Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008 2007  2006

2018.

13. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Od Communis do Komunikacija

10 – 31. maj 2018.

Tema 13. BINA festival posvećena je komunikacijama u arhitekturi, komuniciranju arhitekturom i širenju ideja o relacijama u prostorima grada. Communis znači “zajedničko, zajednica i deljenje”, a communicare “učiniti nešto zajedničkim”. Arhitektura i arhitekti zastupanjem javnog interesa, unapređenjem zajednica i komunikativnosti pospešuju razvoj prostora, društvenih procesa i gradova.

BINA FOKUS

IVAN ANTIĆ – ARHITEKTONIČNO
→ Galerija RTS, Takovska 10

Izložbom Ivan Antić – Arhitektonično čiji su autori Dijana Milašinović Marić i Igor Marić, i koja je producirana u okviru 13.BINA2018, bio je predstavljen život i arhitektonski opus ovog arhitekte. Ivan Antić jedan je od najznačajnijih srpskih graditelja, koji predstavlja, i u oblikovnom, i u konstruktivnom i sadržinskom smislu, gotovo ovaploćenje ideala doba u kojem je stvarao. Njegov obiman i nagrađivan opus sadrži brojna realizovana i projektovana arhitektonska dela, među kojima su remek-dela srpske arhitekture kao što su Muzej savremene umetnosti na Ušću, Muzej u Šumaricama (sa Ivankom Raspopović) ili Sportski centar „25 maj“, potom sportska hala „Pinki“ u Zemunu, olimpijski bazen na Poljudu u Splitu, kompleks Dom pionira, sa zgradom RTB i pozorištem „Duško Radović” u Beogradu, hoteli „Breza“ u Vrnjačkoj Banji, „Narvik“ u Kikindi ili hotel „Hajat“ u Novom Beogradu, zgrada SUP-a na Guberevcu, Dom „Politike” u Krupnju i druga, koja su sva svrhovite i estetizovane graditeljske forme, gotovo sublimati opredmećenja sadržinskih i konstruktivnih zahteva.

Izložbu je pratio niz predavanja, panel diskusija, vođenja, radionica za velike i male i šetnji, sa ciljem dodatnog uvida i produbljivanja znanja o ostvarenjima arhitekte Antića, uticajima na savremeno arhitektonsko stvaralaštvo, te položaju žena u modernoj srpskoj arhitekturi.

IZLOŽBE

LISABON NASTUPA
→ Likovna galerija, Knez Mihailova 6

Na izložbi je bilo prikazano šest studija koji su nastali i izveli svoje prve značajne radove u klјučnoj deceniji urbane transformacije Lisabona (periodu koji se poklapa sa postojanjem Lisabonskog trijenala arhitekture 2007–2017) – šest studija koji su oblikovali grad u meri u kojoj je i on oblikovao njih. Od radova ovih studija izabrano je šest prostora koji su snimljeni i koji su poslužili kao scenografija za prikaz lisabonskog života. Kako bi uloga koju izgrađeni prostor ima u životima stanovnika Lisabona bila što bolje prikazana, za ovu priliku pozvan je lokalni pisac da napiše priče koje se odigravaju u ovim prostorima. Režiser i filmska ekipa su ih snimili, te je takva video dramatizacija bila centralni rad na izložbi.
Koncept i organizacija: Lisabonski trijenale arhitekture, Portugal
Lista učesnika: Studio aspa, Studio Barbas Lopes Architects,Studio can ran, Studio Miguel Marcelino, Studio PLCO Architects, Studio site specific architecture
Sastavni deo izložbe čini film Lisabon nastupa: Pedro Kabelejra, režiser, Patrisija Portela, scenarista, Katarina Boteljo, fotografija

STANOVANjE – HOUSING 2017
→ Galerija RTS, Takovska 10

Izložba Stanovanje – Housing 2017 imala je za cilj upoznavanje sa stanovanjem u post-socijalističkim zemljama Evrope kroz 60 različitih stambenih objekata i projekata nastalih u periodu 2015-2017.
Urednik: Aleksandar Keković

GRAD U ARHITEKTURI / ARHITEKTURA U GRADU 18-17
BEČKEREK / PETROVGRAD / ZRENJANIN

→ Galerija Kolektiv, Karađorđeva 53

Izložba Grad u arhitekturi | Arhitektura u gradu – 18/17 – Bečkerek | Petrovgrad | Zrenjanin bila je odgovor na temu ovogodišnje BINA-e: komunikacije u arhitekturi i komunikaciju arhitekturom. Šta to grad čini posebnim, a opet delom šireg društvenog i arhitektonskog prostora? Kako prepoznajemo svoje osobenosti i da li nam one služe za bolju komunikaciju? Da li kvalitetan arhitektonski prostor može biti osnov za prepoznavanje i razumevanje zajednice?
Autori: Vesna Karavida, Jelka Đorđević

PONESI SVOJ PROJEKAT
→ Skandinavski paviljon, Mila Milutinovića 1

BINA tim ovim načinom želi da afirmiše i inicira povezivanje mladih autora ka formiranju BINA ALUMNI KLUBA, kreativnog huba koji bi uspotavio nove mreže mladih profesionalaca u udruživanju i deljenju znanja i iskustva, kao i razvoja ideja preko multidisciplinarnih projekata, putem kojih bi učestvovao u razvoju evropskih iskustava u promovisanju arhitekture kao dela kulture. Ove godine su na izložbi prikazani radovi i realizacije timova TIM8, S.O.B.A, Raster Kolektiv, Proces, Pilastro, Koordinata.

