Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

2006.

Prva međunarodna nedelja arhitekture

6 – 13. maj 2006.

Prvu ‘Nedelju arhitekture’ otvorio je prof. Aleksandar Stepanović član UO Društva Arhitekata Beograda 6. maja 2006. godine u prepunoj Likovnoj Galeriji Kulturnog centra Beograda. Na veliko zadovoljstvo organizatora publika se odazvala i ostalim programima u okviru Nedelje arhitekture i tako se uključila u akciju stvaranja novog, angažovanijeg i brižnijeg odnosa prema izgrađenom prostoru. Građani su neposredno učestvovali u sagledavanju, upoznavanju i razumevanju, arhitektonskog delovanja u prostoru, kroz niz izložbi, predavanja, radionica i tribina. Otvorena, interakivna ‘Nedelja arhitekture’, dobila je svoje mesto u bedekeru Beograda za 2007 godinu.

IZLOŽBE

ARHITEKTONSKI KONKURSI 2005. i UN HABITAT
→ Likovna galerija, Knez Mihailova 6

U Likovnoj galeriji priređene su i veoma funkcionalno i dizajnerski snažno osmišljene izložbe Arhitektonski konkursi 2005. i UN Habitat. Dizajn i postavku izložbe uradio je tim Petokraka. U galeriji su široj javnosti kao prateći program izložbi održana i zanimljiva predavanja: Arhitekura prestonice, identitet nacije Tanje Damljanović, Modernost arhitekture Beograda Ljiljane Blagojević, Urbani razvoj Amsterdama Mire Milanović i Reforma u oblasti stanovanja-UN habitat Đorđa Mojovića.

FORMA KOJA PRATI SAN, Stefan Kurilovič → Galerija Artget, Trg Republike 5/1

Izložba fotografija objekata Stefana Kuriloviča, arhitekte i profesora na Arhitektonskom odseku tehničkog univerziteta u Varšavi, i njegovog projektantskog tima bila je predstavljena u galeriji Artget, a Kurilovič je održao i predavanje, kao deo pratećeg programa izložbe.

RAZMIŠLJANJE KROZ SKICE, Cvi Heker → Arhitektonski fakultet, Bulevar kralja Aleksandra 73/II

Izložba Razmišljanje kroz skice, Cvi Hekera, arhitekte i gostujućeg predavača na mnogim školama arhitekture širom sveta, bila je prikazana na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, dok je predavanje Kuća knjige održao kao deo pratećeg programa pomenute izložbe.

ŠETNJE

Tematske šetnje kroz arhitekturu grada namenjene najširoj publici organizuju se svake godine u saradnji sa različitim organizacijama, pojedincima i institucijama. Šetnje skromnijeg obima u prvoj godini izazvale su veliko interesovanje građana, koje je podstaklo da se ponuda i njihova učestalost povećaju. Šetnje su izvanredan vid popularizacije arhitekture kroz upućivanje građanstva u veštinu iščitavanja pojedinih građevina ili urbanih ambijenata. U prvoj godini održane su tri šetnje kroz Beograd: Arhitektura socijalizma sa Ivanom Kucinom, Čvorišta Beograda sa Tanjom Damljanović i Modernizam međuratnog Beograda sa Dijanom Marić.

PREDAVANJA / RADIONICE / TRIBINA

RING OF VOIDS Radionica

Grupa iz Pariza Studio AWP javno je prikazala i primenila svoj instrumentarijum Trollprotocol u kreiranju predloga za osvetljenje mračnih delova centra Beograda. Oni su organizovali radionicu, a rezultate primenili duž linije bivšeg Beogradskog šanca, uz učešće mlađe publike.

KAKO SU U LJUDI POČELI DA GRADE KUĆE DEO GRADA U KOME BISMO VOLELI DA ŽIVIMO Radionice za decu

Radionce za decu osmislili su i vodili prof.Kosta Bogdanović, Rajka Bošković i Branislav Nikolić, autori udžbenika za likovnu kulturu od I do IV razreda osnovne skole. Cilj radionica bio je da se inicira uključivanje što većeg broja dece u ovaj veoma važan način učenja o osnovnim principima gradnje, o ambijentu u kome odrastaju, stvaraju svoje urbane navike i odnos prema izgrađenom. Podstaknuti ‘Nedeljom arhitekure’ autori su proširili deo o arhitekturi u udžbeniku koji je još bio u izradi.

BEOGRAD JE NAŠ GRAD Radionica

Radionica sa arhitektama zamišljena je kao interaktivni razgovor sa publikom. Građane je najviše interesovalo izgrađeno neposredno životno okruženje i razni saveti o mogućnostima njihovog uticaja na procese odlučivanja i okolinu. Stariji građani su razmenjivali svoja mišljenja o gradu direktno sa arhitektima u opuštenom razgovoru.

AMATERSKA FOTOGRAFIJA BEOGRADA  Konkurs

Amaterska fotografija Beograda je značajna akcija za podsticanje na aktivno gledanje grada, kao i javno izražavanje mišljenja kroz sliku i zahteva veće lično angažovanje učesnika. Ovom prilikom pristigle su 152 fotografije raznih poruka: kritike, dileme, oduševljenja, zabrinutosti, preporuke…

PROJEKCIJE FILMOVA I RAZGOVOR → Dvorana Kulturnog centra Beograda

Film kao medij koji arhitekturu koristi za postavku scene ili se koristi njom kao inspiracijom nezaobilazni je deo manifestacije. U bioskopu Kulturnog centra Beograda, nakon zanimljive uvodne tribine koju su vodili Ivan Kucina i Milan Đurić, prikazani su filmovi Buntovnik i Brazil u dva dana.

SAVSKI AMFITEATAR  Završna tribina

Tribina je održana na zatvaranju manifestacije, a učesnici su bili Đorđe Bobić, Branislav Stojanović, Vesna Tomić i Bojan Kovacević kao moderator. Razgovor je pokazao da je potrebno razvijati razmenu mišljenja arhitekata sa arhitektama kao i sa građanima o prostorima od značaja za grad, sa uvažavanjem suprotnog mišljenja, preispitivanjem sopstvenog i jasnim i sažetim iznošenjem ličnog stava.

Pin It on Pinterest