Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

2019.

14. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

POZITIVNO&AKTIVNO

9 – 30. maj 2019.

Temom 14.BINA2019 POZITIVNO/AКTIVNO skrenuta je pažnja na aktuelne i vanvremenske primere delovanja u urbanističko-arhitektonskoj praksi koje karakteriše pozitivan i proaktivan pristup razumevanju i rešavanju prostornih problema.

BINA FOKUS

ARHITEKTA ALEKSANDAR STJEPANOVIĆ
→ KCB Artget galerija, Trg Republike 5/I

Izložbom Arhitektura Aleksandra Stjepanovića: infrastruktura društva čiji su autori Jelica Jovanović, Relja Ivanić i Marko Kažić i koja je producirana u okviru 14.BINA2019 fokus manifestacije je bio stavljen na arhitektonski opus jednog od naših najvažnijih arhitekata. Posleratni polet u obnovi i izgradnji Evrope beleži i ekspanziju izgradnje objekata obrazovanja, stambene arhitekture i pratećih sadržaja. Jugoslavija nikako ne zaostaje: nova maksima za novo doba, koja predviđa 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati sna, podrazumeva i prostorne kapacitete u okviru kojih će se ovakav novi život društva odvijati. Tokom nekoliko decenija zemlja beleži rekordna ulaganja po stanovniku u obrazovanje i stanovanje, što rezultira oslobađanjem velikog kreativnog potencijala nove generacije arhitekata, i u konačnici  izgradnjom vrhunskih arhitektonskih i urbanističkih dela. Aleksandar Stjepanović je, samostalno i u koautorstvu, jedan od najznačajnijih autora ove epohe i ove arhitekture, koji svojim specifičnim autorskim izrazom, prepoznatljivom materijalnošću i ekspresijom višestruko unapređuje i inovira tipologije koje su prečesto svođene na standardizovane objekte, projektovane ’kataloški’.

Izložbu je pratilo niz predavanja, panel diskusija, radionica za velike i male i šetnja, sa ciljem dodatnog uvida i produbljivanja znanja o ostvarenjima arhitekte Stjepanovića u polju stambene arhitekture, te projektovanim objektima dečije zaštite, školstva i visokog obrazovanja.

IZLOŽBE

NEW TRADITION: Za stolom sa arhitekturom i umetnošću iz Južnog Tirola
→ Likovna galerija, Knez Mihailova 6

Format Nova tradicija prati uspešnu izložbu „Udomljavanje Dolomita – Aproprijacija prostora 7/7”, prikazanu u Moskvi, Beču, Zagrebu i Solunu između 2016. i 2018. godine. Ponovna adaptacija koncepta izložbe usklađena je sa temom manifestacije BINA 2019 „Pozitivno & Aktivno”, sa ciljem podsticanja dublje veze sa kulturnim i građevinskim okruženjem prikazivanjem osam arhitektonskih i osam umetničkih pozicija. Koncept izložbe počivao je na čuvenom južnotirolskom gostoprimstvu i odražavao njegov kulturni i višejezični karakter. Budući da je nastala u regionu u kome se govore tri jezika, sa raznolikom kulturnom scenom, izložba je za cilj imala da pozove publiku za zajednički sto. Posetioci su mogli da sednu za veliku trpezu gde su poslužena (prikazana) arhitektonska i umetnička jela.
Autori: David Kalas i Liza Trokner
Učesnici: Roland Baldi arhitekti, Bergmajstervolf  arhitekti, Veronika Majer, Mesner Arhitekti, Plasmastudio, Peter Pichler Architecture, Christian Schwienbacher, Totronik, Eliza Alberti, Mirijam Hajler, Tomas Huk, Martin Kargruber, Artur Kostner, Đankarlo Lamonaka, Jozef Rajner, Maria Valher
Produkcija: Südtiroler Künstlerbund
Partneri: Austrijski Kulturni Forum

