum & Nikola SudžumNedelja, 29.5.2022., 10.00-12.00→ Na ulazu...

Muzej savremene umetnosti

Muzej savremene umetnosti

BINA ŠETNJA  – KonkursiVode: Branko Stanojević & Dejan TodorovićNedelja, 29.5.2022., 13.00-15.00→ Muzej savremene...

Pin It on Pinterest