Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

2021.

16. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

22. april – 20. maj 2021.

BINA FOKUS

BEOGRADSKA ŠKOLA STANOVANJA
→ KCB Likovna Galerija, Knez Mihailova 6

Izložbom Beogradska škola stanovanja 1960-1980. Kompleksnost ideja. čija je autorka Tanja Damljanović Konli i koja je producirana u okviru 16.BINA2021 fokus ovogodišnje manifestacije stavljen je na fenomen Beogradske škole stanovanja, na početak razvijanja kompleksne ideje manifestovane i realizovane tokom XX veka, najintenzivnije od kraja 1950-ih do sredine 1980-ih na prostorima bivše Jugoslavije, a u okviru izložbe sa akcentom na Beograd. Beogradska škola stanovanja se s pravom može smatrati ključnim faktorom u razvoju stanogradnje u novijoj istoriji srpske arhitekture. Mnogi arhitekti koji su studirali na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu posle Drugog svetskog rata su se opredeljivali i specijalizovali u oblasti projektovanja što fleksibilnijih i funkcionalnijih stanova i naselja koja bi bila po meri čoveka. Preokret u načinu razmišljanja, poznatog kao „pravo na stan svakog pojedinca“, u traganju za besklasnim društvom, donela je ideologija komunizma uspostavljena nakon Drugog svetskog rata. Tada se, u drugoj polovini dvadesetog veka, počelo u većem obimu promišljati o višeporodičnom stanovanju. Osim kvaliteta organizacionih šema stanova i sklopova zgrada kao i kompleksnosti urbanističkih rešenja jedinica susedstva, takozvanih „blokova”, koncept koji prepoznajemo kao Beogradsku školu stanovanja omogućio je visok stepen iskorišćenosti i ugodnosti života pojedinca, zbog čega je danas veoma cenjen u struci.

Izložbu je pratio niz predavanja, panel diskusija, radionica za velike i male, kojima se pokušalo odgovoriti na neka od pitanja koja se nameću kao izazovi savremenoj arhitektonskoj praksi – do koje mere nasleđeno iskustvo i nasleđe Beogradske škole stanovanja može da pomogne da savremena stambena arhitektura dosegne više domete.

IZLOŽBE

NAGRADA PIRANEZI
→ Galerija FLU, Knez Mihailova 53

Piranski dani arhitekture (PDA) u saradnji sa Beogradskom internacionalnom nedeljom arhitekture predstavili su međunarodnu arhitektonsku izložbu za nagradu Piranesi 2019. Na izložbi u Beogradu prikazano je 47 realizacija arhitekata i 33 studentska projekata iz deset država Srednje Evrope (Austrija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Češka, Grčka, Mađarska, Italija, Slovačka, Slovenija, Srbija), realizovanih u poslednje dve godine.
Srbija se 2019. drugi put predstavila u okviru međunarodne konferencije „Piranski dani arhitekture“ u Sloveniji, a po prvi put sa studentskom selekcijom. Srpski arhitekti su se u okviru 37. PDA konferencije kandidovali i za eminentnu arhitektonsku nagradu Piranesi. Namera konferencije je evaluacija aktuelnih arhitektonskih trendova i prezentacija najinovativnijih ideja arhitektonske i prostorne produkcije na području Srednje Evrope. Selektor za Srbiju bio je slovenačko-srpski arhitekta Andrej Strehovec.

PONESI SVOJ PROJEKAT
→ Skandinavski paviljon, Mila Milutinovića 1

BINA tim ovim načinom želi da afirmiše i inicira povezivanje mladih autora ka formiranju BINA ALUMNI KLUBA, kreativnog huba koji bi uspotavio nove mreže mladih profesionalaca u udruživanju i deljenju znanja i iskustva, kao i razvoja ideja preko multidisciplinarnih projekata, putem kojih bi učestvovao u razvoju evropskih iskustava u promovisanju arhitekture kao dela kulture. Ove godine su na izložbi prikazani radovi i realizacije timova MAIN Architects i Studio OBE.

ENOUGH IS ENOUGH
→ Kolektiv Arhitekata, Drinčićeva 20

Treće izdanje Bijenala arhitekture u Temišvaru – Beta 2020 se pozabavilo temom odgovornosti za sadašnju i buduću izgrađenu, a još neizgrađenu životnu sredinu, u pokušaju da postane platforma koja artikuliše stav prema sve većim ekološkim, socijalnim, kulturnim, ekonomskim, i drugim pritiscima koje gradnja objekata generiše.
Izložba dvogodišnjeg izdanja Enough IS Enough, koju su uredile arhitekte Anca Cioarec, Brindusa Tudor i Ilka Rubi, predstavlja na desetine projekata – lokalnih i međunarodnih – koji ističu načine na koje se naša planeta može tretirati s poštovanjem i odgovornošću – prema životnoj sredini, ekonomiji i društvu u celini.