SAVREMENA DANSKA ARHITEKTURA
→ Plato ispred KCB, Trg republike

Svi projekti koji su bili obuhvaćeni izložbom primeri su savremene, održive arhitekture danskih firmi u kojima se spajaju funkcionalnost i estetika. Predstavljeni su društveno održivi projekti savremnih danskih srhitekata koji su usmereni na stvaranje interakcije, održivi projekti u oblasti životne sredine kojima se smanjuju emisije pretvaranjem energije sunca, vode i vetra u električnu energiju, kao i ekonomski održivi projekti, u okviru kojih se za napuštene zgrade, pa čak i za čitave kvartove, osmišljava nov način korišćenja. Izložbu je pratio niz predavanja u saradnji sa Ambasadom Danske u Beogradu.
Autori: Ministarstvo spoljnih poslova Danske, Udruženje danskih arhitektonskih kompanija, Inicijativa za dansku arhitekturu i dizajn

MODERNI U BEOGRADU
→ Galerija FLU, Knez Mihailova 53

Koristeći projektantske metodske alate, autori izložbe „Moderni u Beogradu“ na inovativan način predstavljaju odabrana arhitektonska dela i prostorne celine nastale u hladnoratovskom periodu na teritoriji Beograda. Izložba sumira dosadašnje rezultate dugoročnog istraživanja autora u domenu vizuelne reprezentacije posleratnog modernističkog nasleđa beogradske arhitekture.
Autori: Iva Bekić, Irena Gajić, Dalia Dukanac, Stefan Đorđević, Snežana Zlatković, Mirjana Ješić, Hristina Stojanović, Petar Cigić

PONESI SVOJ PROJEKAT
→ Skandinavski paviljon, Mila Milutinovića 1

BINA tim ovim načinom želi da afirmiše i inicira povezivanje mladih autora ka formiranju BINA ALUMNI KLUBA, kreativnog huba koji bi uspotavio nove mreže mladih profesionalaca u udruživanju i deljenju znanja i iskustva, kao i razvoja ideja preko multidisciplinarnih projekata, putem kojih bi učestvovao u razvoju evropskih iskustava u promovisanju arhitekture kao dela kulture. Ove godine su na izložbi prikazani radovi i realizacije timova Ured Studio i AKVS.

NAGRADA PIRANEZI 2018
→ Galerija Kolektiv, Karađorđeva 53

Prestižna međunarodna arhitektonska nagrada Piranezi, koja se dodeljuje od 1989. godine, deo je međunarodne konferencije Piranski dani arhitekture (PDA). Nagrađeni rad treba da odražava poštovanje savremene arhitekture za prirodni, kulturni i istorijski kontekst. Prva nagrada Piranezi dodeljena je 1989. srpskom arhitekti i umetniku Bogdanu Bogdanoviću za Spomen-park Dudik u Vukovaru, Hrvatska. Godine 2018, dodeljena je trideseta, jubilarna, nagrada Piranezi.Nacionalni selektori iz devet pozvanih evropskih zemalja, kao i studenti-selektori sa dvanaest pozvanih evropskih arhitektonskih fakulteta nominovali su 41 arhitektonski rad i 22 studentska projekta. Posle duže pauze 2018. godine u jubilarnoj tridesetoj sezoni dodele nagrade Piranezi u nominaciju su uključeni radovi srpskih arhitekata izvedenih u poslednje dve godine. Selektor za Srbiju bio je slovenačko-srpski arhitekta Andrej Strehovec.

ŠETNJE

Tematske šetnje kroz arhitekturu grada namenjene najširoj publici organizuju se svake godine u saradnji sa različitim organizacijama, pojedincima i institucijama. Ovogodišnja BINA u svoj program uvrstila je deset šetnji: Jugoslovenska udružena banka Huga Erliha, Staro jezgro Zemuna od 14. do 20. veka, Naselje Cerak Vinogradi, Zgrada Radio Beograda, Arhitekta Aleksandar Stjepanović – Prostori obrazovanja / Novi Beograd – Novi Sad, Zgrada PRIZAD-a (TANJUG-a), Alejama Novog groblja – Vojna groblja, Pančevo, priče o građevinama i građanima, Žene u arhitekturi između 1900. i 1960. godine, Arhitektura i sećanje: jevrejsko nasleđe u Beogradu.

