Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

Trijenale modernizma

30/05/2022

Post Views:

Print

Modernizam kao evropski fenomen

Na prelazu iz 20. veka mnogi evropski gradovi i regioni bili su suočeni sa istom situacijom: usled industrijalizacije ljudi su se sa sela selili u urbanizovanija područja gde je građen sve veći broj fabrika. Rezultat toga bila je brza promena uslova života, društva i politike. Umetnici i dizajneri stvarali su mreže i razvijali nove oblike izražavanja. Bile su potrebne nove paradigme dizajna i urbanog planiranja, posebno u velikim gradovima. Baš kao što su nemački Verkbund i Bauhaus postali pokretačke snage u Nemačkoj, drugi pokreti kao što su De Stijl, ruski ili češki funkcionalizam – da pomenemo samo neke – evoluirali su u drugim delovima sveta. Mnogi od protagonista ovih pokreta bili su građani sveta, i njihove ideje širile su se van granica zemalja iz kojih su poticali. Na taj način je stvoren takozvani Internacionalni stil kojim su postavljeni temelji Modernizma, pravca koji se širom sveta razvijao od sredine do kraja prošlog veka.

Triennale der Moderne / Trijenale modernizma ima za cilj da postane nadregionalni i multinacionalni festival i mreža koja se bavi izgradnjom kulture (Baukultur) i idejama novog i klasičnog modernizma sredine i s kraja 20. veka. Cilj je pratiti ovaj razvoj i stvoriti vezu između različitih delova Evrope koji dele sličnu istoriju.

https://vvv.triennale-der-moderne.de/triennial-of-modernism/

Uloga BINA u projektu EU

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA, u saradnji sa Docomomo Srbija, radi na valorizaciji i promociji socijalističkog  stanovanja od svog osnivanja 2006. godine, nakon čega je u Beogradu održana prva konferencija o očuvanju modernističkih stambenih naselja sa učesnicima institucija nasleđa iz Engleske, Francuske, Nemačke, Italije i Srbije. Od tada se pitanje masovnog stanovanja, na lokalnom jeziku zvanog „kolektivno stanovanje“, neguje u javnim programima BINA i saradničkim događajima u okviru međunarodne akademske zajednice. Izložba „Nedovršene modernizacije“ koju je podržala BINA, prva održana u Beogradu, završila je kao svetski proslavljena izložba „Betonska utopija“ u Muzeju moderne umetnosti (MoMA)  u Njujorku 2018. godine. Obe su predstavile najbolje primere socijalističkog stanovanja na prostoru bivše Jugoslavije posle Drugog svetskog rata. Blokovi 21, 22, 23 smatraju se izuzetnim kao retko arhitektonsko dostignuće struke. Naš cilj je da u projektu sa partnerima Trijenala modernizma pronađemo mehanizme kroz koje ćemo povratiti prvobitnu slavu Blokova 21, 22, 23 samoodržavanjem, novim standardima energetske efikasnosti i reafirmacijom javnog dobra.

Partneri projekta Trijenale modernizma su i Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Opština Novi Beograd.

You May Also Like…

LINA projekat

LINA projekat

Nova evropska arhitektonska platforma, 2022-2025 Otvoren međunarodni konkurs za arhitektonske projekte koji se bave...

Višegrad fond

Višegrad fond

Višegrad fond Blok 37 predstavlja stambeni modernistički blok i deo je tzv. Trećeg rejona opštine Novi Beograd....

Pin It on Pinterest