Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

2014.

9. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Prostori javnosti

8 – 21. maj 2014.

Čvrsto utemeljena u stavu da je neophodno istrajati na putu stvaranja, ali i razgovora i promišljanja o kvalitetnim rešenjima na polju urbanizma i arhitekture, u svom devetom izdanju programski tim Bine opredelio se za veoma značajnu temu posvećenu prostorima javnosti koji svojim sadržajem, značenjem, interaktivnim odnosom sa okolinom i oblikovnim vrednostima, kroz sve istorijske periode, definišu suštinu urbanih prostora. Program BINA 2014 iz različitih uglova proučavao je javne prostore i predlagao moguća delanja u pravcu poboljšanja stanja. Nizom predavanja, radionica i izložbi predstavljene su aktuelne prostorne intervencije i inicijative, u svetu, kao i u Srbiji i Beogradu, sa namerom da se ukaže na najnovije tendencije, ali i da se informiše o mogućim načinima demokratskog učešća u oblikovanju i korišćenju prostora koji svima pripada.

IZLOŽBE

PROSTORI JAVNOSTI! ARHITEKTURA,
URBANIZAM I INTERVENCIJE

Koncept i autori: Jelena Ivanović Vojvodić i Petokraka

“Od gusto naseljenih urbanih sredina do ruralnih predela, u toku je kreativno oživljavanje javnih prostora. Taj preporod obuhvata formalne i neformalne intervencije u javnim prostorima, poboljšanje kvaliteta zemljišta, zajedničke bašte i velike arhitektonske projekte obnove. U centru ovog predavanja i knjige Going Public: Public Architecture, Urbanism and Interventions (Izdavač: Gestalten) jeste sve veći interes za preoblikovanje i promenu namene naše izgrađene sredine za javnu upotrebu.” Izložba je bila zasnovana na publikaciji Going Public! Public Architecture, Urbanism and Interventions izdavača Gestalten, Nemačka.
Produkcija izložbe Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA.
Izložba je realizovana u saradnji sa izdavačkom kućom Gestalten, Nemačka.

UČITI NA PRIMERU GAZELE

Autor: Hans Nevidal, Austrija

“Kada se rast grada prati iz vazduha, tokom dužeg perioda, prepoznaju se izvesne sličnosti sa tumorom. Ako se držimo metafore grada kao tkiva, planovi strukturalističkih arhitekata iz sedamdesetih i osamdesetih godina, mogli bi da se protumače kao zalaganje za zdrave ćelije, i u tom smislu za zdravlje čitavog organizma. U okviru prezentacije u Kulturnom centru Beograda, prikupljam modele da bih na osnovu njih prikazao teorijski pristup savremenih austrijskih arhitekata strukturama javnog prostora.”

SIV: VREMENSKA KAPSULA

Autor: Dušan Đorđević

„Vremenska kapsula“ je dečja igra u kojoj se izbor značajnih predmeta pohranjuje u vodootporan omotač, zakopava ili sklanja, i potom, posle mnogo godina otvara da bi se razumeo svet minulog vremena. Fotografije enterijera zgrade Saveznog izvršnog veća stvaraju uvid ne samo u estetičke nazore sredine proteklog stoleća u socijalističkoj Jugoslaviji i ono što se smatralo reprezentativnim u oblasti monumentalne ili primenjene umetnosti, već pokušavaju i da dočaraju duh vremena u kome je postojalo poverenje u budućnost. Izloženo je bilo šesnaest fotografija velikog formata, 135 x 90 cm.

MODERNA SHVATANJA

Produkcija: Društvo arhitekata Niša

Izložba je predstavlja radove studenata ahitekture sa niškog fakulteta i nastala je na stručnoj radionici Moderna shvatanja, organizovanoj u novembru 2013. godine, u okviru tradicionalne manifestacije Društva arhitekata Niša „Dani arhitekture Niša“. Učestvovalo je dvadesetčetvoro studenata arhitekture Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu. Studenti su temu revitalizacije objekata moderne arhitekture u Nišu upoznali najpre kroz stučna predavanja, zatim obilaskom objekata tog perioda u Nišu i Niškoj Banji i na kraju su, uz pomoć mentora sa GAF-a, stvorili ukupno šest rešenja revitalizacije reprezentativnih objekata.

IGLO: SKULPTURA ZA JAVNI PROSTOR

Autor: Marlena Hauseger, Austrija

“Fascinirana sam ogromnim brojem klima-uređaja na beogradskim zgradama. Izgleda kao da su ovi uređaji sami po sebi postali elementi arhitektonske konstrukcije. Moju pažnju privlače međuzone iznutra i izvana, kao i tranzicija arhitekture. Veliki broj starih klima uređaja uređen je u obliku igloa. Ova skulptura instalirana je u javnom prostoru u centru Beograda. Apsurdnost intalacije postavlja pitanje klimatskih promena u gradovima, korišćenja prostora i podstiče svest o gradskom prostoru i svakodnevnom okruženju njegovih stanovnika.”

