Belgrade International Architecture Week
Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture

2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008 2007  2006

2007.

Nedelja arhitekture

29. jun – 8. jul 2007.

Nedelja arhitekture je u najvećoj meri bila posvećena domaćim temama, od predstavljanja najuspešnijih konkursnih radova domaćih arhitekata, u organizaciji Društva arhitekata Beograda, do manje popularnih tema, kao što su nadogradnje, na koje se skretala pažnja celokupnoj struci i široj javnosti. Preispitivanje arhitektonskih vrednosti bilo je obogaćeno i diskusijom i istorijskim pregledom jednog veka modernosti Beograda, Niša i Novog Sada.

IZLOŽBE

ARHITEKTONSKI KONKURSI 2006-07
→ Likovna galerija, Knez Mihailova 6

U Likovnoj galeriji priređena je i veoma funkcionalno i dizajnerski snažno osmišljena izložba Arhitektonski konkursi 2006-07. Mnogi aktuelni projekti, koji su u međuvremenu realizovani, svedočili su o velikoj potrebi da se praksa konkursa promoviše. Raznolikost u stavovima i pristupima doprinosi razvoju profesionalne vitalnosti i sposobnosti da se održi korak s vremenom. Kvalitet prikazanih radova, s druge strane, predstavlja jasnu potvrdu kontinuirane, uspostavljene i održane tradicije i vezu s najnovijim tendencijama u svetu.

ARHITEKTONSKA FOTOGRAFIJA: IZGRADNJE I NADOGRADNJE POTKROVLJA U BEČU
Autorka: Violeta Vujović Salhofer
→ Galerija Artget, Trg Republike 5/1

Izložba arhitektonske fotografije imala je za cilj da odgovori na različita pitanja na primeru metropole na Dunavu, nezavisno od stilova (postmoderna, moderna, dekonstruktivizam…) i ukusa. Posebna pažnja na izložbi bila je posvećena zakonodavnoj hronologiji izgradnje potkrovlja i nadziđivanja u Beču – sa osvrtom na mogućnosti koje arhitekte pri planiranju imaju, držeći se urbanističkih odredaba lokacije i građevinskog zakona grada Beča, jer one, pored kreativnosti arhitekte, najviše doprinose tome kako potkrovlje ili nadogradnja izgledaju.

BEOGRADSKE NADOGRADNJE
→ Galerija Žad, Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karažića 18

Izložba je realizovana tokom radionice redovnog programa novih postdiplomskih studija Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, u junu 2007. godine. Predstavljala je početak stvaranja arhive nesvakidašnjih arhitektonskih dela nastalih tokom proteklih deset godina u Beogradu. Arhiva je zamišljena da sadrži više poglavlja, a prvo je bilo posvećeno nadogradnjama. Ideja je bila da arhiva pomogne javnosti i budućim istraživačima u otkrivanju kulturološkog obrasca koji je uslovio nastanak ovakvih građevina.

Autori: Ivan Kucina, docent AF, i Dubravka Sekulić, arhitekta, sa studentima Arhitektonskog fakulteta u Beogradu: Atanacković Jelena, Andrejević Milica, Knežević Srđan, Kovačević Uroš, Matić Nikola, Popović Sonja, Stojanović Vladislava, Stojanović Sanja, Veličković Teodora, Milisavljević Marko, Muždeka Marko, Lidija Kljaković

SMISAO ARHITEKTURE
Kustoskinja: Šarlote Pehaker
→ Muzej 25. Maj – Muzej Istorije Jugoslavije, Botićeva 6

Izložba Smisao arhitekture bila je deo međunarodnog projekta Laboratorije arhitekture Štajerske. Izložba se konceptualno zasnivala na ideji sveobuhvatnog vizuelnog atlasa. Izložba je pružala uvid u oko 60 kvalitetnih projekata i zgrada, impresivnu panoramu savremene arhitektonske produkcije koju stimuliše samo jedan evropski region, Štajerska, i koja se prevodi na jednostavan vizuelni jezik umetnika.

Kao prateći program izložbe organizovan je okrugli sto na temu Kultura stanovanja – dijalog štajerskih i srpskih arhitekata, na kome su gosti bili arhitekti iz Graca i članovi Upravnog odbora Društva arhitekata Beograda.

