Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

Mapei

27/04/2022

Post Views:

Print

Novi izgled naših gradova

Mapei sistemi za urbane intervencije, predavači su Uroš Jovanović i Đorđe Jovanović.

Potreba za uređenijim, gostoljubivijim i prijatnijim prostorima za boravak na otvorenom nikada nije bila hitnija nego tokom prethodnih nekoliko godina. Zdravstvena kriza je u prvi plan istakla potrebu koja je već neko vreme očigledna u gradovima: za poboljšanim planiranjem, korišćenjem i upravljanjem otvorenim javnim prostorima. Ne mislimo ovde isključivo na teatralne parkove i trgove čije projektovanje, izvođenje i održavanje zahteva izuzetno vreme, energiju i finansijski ulog – resurse koji nisu dostupni uvek i svima. Mislimo na prostore koji su u neposrednoj blizini korisnika, dostupni bez korišćenja prevoznih sredstava, takoreći na korak od mesta stanovanja ili posla. Razmišljamo o malim prostornim celinama na nivou blokova ili naselja za druženje i komunikaciju koja treba budu pristupačna, udobna i prijatna, opremljena adekvatno i kvalitetno, a da ne budu zahtevna za održavanje – što uvodi u igru održivost koja je već postala jedan od ključnih faktora u urbanim intervencijama.

Ovu temu, koja je izuzetno važna za Mapei, aktivno istražujemo poslednjih godina. Pratimo moderne perspektive kao što je „taktički“ ili, kako ga još nazivaju, „gerila“, „pop-up“ ili „uradi sam“ urbanizam – princip koji podrazumeva ekonomične intervencije u javnom prostoru radi unapređenja kvaliteta života u gradskim sredinama.

Osim savremenih tendencija ne zaboravljamo ni tradiciju. Oslanjajući se na 85-godišnje iskustvo matične kompanije u oblasti rekonstrukcije i sanacije graditeljskog nasleđa u Italiji i širom sveta, uspešno primenjujemo rešenja za istorijske celine i gradska jezgra. Nudimo efikasna rešenja za trgove, fasade, pločnike, pešačke površine, kolske saobraćajnice i druge gradske strukture, naročito tamo gde originalna estetika treba da se suoči sa spoljašnjim uticajima visokog intenziteta, uz garanciju dugotrajnosti.

Kada je reč o inicijativama usmerenim na poboljšanje kvaliteta života u gradovima, Mapei je postao referentna tačka za sve projektante, pejzažne arhitekte, dizajnere, inženjere i ostale profesionalce koji učestvuju u unapređenju javnih površina u urbanim sredinama. Svojim ciljanim rešenjima, materijalima i proizvodima – koji su kombinacija estetike, praktičnosti i izdržljivosti, a ujedno u savršenoj harmoniji sa zahtevima aktuelnih standarda i savremenom građevinskom praksom – Mapei obezbeđuje sigurnost i trajnost za različite vrste urbanih intervencija. Bilo da je reč o istorijskim trgovima ili pjacetama, savremenim sportskim igralištima, parkovima ili rekreativnim površinama, Mapei može da obezbedi inovativne proizvode i tehničku podršku za različite vrste građevinskih radova, omogućujući da se intervencije završavaju brzo uz minimalan uticaj na životno okruženje.

Osim što isporučujemo tehnološki napredne proizvode koji su ujedno i ekološki prihvatljivi, imamo na raspolaganju visoko kvalifikovan tim stručnjaka koji će pružiti podršku projektantima pri izradi tehničkih specifikacija i izvođačima prilikom izvođenja radova. Zajedno možemo kreirati uzbudljivija, živopisnija mesta za život koja podstiču maštu, koja su  omiljena mesta susreta, oplemenjuju život ljudi, a ujedno deluju podsticajno i motivaciono za članove lokalne zajednice.

You May Also Like…

Schneider Electric

Schneider Electric

Domišljata rešenja za vaš dom Udobnost doma se ne tiče samo estetike već i toga kako se osećate. U kompanijiSchneider...

Xella

Xella

Xella Srbija je deo međunarodne nemačke kompanije Xella Group. Sa 95 pogona u 20 zemalja i organizovanom prodajom...

Pin It on Pinterest