ŠETNJE

Tematske šetnje kroz arhitekturu grada namenjene najširoj publici organizuju se svake godine u saradnji sa različitim organizacijama, pojedincima i institucijama. Ovogodišnja BINA u svoj program uvrstila je jedanaest šetnji: Naselje Cerak Vinogradi, Ona se budi (Stari grad i naselje Padina), Terazije, Institut za ispitivanje materijala – IMS, Sava centar, Novo groblje, Arhitektura i sećanje: jevrejsko nasleđe u Beogradu, Astronomska opservatorija, Energoprojekt 70, Novi Beograd, Večernja šetnja po Vencu, kao i izlet u Subotici.

SEMINAR / PREDAVANJA /
RADIONICE / EU PROJEKTI

ARHITEKTI/PROJEKTANTI/PRAKTIČARI

Arhitekti/projektanti/praktičari je serija predavanja za profesionalce posvećene usavršavanju i unapređenju znanja u povezivanju arhitekture i najnovijih tehničko-tehnoloških i inovativnih proizvoda i materijala. Predavanja imaju cilj da nadograde profesionalna arhitektonska, projektantska i praktična iskustva, kao i da pronadju održiva rešenja koja su okrenuta budućnosti arhitekture. Seminar je održan u poslovnom objektu Roaming group uz šetnju kroz delove prostora sa kratkim opisom proizvoda koji su uspešno implementirani u arhitekturu i enterijer ovog poslovnog objekta.
Učesnici / predavači: Main Architects, Studio OBE, Guardian, Mapei, Eurodom, Xella, Alumil, Knauf, Aco

FUTURE ARCHITECTURE 2021
LETNJA FILMSKA ŠKOLA – Kada bi ovi zidovi govorili

U septembru 2021. godine, u okviru Future Architecture Platforme koja je deo evropskog programa Kreativne Evrope, BINA je realizovala desetodnevnu filmsku radionicu. Ovogodišnji program platforme Future Architecture nosio je zajednički naslov Pejzaži brige / Landscapes of Care, a BINA filmska škola Kad bi ovi zidovi govorili bila je posvećena zgradi Doma štampe. Cilj je bio upoznati učesnike radionice sa objektom, njegovom arhitekturom, istorijom, sadržajima i korisnicima, kako bi i u kratkoj filmskoj formi dali svoj doživljaj/viđenje, komentar trenutnog stanja ili sugestiju njegovih potencijala u budućnosti. Škola je bila posvećena edukaciji i produkciji kratkih filmovima i video-radova kojima se sagledavaju i analiziraju raznovrstni potencijali filma i filmskog jezika za istraživanje arhitekture i njenih višeslojnih značenja.

Glavni mentor: Dejan Petrović, reditelj i osnivač Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija u saradnji sa rediteljem Vojinom Vasovićem, rediteljkom i montažerkom Jelenom Maksimović, snimateljem Draganom Vildovićem
Koordinacija: Slađana Petrović Varagić i Ana Ostojić
Mentori iz oblasti arhitekture su finalisti konkursa Future Architecture Open Call 2021: Julia Udall, Alex De Little, Jon Orlek, Joe Gilmore & Richard Cook, Sonic Acts of Noticing (Velika Britanija); Ana Ulrikke Andersen (Norveška); Nina Bačun (Hrvatska); Dea Widya (Indonezija); Zuzana Révészová, Spolka Kolektiv (Slovačka)
Učesnici radionice: Miloš Bojović, Veronika Milić, Teodora Pavlović, Nikola Radosavljević, Sanja Solunac, Maria Srnić, Ružica Anja Tadić, Andrej Tomin, Jelena Prljević, Tamara Broćić,  Danica Sretenović, Mischa de Vries, Aleksandar Koturanović, Anja Vujošević, Dina Rosić, Jana Gligorijević, Đorđe Sarić.

VIŠEGRAD FOND

Fokus radionica podržanih od strane Višegrad fonda na kojim su učestvovali tim studenata Univeziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta, lokalno stanovništvo, kao i svi drugi zainteresovani građani bio je usmeren na Blok 45, prvi novobeogradski blok izgrađen u priobalnoj zoni reke Save. Konceptualno je tretiran kao „uvećana mesna zajednica“ gde je inicijalna težnja bila na otvaranju naselja prema reci i korišćenje zelenih površina kao značajnih elemenata prostorne kompozicije obezbeđena kroz očuvanje planski ostvarenog standarda od 22m2 zelenih površina po stanovniku. Partneri projekta su Mindspace (Mađarska), Stará tržnica (Slovačka), Agora Central Europe (Češka), NaprawSobieMiasto (Poljska), Društvo Arhitekata Beograda, BINA (Srbija).

IZMEĐU DVE BINE

Godišnje nagrade za arhitekturu u periodu maj 2020 – april 2021.
Arhitektonski i urbanistički konkursi u periodu maj 2020 – april 2021.
Organizatori: Društvo arhitekata Beograda (DAB) i Udruženje arhitekata Srbije (UAS)

Pin It on Pinterest