Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

(re)KONSTRUKCIJA: Plakat i Dobrović

30/05/2022

Post Views:

Print

sreda 1/ 06
10.00-12.00

BINA studentske radionice
Učesnici: Studenti Akademije tehničkih strukovnih studija Beograd, Odsek Beogradska politehnika, studijski program Grafički dizajn

Autori: Natalija Đukić, Predrag Maksić, Jelena Drobac, David Tipšin
Organizacija: Akademija tehničkih strukovnih studija Beograd i BINA

Studentska radionica (re)KONSTRUKCIJA: Plakat i Dobrović jedna je u nizu aktivnosti kojima se obeležava 125. godišnjica rođenja arhitekte Nikole Dobrovića (1897–1967), profesora Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti i jedne od najznačajnijih figura srpske i jugoslovenske arhitekture. Najznačajnija dela ovog arhitekte nastaju u periodu promene koncepta grafičkog dizajna, tipografske prakse i oglašavanja u Srbiji i u svetu. Dobrovićevi savremenici su, za potrebe tadašnje tržišne komunikacije, tražili rekonstrukciju postojeće dizajnerske prakse i estetike.  Novi postulati su bili: vizuelno-sintaktično razglobljavanje jezika, ukidanje ilustrativnosti i dekoracije, raspoređivanje tekstova u blokove, eksperimentisanje bojom, tehnologijom i materijalom, transnacionalnost estetike, nova organizacija strane i sadržaja, tipografska hijerarhija. 

Radionica (re)KONSTRUKCIJA: Plakat i Dobrović će informisati studente Grafičkog dizajna Akademije tehničkih strukovnih studija Beograd o postulatima arhitekture i estetike Nikole Dobrovića. Cilj je podsticanje kreativnosti učesnika i podizanje svesti o istorijskom značaju moderne arhitekture, posebno u kontekstu Dobrovićevog dela. Program radionice obuhvata: uvodno predavanje o životu i radu Nikole Dobrovića i izložbu radova učesnika radionice, odnosno plakata studenata koji će nastati uz mentorstvo članova BINE i nastavnika ove Akademije.

Share this post

You May Also Like…

Pin It on Pinterest