Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

2017.

12. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

DVORIŠTA IDEJA

27. april – 25. maj 2017.

Naziv 12. BINA manifestacije Dvorišta ideja proistekao je iz koncepta evropskog projekta u kojem je BINA sa još jedanaest partnera učestvovala u periodu od 2017. do 2021. godine – Gradovi deljenja: kreativni podsticaj (Shared Cities: Creative Momentum) – i polazi od pojma „dvorište“ koje je u osnovi zajednički, javni prostor u kom nastaju i dele se ideje o gradu i gradskim prostorima po meri korisnika. Kreiranjem ideja i programa u javnim gradskim prostorima podstiču se socijalne inovacije iz kreativnih sektora, koje uključuju participativne procese urbanog dizajna.

IZLOŽBE

ORIGINALNO O NIKOLI DOBROVIĆU:
POJMOVNIK CRTEŽA SAVREMENE ARHITEKTURE

→ Likovna galerija, Knez Mihailova 6

Studijska izložba posvećena nasleđu arhitektonskog rada Nikole Dobrovića (1897-1967), nastala je u eksperimentalnom, kolaborativnom procesu istraživanja i projektovanja u radionicama „Arhitektonski crtež“ i „Izlaganje arhitektonskog crteža“, koje su sa studentima i mladim arhitektama iz Srbije, Hrvatske i Švajcarske vodili Nemanja Zimonjić u saradnji sa Josipom Jerkovićem, odnosno Milica Lopičić uz konsultantsko učešće Ljiljane Blagojević i BINA tima: Ružice Sarić, Danice Jovović Prodanović i Jelene Ivanović Vojvodić. Počev od predstavljanja ideja i polaznih koncepata učesnika na pripremnom sastanku u decembru 2016, nakon uvodnih predavanja „O arhitektonskom crtežu“ Nemanje Zimonjića i „O arhitekturi Nikole Dobrovića“ Ljiljane Blagojević, na prvoj radionici učesnici su kroz projekt i crtež istraživali dve Dobrovićeve kuće na ostrvu Lopud u Hrvatskoj: vilu „Vesna“ (projekt 1937; izgrađena 1939) i nerealizovani projekt njegove kuće za odmor iz 1965. godine. Na radionici koja je usledila, učesnici su se bavili ispitivanjem izložbenog prostora, koncepta, postavke i tehničkim aspektima izložbe. Konačni crteži prikazani na izložbi dalje su razvijani uz redovne konsultacije sa rukovodiocima radionica.
Učesnici radionica i autori radova na izložbi su:
Aleksandra Bašić, Valentin Billhardt,Milena Buhvalder, Kaj Birer, Turi Colque, Lucio Krinjola, Tihomir Dičić, Andrea Đorđević, Caspar Grützner, stefan Ilić, Jelena Ivanović, Irena Ivović, Sara Jeveričić, Nikola Kašić, Jelena Kojić, Jovana Kovačević, Piet Kretschmer, Marina Krčalić, Jana Kulić, Danica Lečić, Mladen Milinović, Johanna Nagel, Mila Nedić, Christopher Neuwirth, Luka Nikolić, Milica Nikolić, Marija Marić, Mirjam Marti, Aleksandra Mitković, Max Obermark, Milan Ostojić, Maja Peruničić, Aleks Šmid, Morten Schrötgens, Uroš Stojadinović, Julijan Vekerlin i Lisanne Wingels.
Uz izložbu je povodom pedesetogodišnjice od smrti ovog arhitekte bio organizovan i niz predavanja, panel diskusija, seminar, radionica za velike i male i šetnji, sa ciljem dodatnog uvida i produbljivanja znanja o ostvarenjima arhitekte Dobrovića, njegovom uticaju i arhitektonsko-urbanističkoj zaostavštini, te potrebom za zaštitom i obnovom njegovog najvažnijeg ostvarenja u Srbiji – zgradi Generalštaba.

