Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

2007.

Nedelja arhitekture

29. jun – 8. jul 2007.

Nedelja arhitekture je u najvećoj meri bila posvećena domaćim temama, od predstavljanja najuspešnijih konkursnih radova domaćih arhitekata, u organizaciji Društva arhitekata Beograda, do manje popularnih tema, kao što su nadogradnje, na koje se skretala pažnja celokupnoj struci i široj javnosti. Preispitivanje arhitektonskih vrednosti bilo je obogaćeno i diskusijom i istorijskim pregledom jednog veka modernosti Beograda, Niša i Novog Sada.

IZLOŽBE

ARHITEKTONSKI KONKURSI 2006-07
→ Likovna galerija, Knez Mihailova 6

U Likovnoj galeriji priređena je i veoma funkcionalno i dizajnerski snažno osmišljena izložba Arhitektonski konkursi 2006-07. Mnogi aktuelni projekti, koji su u međuvremenu realizovani, svedočili su o velikoj potrebi da se praksa konkursa promoviše. Raznolikost u stavovima i pristupima doprinosi razvoju profesionalne vitalnosti i sposobnosti da se održi korak s vremenom. Kvalitet prikazanih radova, s druge strane, predstavlja jasnu potvrdu kontinuirane, uspostavljene i održane tradicije i vezu s najnovijim tendencijama u svetu.

ARHITEKTONSKA FOTOGRAFIJA: IZGRADNJE I NADOGRADNJE POTKROVLJA U BEČU
Autorka: Violeta Vujović Salhofer
→ Galerija Artget, Trg Republike 5/1

Izložba arhitektonske fotografije imala je za cilj da odgovori na različita pitanja na primeru metropole na Dunavu, nezavisno od stilova (postmoderna, moderna, dekonstruktivizam…) i ukusa. Posebna pažnja na izložbi bila je posvećena zakonodavnoj hronologiji izgradnje potkrovlja i nadziđivanja u Beču – sa osvrtom na mogućnosti koje arhitekte pri planiranju imaju, držeći se urbanističkih odredaba lokacije i građevinskog zakona grada Beča, jer one, pored kreativnosti arhitekte, najviše doprinose tome kako potkrovlje ili nadogradnja izgledaju.

BEOGRADSKE NADOGRADNJE
→ Galerija Žad, Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karažića 18

Izložba je realizovana tokom radionice redovnog programa novih postdiplomskih studija Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, u junu 2007. godine. Predstavljala je početak stvaranja arhive nesvakidašnjih arhitektonskih dela nastalih tokom proteklih deset godina u Beogradu. Arhiva je zamišljena da sadrži više poglavlja, a prvo je bilo posvećeno nadogradnjama. Ideja je bila da arhiva pomogne javnosti i budućim istraživačima u otkrivanju kulturološkog obrasca koji je uslovio nastanak ovakvih građevina.

Autori: Ivan Kucina, docent AF, i Dubravka Sekulić, arhitekta, sa studentima Arhitektonskog fakulteta u Beogradu: Atanacković Jelena, Andrejević Milica, Knežević Srđan, Kovačević Uroš, Matić Nikola, Popović Sonja, Stojanović Vladislava, Stojanović Sanja, Veličković Teodora, Milisavljević Marko, Muždeka Marko, Lidija Kljaković

SMISAO ARHITEKTURE
Kustoskinja: Šarlote Pehaker
→ Muzej 25. Maj – Muzej Istorije Jugoslavije, Botićeva 6

Izložba Smisao arhitekture bila je deo međunarodnog projekta Laboratorije arhitekture Štajerske. Izložba se konceptualno zasnivala na ideji sveobuhvatnog vizuelnog atlasa. Izložba je pružala uvid u oko 60 kvalitetnih projekata i zgrada, impresivnu panoramu savremene arhitektonske produkcije koju stimuliše samo jedan evropski region, Štajerska, i koja se prevodi na jednostavan vizuelni jezik umetnika.

Kao prateći program izložbe organizovan je okrugli sto na temu Kultura stanovanja – dijalog štajerskih i srpskih arhitekata, na kome su gosti bili arhitekti iz Graca i članovi Upravnog odbora Društva arhitekata Beograda.

