Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

2022.

17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

26. maj – 7. jul 2022.

BINA FOKUS

ARHITEKTONSKI KONKURSI 2021–2022.
→ KCB Likovna Galerija, Knez Mihailova 6

Tokom 2021. godine, Udruženje arhitekata Srbije i Društvo arhitekata Beograda sprovelo je 7 javnih otvorenih arhitektonskih konkursa za idejna rešenja objekata od javnog značaja, na centralnim lokacijama u Beogradu. Odziv struke je u celini bio impozantan, imajući u vidu da je na 7 konkursa stiglo ukupno više od 140 konkursnih rešenja, iz zemlje i iz inostranstva. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA) predstavila je svih 7 konkursa na jednom mestu. Prikazano je ukupno 20 nagrađenih radova (7 prvih, 7 drugih i 6 trećih nagrada), sa 10 otkupa i 2 obeštećenja, sa ciljem otvaranja debate struke, investitora, lokalne zajednice i šire javnosti o mogućim pravcima razvoja glavnog grada u budućnosti. Teme pokrivaju širok spektar lokacija i arhitektonskih tipologija, tako da, prikazane jedna uz drugu, iniciraju suočavanja raznolikih stavova o životnom i javnom prostoru grada. Prezentacijom najnovijih ideja arhitektonskog stvaralaštva, BINA je imala za cilj da podrži kvalitetnu savremenu arhitektonsku praksu i instituciju javnog konkursa, i da ih približi  široj javnosti i privatnom investitoru, ujedno inicirajući pitanja o problemima i mogućim unapređenjima konkursnih i postkonkursnih procedura, kao i o mogućnostima implementacije nagrađenih rešenja.
Kustoskinja: Anđela Karabašević Sudžum
Produkcija: BINA

IZLOŽBE

NIКOLA DOBROVIĆ – Pod zastavama
modernih pokreta

→ Srpska akademija nauka i umetnosti, Knez Mihailova 35

Izložba povodom 125-godišnjice rođenja akademika prof. Nikole Dobrovića (1897–1967), arhitekte, člana Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i Jugoslavenske akademije znanosti i umetnosti (JAZU, danas HAZU), bila je zamišljena kao eksponiranje više slojeva njegovog života i dela. Na prvom mestu autori Marta Vukotić Lazar i Bojan Кovačević imali su u vidu izvesni zaborav koji je delimično prepokrio znanje i svest o tom velikom čoveku srpske arhitekture i kulture uopšte, ranije svakako i jugoslovenske, po životnim okolnostima i centralnoevropske, a svakako graditelja čiji je opus ostao na raznim stranama sadašnjih evropskih država. Jedan od ciljeva izložbe bio je da sinoptički pregleda i prikaže Dobrovićev opus po prvi put, ne računajući, neke zbornike o ovom arhitekti.
Аutori: Marta Vukotić Lazar i Bojan Кovačević
Organizacija: Srpska akademija nauka i umetnosti

U okviru proslave godišnjice rođenja ovog arhitekte priređena je i gostujuća izložba Originalno o Nikoli Dobroviću: pojmovnik crteža savremene arhitekture u Galeriji Legata Nikole Koke Jankovića u Kragujevcu, kao i tribina i izložba radova pristiglih na studentskom konkursu za idejno arhitektonsko-urbanistička rešenja rekonstrukcije zgrade Generalštaba.

NAGRADA EVROPSKE UNIJE ZA SAVREMENU ARHITEKTURU „MIS VAN DER ROE”
→ KCB Likovna Galerija, Knez Mihailova 6

Nominovani za Nagradu EU „Mies 2022“ zajedno sa retrospektivnim predstavljanjem selekcije Srbije od 2009.

Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu „Mis van der Roe (Mies van der Rohe) dodeljuje se svake druge godine, kako bi se odalo priznanje i nagradila kvalitetna arhitektonska produkcija u Evropi. Na taj način, ova nagrada skreće pažnju na veliki doprinos evropskih stručnjaka razvoju novih ideja i tehnologija. Istovremeno, pojedincima i javnim institucijama se pruža prilika da dođu do jasnijeg razumevanja kulturološke uloge arhitekture u izgradnji naših gradova. Pored toga, ova nagrada ima za cilj da neguje arhitekturu na dva značajna načina: podsticanjem povećanog kretanja profesionalnih arhitekata u celoj Evropskoj uniji, kao odgovor na transnacionalne narudžbine i podržavanjem mladih arhitekata koji započinju svoju karijeru. Kandidate za ovu nagradu predlaže velika grupa nezavisnih stručnjaka iz cele Evrope, kao i udruženja arhitekata.
Kustos: Ivan Blasi, Fondacija „Mis van der Roe”, Barselona
Produkcija: BINA

Kao prateći program izložbe organizovani su razgovori i projekcija dokumentarnog filma [Na setu sa] Lili Rajh, autora Laura Lizondo Sevilla, Débora Domingo Calabuig i Avelina Prat García, u produkciji Fondacije „Mis van der Roe”, Barselona, 2022. Reč je o kratkometražnom filmskom projektu koji kombinuje originalne dokumentarne izvore sa novim vizuelnim materijalom čiji je cilj da dočara ograničeno priznanje ove žene u profesionalnoj oblasti, kao i mnogih drugih žena, poređenjem njenog doprinosa (onoga što je urađeno) sa onim što je o njoj rečeno (šta je ispričano).

