Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008 2007  2006

2006.

Prva međunarodna nedelja arhitekture

6 – 13. maj 2006.

Prvu ‘Nedelju arhitekture’ otvorio je prof. Aleksandar Stepanović član UO Društva Arhitekata Beograda 6. maja 2006. godine u prepunoj Likovnoj Galeriji Kulturnog centra Beograda. Na veliko zadovoljstvo organizatora publika se odazvala i ostalim programima u okviru Nedelje arhitekture i tako se uključila u akciju stvaranja novog, angažovanijeg i brižnijeg odnosa prema izgrađenom prostoru. Građani su neposredno učestvovali u sagledavanju, upoznavanju i razumevanju, arhitektonskog delovanja u prostoru, kroz niz izložbi, predavanja, radionica i tribina. Otvorena, interakivna ‘Nedelja arhitekture’, dobila je svoje mesto u bedekeru Beograda za 2007 godinu.

IZLOŽBE

ARHITEKTONSKI KONKURSI 2005. i UN HABITAT
→ Likovna galerija, Knez Mihailova 6

U Likovnoj galeriji priređene su i veoma funkcionalno i dizajnerski snažno osmišljene izložbe Arhitektonski konkursi 2005. i UN Habitat. Dizajn i postavku izložbe uradio je tim Petokraka. U galeriji su široj javnosti kao prateći program izložbi održana i zanimljiva predavanja: Arhitekura prestonice, identitet nacije Tanje Damljanović, Modernost arhitekture Beograda Ljiljane Blagojević, Urbani razvoj Amsterdama Mire Milanović i Reforma u oblasti stanovanja-UN habitat Đorđa Mojovića.

FORMA KOJA PRATI SAN, Stefan Kurilovič
→ Galerija Artget, Trg Republike 5/1

Izložba fotografija objekata Stefana Kuriloviča, arhitekte i profesora na Arhitektonskom odseku tehničkog univerziteta u Varšavi, i njegovog projektantskog tima bila je predstavljena u galeriji Artget, a Kurilovič je održao i predavanje, kao deo pratećeg programa izložbe.

RAZMIŠLJANJE KROZ SKICE, Cvi Heker
→ Arhitektonski fakultet, Bulevar kralja Aleksandra 73/II

Izložba Razmišljanje kroz skice, Cvi Hekera, arhitekte i gostujućeg predavača na mnogim školama arhitekture širom sveta, bila je prikazana na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, dok je predavanje Kuća knjige održao kao deo pratećeg programa pomenute izložbe.

ŠETNJE

Tematske šetnje kroz arhitekturu grada namenjene najširoj publici organizuju se svake godine u saradnji sa različitim organizacijama, pojedincima i institucijama. Šetnje skromnijeg obima u prvoj godini izazvale su veliko interesovanje građana, koje je podstaklo da se ponuda i njihova učestalost povećaju. Šetnje su izvanredan vid popularizacije arhitekture kroz upućivanje građanstva u veštinu iščitavanja pojedinih građevina ili urbanih ambijenata. U prvoj godini održane su tri šetnje kroz Beograd: Arhitektura socijalizma sa Ivanom Kucinom, Čvorišta Beograda sa Tanjom Damljanović i Modernizam međuratnog Beograda sa Dijanom Marić.

PREDAVANJA / RADIONICE / TRIBINA

RING OF VOIDS
Radionica

Grupa iz Pariza Studio AWP javno je prikazala i primenila svoj instrumentarijum Trollprotocol u kreiranju predloga za osvetljenje mračnih delova centra Beograda. Oni su organizovali radionicu, a rezultate primenili duž linije bivšeg Beogradskog šanca, uz učešće mlađe publike.

KAKO SU U LJUDI POČELI DA GRADE KUĆE
DEO GRADA U KOME BISMO VOLELI DA ŽIVIMO
Radionice za decu

Radionce za decu osmislili su i vodili prof.Kosta Bogdanović, Rajka Bošković i Branislav Nikolić, autori udžbenika za likovnu kulturu od I do IV razreda osnovne skole. Cilj radionica bio je da se inicira uključivanje što većeg broja dece u ovaj veoma važan način učenja o osnovnim principima gradnje, o ambijentu u kome odrastaju, stvaraju svoje urbane navike i odnos prema izgrađenom. Podstaknuti ‘Nedeljom arhitekure’ autori su proširili deo o arhitekturi u udžbeniku koji je još bio u izradi.

BEOGRAD JE NAŠ GRAD
Radionica

Radionica sa arhitektama zamišljena je kao interaktivni razgovor sa publikom. Građane je najviše interesovalo izgrađeno neposredno životno okruženje i razni saveti o mogućnostima njihovog uticaja na procese odlučivanja i okolinu. Stariji građani su razmenjivali svoja mišljenja o gradu direktno sa arhitektima u opuštenom razgovoru.

AMATERSKA FOTOGRAFIJA BEOGRADA 
Konkurs

Amaterska fotografija Beograda je značajna akcija za podsticanje na aktivno gledanje grada, kao i javno izražavanje mišljenja kroz sliku i zahteva veće lično angažovanje učesnika. Ovom prilikom pristigle su 152 fotografije raznih poruka: kritike, dileme, oduševljenja, zabrinutosti, preporuke…

PROJEKCIJE FILMOVA I RAZGOVOR
→ Dvorana Kulturnog centra Beograda

Film kao medij koji arhitekturu koristi za postavku scene ili se koristi njom kao inspiracijom nezaobilazni je deo manifestacije. U bioskopu Kulturnog centra Beograda, nakon zanimljive uvodne tribine koju su vodili Ivan Kucina i Milan Đurić, prikazani su filmovi Buntovnik i Brazil u dva dana.

SAVSKI AMFITEATAR 
Završna tribina

Tribina je održana na zatvaranju manifestacije, a učesnici su bili Đorđe Bobić, Branislav Stojanović, Vesna Tomić i Bojan Kovacević kao moderator. Razgovor je pokazao da je potrebno razvijati razmenu mišljenja arhitekata sa arhitektama kao i sa građanima o prostorima od značaja za grad, sa uvažavanjem suprotnog mišljenja, preispitivanjem sopstvenog i jasnim i sažetim iznošenjem ličnog stava.

Pin It on Pinterest