Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

Remorker Architects

27/04/2022

Post Views:

Print

BEKO

Objekat stare fabrike tekstila Beko u Beogradu, zbog svoje veličine i blizine kompleksa (objekat ima površinu od 20000m2) Beogradske tvrđave Kalemegdan uživa stepen zaštite od izuzetnog značaja, što je samu rekonstrukciju i posao tima Remorker Architects učinilo izazovnijom.

Arhitektonskom intervencijom je najdublji deo objekta iskorišćen za konferencijske sale i servisne prostorije formiran u okviru boksova, a sam kancelarijski radni prostor formiran je duž fasade, pored impozantnih prozorskih otvora od 3 x 3 m. U koridorima koji izlaze na glavni hol u svim etažama, od prizemlja do četvrtog sprata, između ogoljenih stubova i greda, izvedene su modularne kubične kancelarijske prostorije (box offices), koje su u gabaritima niže u odnosu na spratnu visinu hola, poigravanje sa  prostorom učinilo je da prostor hola bude manje zatvoren i mračan. Arhitekturom je odgovoreno na uslove zaštite, pa su glavne intervencije na fasadi bile oblaganje termoizolacijom, i to na način da se sama fasadna ornamentika sa sve četiri strane zadrži imitirana u sloju termike. Masa objekta koji se sastojao od podrumske etaže, prizemlja, tri sprata i potkrovlja dobila je nenaglašen stakleni aneks izveden u savremenim materijalima, na takav način da ne narušava arhitektonski sklad celine. Promenom tretmana farbanja fasade u dva različita tona, prizemni tamnom a spratovi svetlom bojom, postament objekta je postao jači i naglasio monumentalnost objekta, kao i glavni ulaz.


Remorker Architects je arhitektonski studio osnovan u Beogradu, u maju 2014. godine. Osnivači biroa su arhitekti Dušica Totić i Marko Korošec. Studio se primarno bavi arhitekturom i unutrašnjim dizajnom. Takođe, tim ima iskustva u industrijskom dizajnu, 3D modelingu i vizualizaciji, urbanom planiranju kao i konsaltingu i menadžmentu u arhitekturi.  U poslednjih pet godina studio se najviše bavi rekonstrukcijama poslovnih objekata, od kojih su najveći Beko, palata Beograd i BIGZ. Remorker Architects je dobitnik Nagrade grada Beograda za urbanizam i arhitekturu 2018. za poslovni objekat Bulevar 79, Nagrade „Ranko Radović“ 2021. za objekat Makedonska 44 i kandidat za međunarodnu nagradu Mis van der Roe za 2022. za objekat Resavska 31. Sam Remorker, njegovo ime, podseća ih na ono što najviše žele  –  da nikad ne odrastu.

You May Also Like…

Schneider Electric

Schneider Electric

Domišljata rešenja za vaš dom Udobnost doma se ne tiče samo estetike već i toga kako se osećate. U kompanijiSchneider...

Xella

Xella

Xella Srbija je deo međunarodne nemačke kompanije Xella Group. Sa 95 pogona u 20 zemalja i organizovanom prodajom...

Pin It on Pinterest