IZLOŽBA ARHITEKTURE

Autori: Milenija i Darko Marušić

Izložba, u osnovi preglednog karaktera, prikazala je sažeto i selektivno četiri decenije aktivnog prisustva autora na republičkoj graditeljskoj sceni. U hronološkom sledu, od vremena pozne moderne iz prvih godina sedme decenije XX veka i južnih delova Blokova 61 i 62 (sa M. Miodragovićem), zatim nastupajećeg postmodernog vremena krajem sedme decenije i naselja Cerak Vinogradi (sa N. Borovnicom), kao i grupacije porodičnih kuća Cvećara (sa Ž. Gašparovićem), s početka devedesetih, do prvih decenija ovog veka i vremena neomoderne, u kome su se realizovala dva bulevarska stambeno-poslovna objekta u Novom Sadu i Beogradu, objekat banke u Novom Sadu i Vrtić Plava ptica.

ARHITEKTURA STANOVANJA I JAVNIH PROSTORA

Autori: An Lakaton i Žan Filip Vasal, Francuska

Izložba posvećena arhitektonskom birou Lakaton i Vasal arhitekti, na dvadesetak panoa, predstavila je devet projekata različitog obima i sadržaja. Lakton i Vasal teže da iskoriste postojeće u građevinarstvu i u prirodnom ambijentu, ne menjajući ga, već izvlačeći maksimalnu korist iz fizičkih i estetskih kvaliteta postojeće zgrade ili okoline. U isti mah, trude se da sačuvaju veliku slobodu prostora, bez pregrada, kako bi se obezbedila maksimalna prohodnost.

TEKSTURE MOJE ARHITEKTURE

Autor: Miloš Komlenić

“[krajnje lično… Ili: „Ispovest uvoda“…]
Da li život i društvo postaju sve brži? Ili mi, protokom godina usporavamo? Možda i jedno i drugo?! Raduje me otkrivena spoznaja: mnogi moji projekti upravo na pretpostavljenu temu imaju sličan stav. Stav sveden na nekoliko reči: „potraga za kvalitetom više“. Pitanja, pitanja, pitanja…”

ARHITEKTURA MODERNE NA JAVNIM OBJEKTIMA U BEOGRADU, PERIOD 1918–1941.

Autor: Vanja Panić

Prikazani panoi predstavljali su prilog proučavanju moderne arhitekture i urbanizma dvadesetog veka u Beogradu, odnosno prateću grafičku dokumentaciju doktorske disertacije koju je autor uradio na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Rad se bavio istraživanjem arhitekture javnih objekata realizovanim po načelima moderne, kao značajne arhitektonske i kulturne pojave u gradu Beogradu i širem jugoslovenskom prostoru u periodu od 1918. do 1941. godine.

REKONSTRUKCIJA BIOSKOPA FONTANA

Autori: Ksenija Bulatović i Vesna Cagić Milošević

Izložba je prikazala objekte koji služe javnom korišćenju, bilo kao umetnički, politički ili poslovno-komercijalni, odnosno sve ono što čini javni život savremenog urbanog miljea, a dela su autora Ksenije Bulatović i Vesne Cagić Milošević, urađeni samostalno ili u saradnji.

KOMAD GRADA, DOKUMENTARNI FILM

Kustosi: Matijas Betger, Angelika Fic i Tim Rinic

Komad grada je zajednički projekat dve nevladine organizacije, LIFT – prostorne inicijative iz Sarajeva i Grupe arhitekata iz Beograda, koji se realizovao sredstvima Fondacije Schüler Helfen Leben, u okviru programa Movements across borders, i uz podršku Muzeja primenjenih umetnosti u Beogradu, u okviru programa Salona arhitekture.
Projekat je podrazumevao održavanje petodnevninh radionica u Sarajevu i u Beogradu, tokom kojih sproveden niz aktivnosti čiji je cilj bio izrada dva kratka filma kojima su članovi gostujuće organizacije predstavili gradske probleme i potencijale grada domaćina, sa naročitim osvrtom na zajedničke probleme i potencijale urbanih ambijenata Sarajeva i Beograda.