ŠKOLJKA MUZEJA: TRI KONKURSA ZA ZGRADU MUZEJA GRADA BEOGRADA
→ Muzej grada Beograda

Izložbom su obuhvaćena tri nacionalna arhitektonska konkursa sprovedena radi dobijanja rešenja za novu zgradu Muzeja grada Beograda. Muzej je osnovan 1903. godine i više od jednog veka je otvoreno pitanje zgrade za njegov trajni smeštaj. Odgovor je tražen mnogo puta i na različite načine, među kojima su bila i tri arhitektonska konkursa na kojima je učestvovalo 88 autorskih timova. Na izložbi su bili prikazani originalni konkursni radovi i tok realizacije sva tri konkursa za zgradu Muzeja grada Beograda.
Autori: Zlata Vuksanović Macura i Angelina Banković
Organizatori: Muzej grada Beograda i BINA

BISERI MUZEJA: BUDUĆA STALNA POSTAVKA MUZEJA GRADA BEOGRADA
→ Muzej grada Beograda

Muzej grada Beograda postoji bez sopstvene zgrade punih 115 godina. Zbog toga je muzejsko blago uglavnom skriveno od očiju posetilaca. Na ovoj izložbi, preko digitalnih medija, bili su prikazani najreprezentativniji, najlepši i najvredniji predmeti koji se čuvaju u Muzeju, a koji će jednog dana biti izloženi u njegovoj stalnoj postavci. Kroz pet celina ukratko je ispričana priča o istoriji Beograda od praistorije do savremenog doba.
Autori: Angelina Banković, Dragana Stojić i Zlata Vuksanović Macura
Organizatori: Muzej grada Beograda i BINA

MALE UTOPIJE – Italijanska arhitektura trećeg milenijuma između istorije, istraživanja i inovacije
→ Italijanski institut za kulturu

Na izložbi su bila predstavljena dela deset italijanskih timova arhitekata. Ne uzimajući u obzir bilo kakve generacijske kriterijume, izbor se fokusirao na najinovativnije prakse i na one koje najbolje otelovljuju identitet italijanske arhitekture danas.
Kustos: Pipo Ćora, Rim
Organizatori: Muzej MAXXI, Rim; Italijanski institut za kulturu, Beograd i BINA

TEMIŠVARSKO BIJENALE ARHITEKTURE BETA 2016
/ RADOVI SA KONKURSA

→ Urbanistički zavod Beograda

Izložba je proistekla iz jednog evroregionalnog takmičenja koje je organizovalo Udruženje arhitekata Rumunije, u okviru Bijenala arhitekture BETA u Temišvaru 2016. godine, sa ciljem podržavanja i promovisanja različitih oblika i vidova ispoljavanja arhitekture. Oslanjajući se na kontekstualne sličnosti, takmičenje je bilo podeljeno u 16 kategorija i bavilo se saradnjom unutar jednog evroregiona.
Koordinator izložbe: Aleksandra-Marija Rigler, Temišvar

ART + SCIENCE 2017
UNIVERZALNI OBJEKTI

→ Galerija nauke i tehnike Srpske akademije
nauka i umetnosti

Izložba Univerzalni objekti Tatjane Vujinović Kušej realizovana je u okviru drugog izdanja Art & Science programa, u organizaciji Centra za promociju nauke, kao deo velikog EU projekta Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke. Suorganizatori izložbe su bili Galerija nauke i tehnike SANU i Zavod Ultramono iz Ljubljane. Park 1, Park 2 i Vrt su računarski radovi, koji se odvijaju u realnom vremenu, zasnovani i izgrađeni u okruženju za kompjuterske igre. Radovi su ispunjeni animističkim i antropomorfnim podacima i pripremljeni su za kontemplativnu igru. Pripadaju ciklusu Univerzalni objekti i, slično drugim radovima iz tog ciklusa, napravljeni su od iskopina i intervencija u materijalnoj infrastrukturi digitalnog.

ŠETNJE

Tematske šetnje kroz arhitekturu grada namenjene najširoj publici organizuju se svake godine u saradnji sa različitim organizacijama, pojedincima i institucijama. Ovogodišnja BINA u svoj program uvrstila je dvanaest šetnji: Stopama osmansko-srpskog Beograda, Zapadna kapija Beograda, Savske obale i ono što ih spaja – DOCOMOMO vožnja brodom, Alejama Novog groblja, Putevima arhitektonske destrukcije, Arhitektura i sećanje: jevrejsko nasleđe u Beogradu, Žene u arhitekturi između 1900. i 1960., te BINA open house šetnje: Radio Beograd, Obilazak gradilišta Muzeja savremene umetnosti, Pariska dama naspram Kalemegrada: zgrada za slikare u Pariskoj 14, Palata saveznog izvršnog veća na Novom Beogradu – Palata “Srbija”, Ambasada republike Češke.