NAGRADA PIRANEZI 2021.
→ Aula Arhitektonskog fakulteta, Bulevar Kralja Aleksandra 73/II

Piranski dani arhitekture (PDA) u saradnji sa Beogradskom internacionalnom nedeljom arhitekture predstavili su međunarodnu arhitektonsku izložbu za nagradu Piranesi 2021. Na izložbi u Beogradu prikazano je 55 realizacija arhitekata i 38 studentska projekata iz deset država Srednje Evrope (Austrije, Češke, Grčke, Hrvatske, Italije, Mađarske, Slovačke i Slovenije, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora), realizovanih u poslednje dve godine.
Selektor za Srbiju bio je slovenačko-srpski arhitekta Andrej Strehovec.

PONESI SVOJ PROJEKAT
→ Skandinavski paviljon, Mila Milutinovića 1

BINA tim ovim načinom želi da afirmiše i inicira povezivanje mladih autora ka formiranju BINA ALUMNI KLUBA, kreativnog huba koji bi uspotavio nove mreže mladih profesionalaca u udruživanju i deljenju znanja i iskustva, kao i razvoja ideja preko multidisciplinarnih projekata, putem kojih bi učestvovao u razvoju evropskih iskustava u promovisanju arhitekture kao dela kulture. Ove godine su na izložbi prikazani radovi i realizacije timova Modelart arhitekti i Centar za digitalni razvoj.

ŠETNJE

Tematske šetnje kroz arhitekturu grada namenjene najširoj publici organizuju se svake godine u saradnji sa različitim organizacijama, pojedincima i institucijama. Ovogodišnja BINA u svoj program uvrstila je jedanaest šetnji: Narodna biblioteka Srbije / proširenje depoa, Novi vek Ložionice, Muzej savremene umetnosti u Beogradu / proširenje, Večernja šetnja Gardošem, Bina izlet – Transformacije javnih prostora u Šapcu u period od 2015 do 2020., Urbane memorije Donjeg Dorćola, Mia Dorćol – Bina Open House, Terazije, Jadransko podunavska banka – Bina Open House, Generalštab, Istorijat Beogradske tvrđave, sa osvrtom na nerealizovani projekat arhitekte Nikole Dobrovića.

SEMINAR / PREDAVANJA /
RADIONICE / EU PROJEKTI

ARHITEKTI/PROJEKTANTI/PRAKTIČARI

Arhitekti/projektanti/praktičari je serija predavanja za profesionalce posvećene usavršavanju i unapređenju znanja u povezivanju arhitekture i najnovijih tehničko-tehnoloških i inovativnih proizvoda i materijala. Predavanja imaju cilj da nadograde profesionalna arhitektonska, projektantska i praktična iskustva, kao i da pronadju održiva rešenja koja su okrenuta budućnosti arhitekture. Seminar je održan u poslovnom objektu Kalemegdan Business Centar uz šetnju kroz delove prostora i priču o rekonstrukciji i prenameni ove zgrade.
Učesnici / predavači: Remorker, Eurodom, Alumil, Mapei, Aco, Knauf, Xella, Schneider Electric, Modelart arhitekti, Centar za digitalni dizajn

AKCIJE GOOD URBAN LIFE / DOBAR URBANI ŽIVOT

GOOD URBAN LIFE akcije 2022 bile su organizovane kao poseban BINA program. Nakon prošlogodišnjeg okruglog stola koji je uspešno održan u Kulturnom centru Beograda, na kome su učesnici s različitim obrazovanjem, iskustvom i interesovanjima vodili diskusiju na temu Dobrog urbanog života (Good Urban Life), akcije imaju za cilj da sprovedu urbane intervencije koje se tiču gorućih pitanja. Stoga ovo izdanje Good Urban Life izlazi iz zatvorenog prostora kako bi zaronilo u urbano tkivo ulica, šuma, gradskih parkova, igrališta i ostalih javnih prostora. Zajedno sa partnerima koji su već bili uključeni u prethodno izdanje, kao i sa novim partnerima, realizovano je više interaktivnih formata na nekoliko lokacija u Beogradu. Program je obuhvatao pet ključnih tema koje se odnose na urbano područje. Ovim gorućim temama smo se bavili uključivanjem javnosti kroz različite oblike delovanja, kroz performanse i radionice u odabranim prostorima.