MIKROBRIGADE: VARIJACIJE JEDNE PRIČE, DOKUMENTARNI FILM

Autori: Florijan Zejfang, Aleksander Šmeger, Liza Šmit-Koline

Da bi rešile stalni problem nedostatka stambenih jedinica, u Kubi su 1971. godine formirane uradi-sam građevinske grupe, nazvane mikrobrigade. Slike arhitekture, arhivski materijal i intervjui kombinovani su u eksperimentalni kolaž o tom fenomenu revolucionarnog modernizma.
Režija: Florian Zejfang, Aleksander Šmeger, Lisa Šmit-Koline; Kamera: Florian Zejfang; Zvuk: Lisa Šmit-Koline; Montaža: Florian Zejfang; Produkcija: Fokussy Prod

ŠETNJE

Tematske šetnje kroz arhitekturu grada namenjene najširoj publici organizuju se svake godine u saradnji sa različitim organizacijama, pojedincima i institucijama. Ovogodišnja BINA u svoj program uvrstila je deset šetnji Savske obale i ono što ih spaja, Veliko ratno ostrvo, Ja sam Beograđanin. Izgubljeno – nađeno, Radio Beograd, Alejama Novog groblja, Šetnja kroz istoriju Savamale, Palata Saveznog izvršnog veća u Novom Beogradu, Novi Beograd: Od plana do stvarnosti, Urbani džepovi, Kritična masa.

KONFERENCIJA / RADIONICE / PREDAVANJA

KNOCK ON WOOD, MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

Učesnici: NOW office, Helsinki, Brendeland i Kristoferšen arhitekti, Trondhajm, i AART arhitekti, Kopenhagen
Moderator: Nataša Zednik

Međunarodna konferencija Kucni o drvo sastojala se od serije predavanja i debate, izložbe i izgrađenog privremenog paviljona od drveta – Skandinavski paviljon, u čijem su fokusu inovacije, održiva izgradnja i dizajn u oblasti drvene arhitekture. Učesnici konferencija došli su iz nordijskih zemalja zbog njihove jake tradicije i iskustva u korišćenju drveta i drvene građe u izgradnji, arhitekturi i dizajnu.
Organizacija: Vladica Drecun, Ivana Jovanović, Marija Kovljanić; Miodrag Grbić, Vladan Đokić, Branko Pavić, Ivana Đurišić – Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu; Jelena Ivanović Vojvodić, Goran Vojvodić, Ružica Sarić, Danica Prodanović, Ivan Kucina – BINA tim
Realizacija: Ana Glavički, Aleksandra Počuča (Društvo arhitekata Beograda)

KNOCK ON WOOD: SKANDINAVSKI PAVILJON

Autori: Brendeland i Kristoferšen arhitekti, Norveška

Projekat Kucni u drvo imao je cilj da podigne svest lokalne zajednice o vrednosti drvene arhitekture i podstakne odgovorne arhitektonske i dizajnerske programe obrazovanja da uvrste više nastave iz oblasti drvenih i na drvetu zasnovanih rešenja u gradnji. Deo ovog projekta bila je gradnja privremenog drvenog paviljona postavljenog u dvorištu Fakulteta Likovnih umetnosti.
Kurator: Nataša Zednik
Učesnici: Studenti Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Olivera Petrović, Mirjana Utvić, Predrag Milić, Dimitrije Udički, David Bilobrk, Dušana Nikolić, Emilij Josipović, Daša Spasojević; studenti Fakulteta za umetnost i dizajn (FUD) Megatrend univerziteta: Petra Petanić, Vesna Grabić, Kristina Ivanović, Jelisaveta Zorić, Ena Anastasovska, Vladana Jovanović, Jelena Todorović
Koordinacija projekta: Predrag Milić, Daša Spasojević
Organizacija: Vladica Drecun, Ivana Jovanović, Marija Kovljanić
Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu: Miodrag Grbić, Vladan Đokić, Branko Pavić, Ivana Đurišić
BINA tim: Ivan Kucina, Jelena Ivanović Vojvodić, Goran Vojvodić, Ružica Sarić, Danica Jovović Prodanović
Realizacija: Ana Glavički, Aleksandra Počuča (Društvo arhitekata Beograda)

RADIONICE / PREDAVANJA

Tokom trajanja devetog BINA festivala organizovan je veliki broj radionica za decu, mlade i studente, na različite teme koje se tiču javnog prostora i intervenisanja u njemu, poput odnosa arhitekture i matematike kroz parametričko projektovanje, zatim urbano baštovanstvo, muzika i javni prostori, eko graffiti i razne vrste boja, umetničke korekcije grada, otvoreni pristup planiranju grada na primeru Severnog Amsterdama, aktiviranje Centra mesne zajednice Fontana i druge.
Bio je organizovan i niz predavanja domaćih i međunarodnih profesionalaca, a koja su se ticala arhitekture javnih prostora, potencijala učešća građana u razvoju urbanizma i arhitekture javnih prostora, uređenja pejzaža u javnim prostorima, te odnosa javnog prostora i javne memorije, razmatrana su razna pitanja vezana za aktuelnu zakonsku regulativu u oblasti javnih prostora, važnosti aktivizma u očuvanju javnih zajedničkih površina i delova grada.

IZMEĐU DVE BINE

Godišnje nagrade za arhitekturu u periodu maj 2013 – april 2014.
Arhitektonski i urbanistički konkursi u periodu maj 2013 – april 2014.
Organizatori: Društvo arhitekata Beograda (DAB) i Udruženje arhitekata Srbije (UAS)

Pin It on Pinterest