ARHITEKTURA I ARHITEKTI ŠĆEĆINA
Društvo arhitekata Šćećina, Poljska
→ Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 73/II

Graditeljski kontinuiteti Šćećina vidljivi su preko brojnih istorijskih zgrada. Do današnjih dana arhitekti tog grada daju doprinos lepoti gradskih prostora a izložba u okviru Dana arhitekture Beograda bili su prilika da se prikaže deo tog graditeljstva koje je krajem 19. veka bilo na nivou velikih evropskih gradova Pariza i Berlina, a početkom 21. veka je ponovo doživelo taj uspon.

POVRATAK OBALI DUNAVA
Društvo urbanista Beograda
→ Hol Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 73/II

Koncept izložbe bio je fokusiran na dizajn urbane strukture i personalizaciju rada, jer kada govorimo o arhitekturi govorimo o autorima, kada govorimo o urbanizmu govorimo o timskom radu. Izložbena postavka predstavljala je timove i pojedince koji stoje iza konkursnih rešenja – otkrivala je lica beogradskog urbanizma.

DRUGI POGLED
→ Galerija Off-space, Beton hala, Karađorđeva 2

Tema izložbe je bila o Zavodu za zaštitu spomenika kulture.
Organizacija: Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda
Autori: Svetlana Ivančević, arhitekta, Milana Jočić, arhitekta, i Bojana Ibrajter Gazibara, istoričar
umetnosti, fotograf Snežana Negovanović, dizajn Unibrand

KONCENTRACIJA GRADA – NADOGRADNJA KROVOVA U BEČU
→ o3one galerija, Andrićev venac 12

Autor izložbe bio je Hajnc Luter, arhitekta iz Beča, koji je održao i prateće predavanja na temu izložbe.

ŠETNJE

Tematske šetnje kroz arhitekturu grada namenjene najširoj publici organizuju se svake godine u saradnji sa različitim organizacijama, pojedincima i institucijama. Šetnje skromnijeg obima u drugoj godini izazvale su veliko interesovanje građana, koje je podstaklo da se ponuda i njihova učestalost povećaju. Šetnje su izvanredan vid popularizacije arhitekture kroz upućivanje građanstva u veštinu iščitavanja pojedinih građevina ili urbanih ambijenata. U drugoj godini održano je sedam šetnji kroz Beograd: Gradske vile, Obilazak Palate Federacije, Ulica kralja Petra, Kolektivno stanovanje, Kopitareva gradina, Arhitektura interpolacija u Beogradu, Beograd 50tih, 60ih i 70ih.

PREDAVANJA / RADIONICE / TRIBINA

ISTORIJA SUPERMODERNIZMA
Predavanje i promocija časopisa A10

Hans Ibelings, istoričar arhitekture i urednik i izdavač časopisa ‘A10 – Nova evropska arhitektura’ iz Holandije, govorio je o supermodernizmu u arhitekturi, koji je bio aktuelan kasnih osamdesetih i devedesetih godina i budućim tendencijama u arhitekturi.

ARHITEKTURA BEOGRADA
80IH I 90IH GODINA XX VEKA
Predavanje

Predavanje istoričarke arhitekture Ljiljane Miletić Abramović o arhitekturi Beograda osamdesetih i devedesetih godina XX veka imalo je za cilj da predstavi kompleksnost, višeslojnost, kontradiktornost i dihotomiju beogradske arhitekture koja je nastajala u vrlo nepovoljnim tranzicijskim društveno-istorijskim okolnostima.

SKORO ARHITEKTURA
Predavanje

Srđan Jovanović Vajs, arhitekta iz Srbije koji radi u Bazelu, govorio je o ulozi arhitekte u procesu demokratizacije društva i tokom naglih političkih promena, kroz selekciju iz produkcije svog biroa Normal Architecture Office i odabrane primere iz saradnje sa arhitektima iz Bazela.