SEMINAR / PREDAVANJA /
RADIONICE / EU PROJEKTI

ARHITEKTI/PROJEKTANTI/PRAKTIČARI

Arhitekti/projektanti/praktičari je serija predavanja za profesionalce posvećene usavršavanju i unapređenju znanja u povezivanju arhitekture i najnovijih tehničko-tehnoloških i inovativnih proizvoda i materijala. Predavanja imaju cilj da nadograde profesionalna arhitektonska, projektantska i praktična iskustva, kao i da pronadju održiva rešenja koja su okrenuta budućnosti arhitekture. Ovogodišnji seminar održan je u hotelu Holiday Inn.
Učesnici / predavači: Guardian, Tarkett, Xella, Dva:Studio, Eurodom,Tikurila, Knauf, GIR

PLATFORMA BUDUĆNOST ARHITEKTURE

Future Architecture Platform je prva pan-evropska platforma u okviru programa Kreativne Evrope koja je okupila muzeje, festivale i producente kulturnih događaja sa namerom da približi ideje o budućnosti gradova i arhitekture širokoj publici. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture najveći deo svog programa posvećuje temama vezanim za stanje i razvoj prostora grada Beograda. Jedna od važnih tema daljeg razvoja grada ove godine bila je tema razvoja obodnih opština, njihova povezanost sa centrom, njihove specifičnosti, potencijali, ali i problemi koji postoje. Konferencija Predgrađa Beograda – Zamisli budućnosti kao deo evropskog projekta Future Architecture Platform (FA) organizovana je sa namerom da se, imajući u vidu stanje i heterogenost namene obodnih beogradskih opština, predstave ideje za budući razvoj ovih prigradskih teritorija ili pak rešavanje postojećih gorućih problema, a u interpretaciji predstavnika generacije evropskih arhitekata koji stupaju na profesionalnu scenu i koji će biti njeni akteri u budućnosti.
Učesnici: Milica Joksić, Beograd; Manuel Enrikeš, Lisabon; Sezar Rejes Nahera, Barselona; Pipo Ćora, Rim; Ina Valkanova, Sara Lušić Alavanja, Plovdiv; Sebastijan Ernst, Berlin; Đudita Vendrame, Ajndhoven; Dimitris Grozopulos, Efi Kasimati, London; Studio NO, Vroclav; Asocijacija kulturne teritorije, Varšava; Florijan Nidvorok, Štans bai Švac; Predrag Milić, Beograd; NVO In Akt, Beograd; NVO Beogradski festival cveća, Beograd.

Shared Cities Creative Momentum – SCCM
GRADOVI DELJENJA: KREATIVNI PODSTICAJ

SCCM je četvorogodišnji kulturni program u okviru programa Kreativne Evrope koji su zajedno pokrenuli partneri iz 7 gradova centralne i jugoistočne Evrope – iz Berlina, Praga, Bratislave, Katovica, Varšave, Budimpešte i Beograda. SCCM je internacionalna mreža za razvijanje kreativnog diskursa koji nastaje ukrštanjem arhitekture, umetnosti, urbanizma i ekonomije deljenja da bi doprineo transformaciji gradskih prostora. Javna okupljanja i kreativne razmene učesnika SCCM programa kroz koje se ostvario zajednički programski okvir održavale su se u DVORIŠTIMA IDEJA organizovanim u 6 gradova – u Berlinu, Pragu, Bratislavi, Katovicama, Budimpešti i Beogradu (kroz BINA manifestaciju). Partnerske organizacije su kroz saradnju sa BINA timom održavale radionice, predavanja, diskusije uz predlaganje novih metode za razvijanje participativnih procesa koji su predviđene SCCM programom. To javno „dvorište“ delovalo je i kao mesto za interakciju predstavnika parterskih organizacija i lokalne javnosti. Ove godine je u okviru pratećeg programa organizovan niz radionica za osnovce, srednjoškolce i studente.
Učesnici: Milota Sidorova, Prag; Osamu Okamura, Prag; Miodrag Kuč i Matijas Ajnhof, Berlin; Adam Kobriža i Silvija Žargo, Budimpešta; Peter Stec, Bratislava; Hana Kostrževska, Katovice; Fakultet za umetnost i dizajn, Univerzitet „Džon Nezbit“, Beograd; Čuvari Parka, Beograd
Uvodna reč: Branislav Popović, Beograd
Uvodno predavanje: Miodrag Mitrašinović, Njujork
Moderatori: Ružica Sarić i Ivan Kucina

IZMEĐU DVE BINE

Godišnje nagrade za arhitekturu u periodu maj 2016 – april 2017.
Arhitektonski i urbanistički konkursi u periodu maj 2016 – april 2017.
Organizatori: Društvo arhitekata Beograda (DAB) i Udruženje arhitekata Srbije (UAS)

Pin It on Pinterest