Kustosi: Jelena Brajković (SRB) i David Calas (AT)
Organizacija i realizacija: BINA

Učesnici prema kategorijama: STREETSCAPE (Ulična umetnost, ulična hrana, mesta brige i mesta susreta) – Ljiljana Radošević, Street Art Belgrade; Jelena Bratičević, Centar za integraciju mladih; Vanja Puškar, New Balkan Cuisine; LJUDSKO – PRIRODNO – URBANO (Prirodno i ljudsko u odnosu na urbano, urbanu prirodu, biofiliju i dobrobit) – Aleksandra Šević, Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd; Ružica Sarić, BINA; Biljana Ćulafić, Centar za edukaciju, psihoterapiju i traumu Modus Vivendi System; Mirko Mihailović, Beogradski trkački klub; Sanja Šovran, Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu; DIGITALNE INTERAKCIJE (Digitalna rešenja kao podrška urbanom životu) – Nana Radenković, Nova Iskra; Danka Milenković, Naučno-tehnološki park; Beeamond tim; Nikola Stanojević, SOMA tim; BINA I SILOSI DAN IGRE (Urbana kultura, arhitektura, umetnost, poljoprivreda, sport, slobodno vreme i noćni život) – Anastasija Ćetković, Silosi; Jelena Brajković, Zoran Đukanović, Sanja Momčilović i Milena Ivković, Placemaking Western Balkans; Dragan Tomašević, Savez za rekreaciju i fitnes Srbije, Stanko Rajić, Beogradsko Udruženje pčelara.

LINA PROJEKAT (UČENJE, INTERAKCIJA I UMREŽAVANJE U ARHITEKTURI)
NOVA EVROPSKA ARHITEKTONSKA PLATFORMA, 2022–2025.

U junu ove godine lansirana je nova evropska arhitektonska platforma LINA koja podržava nove profesionalce u oblasti arhitekture, a okuplja 28 evropskih i mediteranskih organizacija. Platforma je dobila grant iz fonda „Kreativna Evropa“ i uključuje: 8 evropskih bijenala, trijenala i festivala, 3 muzeja, 2 galerije, 3 fondacije, 4 istraživačke mreže i laboratorije, 2 izdavačke kuće i 6 univerziteta iz 23 zemlje. Platformu će koordinirati Fakultet za arhitekturu Univerziteta u Ljubljani, pod vođstvom Matevža Čelika, koji je takođe bio odgovoran za ranije uspešnu platformu Future Architecture.
Cilj LINA-e je da mobiliše evropski arhitektonski sektor za čiste, kružne i održive arhitektonske projekte u vezi sa Novim evropskim Bauhausom. Ona ujedinjuje napore za suočavanje sa klimatskim i ekološkim izazovima u oblasti arhitekture u okviru evropskog programa istraživanja, radionica, arhitektonskih izložbi, konferencija i izdavačkih projekata. Podržava ideje koje donose estetske, održive i inkluzivne elemente promene potrebne za postizanje Evropskog zelenog dogovora.
Projekat nove evropske platforme za nove profesionalce u arhitekturi LINA (učenje, interakcija i umrežavanje u arhitekturi) trajaće od 2022. do 2025. godine.
Koordinator platforme: Arhitektonski fakultet Univerziteta u Ljubljani
LINA, the new European architecture platform

VIŠEGRAD FOND
Blok 37 – Radionica sa lokalnom zajednicom

Stručni tim je, u okviru BINA manifestacije, održao radionicu čiji je cilj bio da ojača vezu između stanovnika i otvorenog javnog prostora Bloka 37. Kroz diskusiju između stručnjaka i lokalne zajednice došlo se do zaključaka o aktuelnim problemima i potencijalima u okviru otvorenog javnog prostora. Kao rezultat ove aktivnosti realizovane su intervencije poput punktova za reciklažu ili predlozi uređenja manjih celina u okviru otvorenog javnog prostora koje je lokalna zajednica mogla da komentariše i ocenjuje tokom čitavog događaja. Na ovaj način se prepoznaju i uspostavljaju zajedničke vrednosti u okviru prostora svakodnevnog života.
Radionica je realizovana u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i udruženjem građana Blok 37.

IZMEĐU DVE BINE

Godišnje nagrade za arhitekturu u periodu maj 2021 – april 2022.
Arhitektonski i urbanistički konkursi u periodu maj 2021 – april 2022.
Organizatori: Društvo arhitekata Beograda (DAB) i Udruženje arhitekata Srbije (UAS)

Pin It on Pinterest