ŠETNJE

Tematske šetnje kroz arhitekturu grada namenjene najširoj publici organizuju se svake godine u saradnji sa različitim organizacijama, pojedincima i institucijama. Ovogodišnja BINA u svoj program uvrstila je četrnaest šetnji: Znanje i komunikacija – amfiteatri Beogradskog univerziteta, Beogradski zadužbinari, Avalski toranj – sada i zauvek…, Most Kralja Aleksandra Prvog u Beogradu, Komunikacija arhitekturom – BINA izlet u Zrenjanin, Arh. Ivan Antić i Ivanka Raspopović – Spomen-muzej “21. oktobar” u Šumaricama (1968-1975) – BINA izlet, Zgrada PRIZAD-a (TANJUG-a), Kompleks zgrada Radio-televizije Beograd, Dečjeg kulturnog centra i Malog pozorišta „Duško Radović” (1963-1967), Žene u arhitekturi između 1900. i 1960.,Savske obale i ono što ih spaja – DOCOMOMO vožnja brodom, Alejama Novog groblja, Muzej savremene umetnosti, Zgrada Radio Beograda ima 85 godina.

SEMINAR / PREDAVANJA /

RADIONICE / EU PROJEKTI

ARHITEKTI/PROJEKTANTI/PRAKTIČARI

Arhitekti/projektanti/praktičari je serija predavanja za profesionalce posvećene usavršavanju i unapređenju znanja u povezivanju arhitekture i najnovijih tehničko-tehnoloških i inovativnih proizvoda i materijala. Predavanja imaju cilj da nadograde profesionalna arhitektonska, projektantska i praktična iskustva, kao i da pronadju održiva rešenja koja su okrenuta budućnosti arhitekture. Ovogodišnji seminar održan je u Galeriji RTS-a.
Učesnici / predavači: Arhi pro, Guardian, Mapei, Xella, Knauf, Alumil, Buck, Eurodom

PLATFORMA BUDUĆNOST ARHITEKTURE

Evropska platforma „Budućnost arhitekture“ (Future Architecture), koju kofinansira program Kreativna Evropa (2018/2021), ušla je posle prvog dvogodišnjeg u drugi, četvorogodišnji ciklus i okupila je još veći broj institucija i organizacija (20) iz šesnaest evropskih zemalјa, sa namerom da predstavi vizije budućnosti arhitekture iz perspektive generacije profesionalaca koji tek stupaju na scenu i koji će biti odgovorni za budućnost građene sredine u kojoj ćemo živeti. Namera platforme je da rad izabranih autora predstavi u što većem broju zemalјa i tako omogući uspostavlјanje novih kontakata i oblika saradnje sa izabranim autorima i između organizacija-članica platforme.

U okviru platforme „Budućnost arhitekture“ na BINA radionici kretalo se od opšteg ka posebnom, izabrano je predgrađe Ledine i slučaj BAS STOP FACELIFT. Namera je bila da se na konkretnim primerima mini-lokacija, na pet autobuskih stajališta, pokuša sagledati mogućnost prostornih intervencija i sprovedu sve faze i elementi stvaranja prostora, od analize lokacije, anketiranja građana – predstavnika lokalne zajednice, idejnih rešenja, javne rasprave, do razvoja projekta i realizacije.
Učesnici: Studio ADAMIČKA:BROMA (Poljska), MELEEM (Makedonija), Studio SKREI (Portugal), Studio SMiA (Španija), Škola arhitektonskog razmišljanja za decu (Belorusija) i Tim studenata FPU (Srbija).
Mentori:  Bilјana Branković (Fakultet primenjenih umetnosti, Beograd), Breda  Bizjak (Društvo arhitekata Istre), Mihal  Duda  i Malgoržata  Devozges  Cuber (Muzej arhitekture iz Vroclava)

Shared Cities Creative Momentum – SCCM
GRADOVI DELJENJA: KREATIVNI PODSTICAJ

SCCM je četvorogodišnji kulturni program u okviru programa Kreativne Evrope koji su zajedno pokrenuli partneri iz 7 gradova centralne i jugoistočne Evrope – iz Berlina, Praga, Bratislave, Katovica, Varšave, Budimpešte i Beograda. SCCM je internacionalna mreža za razvijanje kreativnog diskursa koji nastaje ukrštanjem arhitekture, umetnosti, urbanizma i ekonomije deljenja da bi doprineo transformaciji gradskih prostora. Priprema za projekat Gradsko čvorište 2, koji je nastavak prvog dela započetog godinu dana ranije, počela je u februaru 2018. godine. Projekat saradnje sa zajednicom na unapređenju otvorenog gradskog prostora započeo je u maju 2018, tokom BINA manifestacije OD COMMUNIS DO KOMUNIKACIJA i trajao narednih šest meseci. Ove godine je u okviru pratećeg programa organizovan niz radionica, razgovora, studija slučaja i okruglih stolova.

IZMEĐU DVE BINE

Godišnje nagrade za arhitekturu u periodu maj 2017 – april 2018.
Arhitektonski i urbanistički konkursi u periodu maj 2017 – april 2018.
Organizatori: Društvo arhitekata Beograda (DAB) i Udruženje arhitekata Srbije (UAS)

Pin It on Pinterest