100 GODINA MODERNOSTI
Okrugli sto

Moderator je bio Darko Marušić, arhitekta, član UO Društva arhitekata Beograda, a učesnici: prof. Ješa Denegri, istoričar umetnosti koji je dao uvodnu reč, Bojan Kovačević, arhitekta, direktor Muzeja Beograda sa temom Arhitektura do i od pojave modern, Milorad Jevtić, arhitekta, publicista sa temom Ideje moderne u arhitekturi beograda u drugoj polovini 20. veka, Vladimir Mitrović, istoričar umetnosti sa temom Ideje moderne u arhitekturi Novog Sada, Aleksandar Keković, arhitekta, potpredsednik Društva arhitekata Niša sa temom Ideje moderne u arhitekture Niša 1920-1941, Tatjana Stratimirović, arhitekta, član grupe ‘Neoarhitekti‘ sa temom Moderna arhitektura i trag vremena i prof. Darko Marušić, arhitekta, član UO Društva arhitekata Beograda.

UŠTEDA ENERGIJE U STANOGRADNJI
Predavanje i prezentacija projekta

Tema predavanja je bila odluka Građevinske direkcije Srbije, kao najvećeg graditelja stanova u Republici Srbiji, da svoje napore usmeri u pravcu afirmisanja potrebe za štednjom energije ne samo u izgradnji novih stanova već i rekonstrukcijom postojećeg stambenog fonda, a predavač je bio Dejan Vasović, direktor Građevinske direkcije Srbije.

SVEOBUHVATNO UREĐENJE PROSTORA: RAZMIŠLJANJA O JAVNOM PROSTORU U XXI VEKU
Prezentacija knjige

Knjiga ‘Sveobuhvatno uređenje prostora, tematski parkovi, javni prostor’, koju je napisao Miodrag Mitrašinović,arhitekta, autor i vanredni profesor na Novoj školi dizajna Parsons u Njujorku, bavi se tematskim parkom; identifikujući, izdvajajući i opisujući osobine PROPASt(i) – privatnog javno dostupnog prostora na tematski način – hibridnog oblika javnog prostora koji nastaje u urbanim sredinama širom sveta.

ODNOS URBANISTIČKOG I STRATEŠKOG PLANIRANJA RAZVOJA TERITORIJE – SIRP PRISTUP IZRADI STRATEGIJE RAZVOJA GRADOVA U SRBIJI
Okrugli sto

UN-HABITAT SIRP Program pružao je podršku lokalnim upravama i stručnjacima, koji deluju u oblasti planiranja razvoja, uvođenjem participativnog i integralnog pristupa planiranju, kao upravljanju teritorijom, i primenu teritorijalnih informacionih sistema, uvođenjem strateškog planiranja, a u cilju bolje vokacije teritorije i definisanja ciljeva i prioriteta lokalnog razvoja. Kao posebne teme za diskusiju u okviru okruglog stola izdvojile su se: šire sagledavanje strateškog planiranja u odnosu na urbanističko planiranje i upravljanje urbanim razvojem, jačanje institucionalnih kapaciteta i politička podrška lokalnom / regionalnom planiranju razvoja.

Učestvovali predstavnici: Ministarstva za kapitalne investicije / infrastrukturu, Arhitektonskog, Geografskog i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu
Moderator: Ratka Čolić, koordinator opštinskih aktivnosti UN-HABITAT SIRP Programa

ARHITEKTURA I NACIONALNI IDENTITET U ESTETSKOJ MISLI VALTROVIĆA I MILUNOVIĆA
Predavanje

Tema predavanja Vladimira Maka, dekana Arhitektonskog fakulteta, bila je usmerena na estetičke stavove o pitanjima nacionalnog identiteta u arhitekturi uobličene u pisanim dokumentima Valtrovića i Milutinovića. Posebna pažnja bila je posvećena vezama koje ovi stavovi ostvaruju s nemačkom estetikom toga vremena, kao i posebnostima traganja za nacionalnim identitetom u različitim sistemima ovakvih estetika.

Tokom manifestacije organizovani su još razgovor o dokumentarnom filmu Moj arhitekta – u potrazi za Luis Kanom, besplatni saveti arhitekata za sve zainteresovane građane pod nazivom Prodavnica arhitekture, akcija označavanja zapuštenih prostora u gradu u cilju skretanja pažnje na neiskorišćeni kapital javnog prostora, kao i različite dečije i radionice za srednjoškolce.

Pin It on Pinterest