ARHITEKTURA I ARHITEKTI ŠĆEĆINA
Društvo arhitekata Šćećina, Poljska
→ Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 73/II

Graditeljski kontinuiteti Šćećina vidljivi su preko brojnih istorijskih zgrada. Do današnjih dana arhitekti tog grada daju doprinos lepoti gradskih prostora a izložba u okviru Dana arhitekture Beograda bili su prilika da se prikaže deo tog graditeljstva koje je krajem 19. veka bilo na nivou velikih evropskih gradova Pariza i Berlina, a početkom 21. veka je ponovo doživelo taj uspon.

POVRATAK OBALI DUNAVA
Društvo urbanista Beograda
→ Hol Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 73/II

Koncept izložbe bio je fokusiran na dizajn urbane strukture i personalizaciju rada, jer kada govorimo o arhitekturi govorimo o autorima, kada govorimo o urbanizmu govorimo o timskom radu. Izložbena postavka predstavljala je timove i pojedince koji stoje iza konkursnih rešenja – otkrivala je lica beogradskog urbanizma.

DRUGI POGLED
→ Galerija Off-space, Beton hala, Karađorđeva 2

Tema izložbe je bila o Zavodu za zaštitu spomenika kulture.
Organizacija: Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda
Autori: Svetlana Ivančević, arhitekta, Milana Jočić, arhitekta, i Bojana Ibrajter Gazibara, istoričar
umetnosti, fotograf Snežana Negovanović, dizajn Unibrand

KONCENTRACIJA GRADA – NADOGRADNJA KROVOVA U BEČU
→ o3one galerija, Andrićev venac 12

Autor izložbe bio je Hajnc Luter, arhitekta iz Beča, koji je održao i prateće predavanja na temu izložbe.

ŠETNJE

Tematske šetnje kroz arhitekturu grada namenjene najširoj publici organizuju se svake godine u saradnji sa različitim organizacijama, pojedincima i institucijama. Šetnje skromnijeg obima u drugoj godini izazvale su veliko interesovanje građana, koje je podstaklo da se ponuda i njihova učestalost povećaju. Šetnje su izvanredan vid popularizacije arhitekture kroz upućivanje građanstva u veštinu iščitavanja pojedinih građevina ili urbanih ambijenata. U drugoj godini održano je sedam šetnji kroz Beograd: Gradske vile, Obilazak Palate Federacije, Ulica kralja Petra, Kolektivno stanovanje, Kopitareva gradina, Arhitektura interpolacija u Beogradu, Beograd 50tih, 60ih i 70ih.

PREDAVANJA / RADIONICE / TRIBINA

ISTORIJA SUPERMODERNIZMA
Predavanje i promocija časopisa A10

Hans Ibelings, istoričar arhitekture i urednik i izdavač časopisa ‘A10 – Nova evropska arhitektura’ iz Holandije, govorio je o supermodernizmu u arhitekturi, koji je bio aktuelan kasnih osamdesetih i devedesetih godina i budućim tendencijama u arhitekturi.

ARHITEKTURA BEOGRADA
80IH I 90IH GODINA XX VEKA
Predavanje

Predavanje istoričarke arhitekture Ljiljane Miletić Abramović o arhitekturi Beograda osamdesetih i devedesetih godina XX veka imalo je za cilj da predstavi kompleksnost, višeslojnost, kontradiktornost i dihotomiju beogradske arhitekture koja je nastajala u vrlo nepovoljnim tranzicijskim društveno-istorijskim okolnostima.

SKORO ARHITEKTURA
Predavanje

Srđan Jovanović Vajs, arhitekta iz Srbije koji radi u Bazelu, govorio je o ulozi arhitekte u procesu demokratizacije društva i tokom naglih političkih promena, kroz selekciju iz produkcije svog biroa Normal Architecture Office i odabrane primere iz saradnje sa arhitektima iz Bazela.

