Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

Urbana arhitektura u međuratnoj Jugoslaviji (Routledge, 2021)

15/05/2022

Post Views:

Print

Tanja Damljanović Conley

PROMOCIJA KNJIGE
Petak 10. 06 u 18.00
Učesnici: Vladana Prica, Dragan Damljanović I autorka Tanja Damljanović Conley
Galerija Artget, Kulturni centar Beograda, Trg republike 5/I

Ova knjiga je nastala kao rezultat dvadesetogodišnjeg istraživanja i nastoji da dovede u pitanje protivrečnosti između pojmova nacionalne i moderne arhitekture popularizovane među najistaknutijim nacionalnim grupama u Jugoslaviji: Srbima, Hrvatima i Slovencima. Obuhvata period od početka njihovih državotvornih napora sredinom devetnaestog veka sve do sloma ideologije ujedinjenja južnih Slovena i izbijanja Drugog svetskog rata.

Knjiga je podeljena na dva dela i prikazuje u novom svetlu pitanje kako su kroz arhitekturu i urbanizam Beograda, Zagreba i Ljubljane afirmisana dva protivrečna politička programa – s jedne strane traganje za integralnim jugoslovenstvom, a s druge strane borba za strogo odvojene nacionalne identitete. Izvodeći šire zaključke, autorka

Tanja D. Conley ispituje granice između dve suprotstavljene, ali međusobno povezane tendencije koje karakterišu profesionalnog arhitektu u doba modernosti: potraga za autentičnošću naspram težnje ka globalizaciji.

Urbana arhitektura u međuratnoj Jugoslaviji privući će istraživače, akademsku zajednicu i studente koji su zainteresovani za istoriju arhitekture srednje i istočne Evrope.

You May Also Like…

Pin It on Pinterest