SEMINAR / PREDAVANJA /
RADIONICE / EU PROJEKTI

ARHITEKTI/PROJEKTANTI/PRAKTIČARI

Arhitekti/projektanti/praktičari je serija predavanja za profesionalce posvećene usavršavanju i unapređenju znanja u povezivanju arhitekture i najnovijih tehničko-tehnoloških i inovativnih proizvoda i materijala. Predavanja imaju cilj da nadograde profesionalna arhitektonska, projektantska i praktična iskustva, kao i da pronadju održiva rešenja koja su okrenuta budućnosti arhitekture. Ovogodišnji seminar održan je u Hotelu Crown Plaza.
Učesnici / predavači: Guardian, Mapei, Eurodom, Ured Studio, AKVS, Xella, Alumil, Bratislav Tošković (Parviainen Architects, Finska), PlanRadar

DOCOMOMO SRBIJA – 100 BAUHAUS

Godine 2019. u svetu je obeleženo 100 godina od osnivanja Bauhausa, državne škole za arhitekturu i primenjene umetnosti, koju je 1919. godine u Vajmaru u Nemačkoj osnovao arhitekta Valter Gropijus. Ova škola je za kratko vreme svog postojanja, do 1933. godine, zapošljavala i školovala neke od najpoznatijih evropskih, a kasnije i američkih, arhitekata i dizajnera. Tako su pored Gropijusa, na  Bauhausu predavali Vasilij Kandinski, Paul Kle, Laslo Moholi Nađ, Ludvig Mis van der Roe, i drugi. Ovim povodom je u okviru BINA 2019 organizovano nekoliko predavanja i studentskih radionica, te izložba studentskih radova i šetnja, posvećenih nasleđu Bauhausa.
Predavač: Milena Zindović, ŽAD
Koordinatori radionice i izložbe: Natalija Jovanović, Predrag Maksić / Asistent: Ana Cvijanović / Učesnici: studenti visokoškolske ustanove Beogradska politehnika

Shared Cities Creative Momentum – SCCM
GRADOVI DELJENJA: KREATIVNI PODSTICAJ

Prezentacija projekta i panel diskusija

Gradovi deljenja (Shared Cities Creative Momentum – SCCM) je evropska kulturna platforma u okviru programa Kreativne Evrope koja preispituje savremene urbane izazove evropskih gradova. Posle uspešno realizovanog prvog projekta u okviru ove platforme na BINA 2017 Urbano čvorište 1 – Plato, ove godine predstavljeno je Urbano čvorište 2 – Multifunkcionalni krug. Projekat je realizovan u saradnji sa NVO Škogled, Goethe-Institutom i Osnovnom školom „Vlada Obradović Kameni”. Urbano čvorište 2 – Multifunkcionalni krug je kolektivno zamišljena intervencija u školskom dvorištu – letnja učionica na otvorenom javnom prostoru naselja Ledine – čiji je cilj bio da unapredi kvalitet života u zajednici. Fokus panel diskusije bio je na prostorima produktivnosti – urbani razvoj koji se zasniva na prostorima produktivnosti naglašava da je potrebna radikalna reorganizacija društva kako bi se ostvarila održivost. Prostori produktivnosti deluju protiv konzumerizma i komodifikacije, kao polazne tačke za planiranje gradova koje pružaju mogućnosti za poboljšanje života svih građana, s manje potrošnje i više proizvodnje.

IZMEĐU DVE BINE

Godišnje nagrade za arhitekturu u periodu maj 2018 – april 2019.
Arhitektonski i urbanistički konkursi u periodu maj 2018 – april 2019.
Organizatori: Društvo arhitekata Beograda (DAB) i Udruženje arhitekata Srbije (UAS)

Pin It on Pinterest