100 GODINA MODERNOSTI
Okrugli sto

Moderator je bio Darko Marušić, arhitekta, član UO Društva arhitekata Beograda, a učesnici: prof. Ješa Denegri, istoričar umetnosti koji je dao uvodnu reč, Bojan Kovačević, arhitekta, direktor Muzeja Beograda sa temom Arhitektura do i od pojave modern, Milorad Jevtić, arhitekta, publicista sa temom Ideje moderne u arhitekturi beograda u drugoj polovini 20. veka, Vladimir Mitrović, istoričar umetnosti sa temom Ideje moderne u arhitekturi Novog Sada, Aleksandar Keković, arhitekta, potpredsednik Društva arhitekata Niša sa temom Ideje moderne u arhitekture Niša 1920-1941, Tatjana Stratimirović, arhitekta, član grupe ‘Neoarhitekti‘ sa temom Moderna arhitektura i trag vremena i prof. Darko Marušić, arhitekta, član UO Društva arhitekata Beograda.

UŠTEDA ENERGIJE U STANOGRADNJI
Predavanje i prezentacija projekta

Tema predavanja je bila odluka Građevinske direkcije Srbije, kao najvećeg graditelja stanova u Republici Srbiji, da svoje napore usmeri u pravcu afirmisanja potrebe za štednjom energije ne samo u izgradnji novih stanova već i rekonstrukcijom postojećeg stambenog fonda, a predavač je bio Dejan Vasović, direktor Građevinske direkcije Srbije.

SVEOBUHVATNO UREĐENJE PROSTORA: RAZMIŠLJANJA O JAVNOM PROSTORU U XXI VEKU
Prezentacija knjige

Knjiga ‘Sveobuhvatno uređenje prostora, tematski parkovi, javni prostor’, koju je napisao Miodrag Mitrašinović,arhitekta, autor i vanredni profesor na Novoj školi dizajna Parsons u Njujorku, bavi se tematskim parkom; identifikujući, izdvajajući i opisujući osobine PROPASt(i) – privatnog javno dostupnog prostora na tematski način – hibridnog oblika javnog prostora koji nastaje u urbanim sredinama širom sveta.

ODNOS URBANISTIČKOG I STRATEŠKOG PLANIRANJA RAZVOJA TERITORIJE – SIRP PRISTUP IZRADI STRATEGIJE RAZVOJA GRADOVA U SRBIJI
Okrugli sto

UN-HABITAT SIRP Program pružao je podršku lokalnim upravama i stručnjacima, koji deluju u oblasti planiranja razvoja, uvođenjem participativnog i integralnog pristupa planiranju, kao upravljanju teritorijom, i primenu teritorijalnih informacionih sistema, uvođenjem strateškog planiranja, a u cilju bolje vokacije teritorije i definisanja ciljeva i prioriteta lokalnog razvoja. Kao posebne teme za diskusiju u okviru okruglog stola izdvojile su se: šire sagledavanje strateškog planiranja u odnosu na urbanističko planiranje i upravljanje urbanim razvojem, jačanje institucionalnih kapaciteta i politička podrška lokalnom / regionalnom planiranju razvoja.

Učestvovali predstavnici: Ministarstva za kapitalne investicije / infrastrukturu, Arhitektonskog, Geografskog i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu
Moderator: Ratka Čolić, koordinator opštinskih aktivnosti UN-HABITAT SIRP Programa

ARHITEKTURA I NACIONALNI IDENTITET U ESTETSKOJ MISLI VALTROVIĆA I MILUNOVIĆA
Predavanje

Tema predavanja Vladimira Maka, dekana Arhitektonskog fakulteta, bila je usmerena na estetičke stavove o pitanjima nacionalnog identiteta u arhitekturi uobličene u pisanim dokumentima Valtrovića i Milutinovića. Posebna pažnja bila je posvećena vezama koje ovi stavovi ostvaruju s nemačkom estetikom toga vremena, kao i posebnostima traganja za nacionalnim identitetom u različitim sistemima ovakvih estetika.

Tokom manifestacije organizovani su još razgovor o dokumentarnom filmu Moj arhitekta – u potrazi za Luis Kanom, besplatni saveti arhitekata za sve zainteresovane građane pod nazivom Prodavnica arhitekture, akcija označavanja zapuštenih prostora u gradu u cilju skretanja pažnje na neiskorišćeni kapital javnog prostora, kao i različite dečije i radionice za srednjoškolce.

Pin It on Pinterest